2014-12-20

Det är också hanukka

hanukkia
Foto: ©nini.tjader.2014
Det är inte bara jul utan även hanukka just nu, ljusets fest eller invigningsfesten. Den firas till minne av Judas Macabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f Kr. Hanukka pågår i 8 dagar. Varje dag tänder man ett ljus mer med hjälp av ett hjälp-ljus (shamash). I år började hanukka på kvällen tisdagen den 16 december och pågår till kvällen onsdag 24 december.

Symbolen på väggen till vänster om hanukkian är en hamsa, eller fatimas hand, som ska skydda mot onda krafter och ge tur. Det är en muslimsk symbol. Jag har flera olika.

Min hanukkia, dvs åtta-armade ljusstake, ovan, i mässing, är gjord för olja och inte ljus. Vilket innebär att den inte kan användas för att tända något utan risk för att bränna upp väggarna… Jag köpte den i Israel för många år sedan.

Min menora som jag nyligen fyndade hos Myrorna är sjuarmad och mer en symbol för det judiska folket eller för användning till sabbaten. Den är också en symbol för staten Israel. Menoran hör alltså inte ihop med hanukka.

menora
Foto: ©nini.tjader.2014
De ljus jag till sist köpte har en diameter på 19 mm, och inte 16 som storleken är på ljushållarna här. Det blev en del karvande för att få rätt storlek på ljusen, men det fungerar. Lykt och lucia ljus från Liljeholmens fungerar.

stearinljus
Foto:©nini.tjader.2014

 #blogg24
#blogg24 – 20/24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar