2017-11-02

Luktärtor i november

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor i november. Foto: ©nini.tjader.2017
Att den 1 november gå ut på uteplatsen och konstatera att luktärtorna fortfarande blommar för fullt känns lite udda. De har klarat de senaste nätternas frost och en då den första snön föll (inte mycket snö, men det blev lite vitt en stund).

luktärtor, sweetpeas
Luktärten Old Spice Miss Willmott. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag sådde frön från två olika sorters luktärtor som jag köpte hos Zetas. Sådde dem någon gång i början av april. De grodde redan efter cirka fem dagar. På påsen för den ovan  – Old Spice Miss Willmott – stod det att det var 20 frön. Det var 21.

luktärtor, sweetpeas
Luktärten Black Knight. Foto: ©nini.tjader.2017
Den andra sorten, också den från Zetas, heter Black Knight. På påsen stod det att det var 20 frön. Det var 23. Annars är det vanligt med fröpåsar man köper att det är färre i dem än vad som står på dem. Men inte hos Zetas.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtorna 2017-04-14, blötlagda. Foto: ©nini.tjader.2017
Första lägger man ärtorna i blöt i minst ett dygn. Sedan stoppar man dem i jorden och sätter en plastpåse runt krukan. Därefter väntar man. Hittade e n bra beskrivning på internet för hur man skulle sköta om frösådden.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtorna 2017-04-29. Foto: ©nini.tjader.2017

Till att börja med växte de små plantorna i varsin kruka. I slutet av april bodde de inomhus om natten och utomhus dagtid.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtorna 2017-05-28. Foto: ©nini.tjader.2017
I slutet av maj fick luktärtorna vara ute dygnet runt. Nu utan plastpåsar som skydd. Jag väntade på att plantor av klockranka skulle börja säljas eftersom planen var att klockranka och luktärtor skulle dela på en stor kruka vid väggen vid spaljén. Här var de klippta för första gången för att få dem att dela sig och bli fler grenar och senare blommor.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor och klockranka, 2017-06-05. Foto: ©nini.tjader.2017
Den 5 juni planterades luktärtorna äntligen tillsammans med klockrankan. Någon kanske undrar varför jag inte satte luktärtorna i marken? Har försökt det tidigare men det har inte fungerat i mina rabatter. För varm och torrt? eller?

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor och cobea 2017-06-22. Foto: ©nini.tjader.2017
Sen var det bara att se den växa och börja vänta på blommorna.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor och klockranaka 2017-07-02. Foto: ©nini.tjader.2017
Och visst växte både luktärtor och klockranka. Redan här började jag ångra att de var planterade tillsammans. Det blev väldigt rörigt  och trångt där mot väggen.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor och klockranka. 2017-07-15. Foto: ©nini.tjader.2017
Och värre blev det.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor och klockranka, 2017-07-20. Foto: ©nini.tjader.2017
Och det bara växte och växte. Blommor? Inte riktigt än men här någonstans började blomknoppar synas.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor 2017-07-24. Foto. ©nini.tjader.2017
Och så äntligen började de blomma. Har då och då tagit in några enstaka för doftens skull, men de håller inget vidare inomhus. Vissnar på ett par dagar. Så det slutade jag med. Någon enstaka gång har de (och klockrankan) fått näring, men inte särskilt regelbundet eller ofta.

De bara fortsatte att blomma och blomma och blomma och blommar fortfarande. Klockrankans blad har blivit lilafärgade av frosten, men luktärten ser ut precis som den gjort sen i juli. Den bara fortsätter blomma…  Hur länge till kan man fråga sig? Kan varken ta bort klockrankan – som också fortsätter blomma – eller luktärten förrän båda är helt slut. De senaste veckorna med skyfall då och då har inneburit att jag slutat vattna dem. De är ju mer eller mindre dränkta…

Tyvärr kan man inte riktigt njuta av dem så här års. Det är för kallt helt enkelt. Eller ösregnar.

En sak vet jag: Jag ska inte sätta och dra upp luktärtor igen. Visst, blommorna doftar ljuvligt, men plantan ser bara skräpig ut. Nästa år ska jag ha enbart klockranka på den här platsen.

luktärtor, sweetpeas
Luktärtor och klocksranka, 2017-11§01. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar