2022-09-28

Bakre trädgården

Två klätterrosor och en vit lavendel. Foto: ©nini.tjader.2022

När man går runt hörnet från min uteplats ser man utrymmet mellan uteplats och bullerstaket. Längst till vänster kameleontbusken vars löv håller på att få höstfärger. Sen följer två klätterrosor, Climbing Iceberg och den äldre mer etablerade Christine Helene, med en vit lavendel mellan dem.

En gräsklippning till blir det nog innan jag arkiverar gräsklipparen i cykelförrådet.

Utrymmet mellan uteplatsen och bullerstaketet. Foto: ©nini.tjader.2022

På högra sidan finns tre grupper med kärleksörter. En mindre sort, med rosa blommor. Efter den fanns rosbågen med vildvinet. Vildvinet är kvar men hårt nerklippt. Efter kärleksörten växer tre astilbe, två vita och en rosa. De köpte jag på trädgårdsmässan i Älvsjö första våren jag bodde här.  Därefter kommer en grupp med Echinacea Purpurea Magnus.  Både astilben, kärleksörten och echinacea har varit med ända sen första året jag bodde här.

Räcket till min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2022

Längs räcket till uteplatsen har jag tre blomlådor och PÅ räcket så många blomkrukor som får rum. Två av blomlådorna har jag tömt nu. De innehöll utblommade petunior. Den tredje är fortsatt kvar och innehåller röda pelargoner som fortfarande är fina. Den stora blommande växten på räcket är en basilika, Blue Mountain tror jag den heter. Den blommar fortsatt till humlornas stora glädje. Sen fem krukor med pelargoner. Längst bort en vit femtunga. Alla krukorna på räcket kommer innan föreningens städdagar i mitten på oktober att slaktas. Nej jag tänker inte spara just de här pelargonerna.

Dubbel höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2022

Bland Echinaceorna finns en enda dubbel höstanemon. Den har funnits där lika länge som echinaceorna. Har inte förökat sig, men finns fortfarande kvar.

Hosta och echinacea. Foto. ©nini.tjader.2022

Efter echinaceorna växer en stor, grön Hosta och på hörnet två kaprifoler. Ingen av kaprifolerna doftar. Det är en eldkaprifol som blommar från mars till frosten tar den, och en vanlig rosa-vit utan doft.

Två kaprifoler. Foto: ©nini.tjader.2022

Båda kaprifolerna klättrar på rosbåge och har en solcellsladdad lampa i bågen.  Nästa år måste jag byta ut solcellslamporna. De är väldigt trötta nu på sitt andra år. På hörnet smiter också klätterhortensian runt från baksidan.

Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

I bakre trädgården använder jag marken fram till och med radonfläkten på höger sida. Därefter är grannens Grazynas område (som hon bara når om hon går via mig eller klättrar ut genom sina fönster…).

Längs bullerstaketet. Foto: ©nini.tjader.2022

Direkt när man kommer runt växer först en planta som heter något med Doft… Därefter kommer mynta-planteringen. Jag har skördat och torkat mycket av det men har fortfarande lite kvar att klippa och torka.

Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

På högre sidan framför radon-fläkten finns dels en sticklings-uppdragen vinranka, dels två buskar med amerikanska blåbär och körvelplantorna.

Klätterhortensia och blåbär. Foto: ©nini.tjader.2022

Klätterhortensian på baksidan av min uteplats har blommat fint i år. Bladen börjar gulna nu så snart faller de av. De amerikanska blåbären har gett hyfsat med bär men det är slut nu till nästa år.

Vinranka och körvel. Foto: ©nini.tjader.2022

Till vänster den lilla vinrankan jag dragit upp från stickling från den större vinrankan i rabatten mot parkeringen. Till höger körvel  som verkar ha börjat om igen… Måsta lossa på nätet runt den så den får plats.

Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

Ovan ser man bättre hur allt växer i den bakre trädgården. Det är lite trångt, men det fungerar.

Hosta. Foto: ©nini.tjader.2022

Den här hostan stod till tidigare i år på framsidan, gömd under stockrosor och annat. När jag grävde upp för att flytta blev det en lika stor till Grazyna, och så den här. Visade sig senare att det fanns ytterligare en på samma plats. Den fick vara kvar på framsidan nedanför Gullis sovrumsfönster. Hade ingen aning om att den var så stor och så många plantor. Den har etablerat sig fint här och också hos Grazyna.

Libbsticka. Foto: ©nini.tjader.2022

Libbstickan som jag fick som stickling av Grazyna förra året har etablerat sig fint. Använder den i soppa istället för buljongtärning. Men jag är lite sparsam med den så den ska bli större för varje år som går. Just nu är den rätt fin men jag vill att den ska bli större.

Ruccola. Foto: ©nini.tjader.2022

Bredvid Libbstickan hällde jag ut det som fanns kvar av en utblommad Ruccola i kruka. Den har spritt sig här och jag hoppas den kommer igen nästa år.

Myntarabatten från andra hållet. Foto: ©nini.tjader.2022

Mynta-rabatten är ganska slut för säsongen men det är en del kvar närmast i bilden. Där växer chokladmyntan. Ska skörda den också och torka.

Echinacea Porpurea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2022

Echinacea Purpurea Magnus har blommat väldigt länge i år. Det har varit ovanligt lite fjärilar och humlor på den i år. De står fortfarande och väntar på sina pollinerare.

Grannhunden Loomi. Foto: ©nini.tjader.2022

Grannhunden Loomi (matte Grazyna) roar sig i SIN trädgård på andra sidan planket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar