2014-12-16

Jag vill ha en ny kyl-frys…

kylfrys, kök
Foto: ©nini.tjader.2014
Det här – till höger – är min kyl/frys.
De senaste 23 åren har jag velat ha en större kyl/frys. Helst en med fullhög kyl och fullhög frys. Som står bredvid varandra.

I det här köket – som jag nu haft i fem år – går det inte att få in fullhög kyl och frys med mindre än att man river hela skåp-delen där till vänster.

kylfrys, kök
Foto: ©nini.tjader.2014
Det skulle innebära en arbetsyta mindre och en massa mindre skåputrymme.
Sen är det också snedtak i mitt kök. Antar att det är därför skåpen är till vänster istället för där nuvarnade kyl/frysen står. Takhöjden räcker inte till för standardskåp.

kyl
Foto: ©nini.tjader.2014
Min kyl är konstant proppfull. Just nu, när bilden togs, mindre än vanligt. Men det är bara för att jag inte veckohandlat än den här veckan. Sker idag. Hur ska jag få rum med julskinkan? Plastlådorna för grönt som hör till kylen har gått sönder. Jag använder Ikeas större plastlådor med eller utan lock som alternativ. Fungerar det också. Det är glashylla ovanför de stora plastlådorna som avskärmar kylan. Standardmått på saker och ting är bra.

frys
Foto: ©nini.tjader.2014
Det här är frys-delen. Ovanligt stor för en så liten kyl/frys faktiskt.

När man tittar på kyl/frysar i affärerna är frys-delen nästan alltid mindre än så här även i större modeller. De flesta har inte fler än tre fryshyllor/lådor. Den här har fyra + is-bricka under den översta. Is-brickan är bara problem. Den har en tendens att frysa fast när det blir för mycket is i frysen. Då får man inte ut den med mindre än att man frostar av.

Min frys är alltid knök-full. Det blir så i ett en-persons-hushåll om man inte är sån att man alltid äter ute och aldrig lagar mat. Jag har alltid hävdat att en-persons-hushåll behöver extra stor frys. Så man kan ta del av extraerbjudanden med större förpackningar och frysa in. Så man kan laga flera portioner samtidigt och frysa in. Då slipper man nämligen laga mat alla dagar i veckan, bara tina och värma i micron.

De som kom fram till en standard där alla lägenheter med färre rum än tre skulle ha liten en-moduls kyl/frys har aldrig i verkligheten behövt få rum med den mat man köper och lagar i ett mindre hushåll. I en tvåa exempelvis är det ju inte heller ovanligt att det bor två vuxna, eller två vuxna och ett barn. Ännu mer mat som ska förvaras… Och det finns bara det lilla kombiskåpet i en tvåa om man inte själv byter ut det.

Och varför är frys-delen i ett kombiskåp (med både kyl och frys) så himla små? Förväntas vi med mindre hushåll frysa in mindre än ett större hushåll? Som jag ser det är det snarare tvärtom. Grannen har investerat i en extra kyl. Själv skulle jag vilja ha en extra frys.

Tyvärr får jag inte in en enhet till i mitt kök. Skulle vara om jag skippade underskåpen i den vänstra delen här då och gjorde om dem till frys-skåp i lådmodell. Det finns ju såna idag. Men är det värt kostnaden? Funderar… Jag vill ju också göra om ett annat underskåp till skafferi-lådor. Jag har inte råd med varken det ena eller det andra egentligen. Men bådadera skulle behövas.

Fortsätter fundera.

kylfrys, kök
Foto: ©nini.tjader.2014
 #blogg24
#blogg24 – 16/24

3 kommentarer:

 1. Inreda kök är kul, men så himla dyrt. Tittar på dina bilder, om du vänder på härligheten. Dvs Kyl/frys där du har skåp och bank och skåp och bank där du har kyl/frys? Att få skåpet att passa in under snedtaket borde gå att fixa ganska enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett vilket innebär det rätt mycket jobb och rivning av allt som finns där idag. Kyl-frysen är inbyggd liksom i en "låda" med vägg mot över och underskåpen. Avståndet från nuvarande skåp till ytterväggen är 86 cm, kyl-frysen är 60 cm och resten är en täckbit mot väggen. Skåpen är 86 cm breda, dvs 2 st 40 cm skåp bakom dörrarna.

   Radera
 2. Här hemma är det samma problem -kyl/frys är alldeles för små, framför allt frysen. De är i samma storlek som din, och vi är ändå fyra personer i vårt hushåll. Jag skulle allra helst vilja ha en stor frysbox...

  SvaraRadera