2017-11-04

Trädgård i början av november

trädgården
Trädgård i början av november. Foto: ©nini.tjader.2017
Trädgård i början av november är inte särskilt inspirerande.
Visserligen är det fint med höstfärger, men…
Gräsdungen i förgrunden har vuxit fint och den hitflyttade spirean har nu slutat sin höstblomning och bladen blivit vackert röda.

Än har vi inte satt ut snöpinnarna som ska hindra snöplogarna att köra in över våra planteringar. Men vilken dag som helst nu…

parkeringen
Parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2017
Vid parkeringen har föreningen och vår trädgårdsentrepenör tagit ner sly och buskar som inte ska vara där samt ansat bort de lägsta grenarna på björkarna. Ser väldigt prydligt ut numer.

bergklint, silverarv
Bergklint och silverarv. Foto: ©nini.tjader.2017
Bergklinten blommar igen men börjar se lite trött ut. Silverarven har inga blommor men dess blad är ovanligt fina. rensade bort allt visset för ett tag sedan.

alunrot
Blommande alunrot. Foto: ©nini.tjader.2017
Vissa alunrot plantor blommar för fullt. Just den här ovan har lite ovanliga, kraftiga blommor. Ser ut som små hyacinter.

alunrot
Blommande alunrot. Foto: ©nini.tjader.2017
Även alunroten ovan blommar igen. Helt annan sorts blommor än den med gröna blad.

höstanemon
Höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2017
Höstanemonen i rabatten vid parkeringen blommar också fortfarande även om den ser lite trött ut om man tittar närmre på den.

aronia
Aronia med bär. Foto: ©nini.tjader.2017
Aroniabusken, som jag flyttade i somras, har fullt med bär och de röda bladen har nästan alla fallit av. Förra året ville fåglarna inte äta av bären. gHäromdagen såg jag en koltrast i gräset under busken som liksom hoppade upp och tog ett par bär. Så i år kanske fåglarna äter upp bären. De är för få för att plocka och göra något av, men de smakar bättre i år än förra året.

röllika
Röd röllika. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här röda röllikan blommar igen.  Har även en massa vita, men just den röda tycker jag bäst om. De vita ser mer ut som ogräs…

blåbärslöv
Blåbärsblad. Foto. ©nini.tjader.2017
Bladen på blåbärsbuskarna (2 stycken) är vackert röda. De flesta har ramlat av och blåbärsbuskarna är snart helt nakna. De hade bra med bär i år. Förhoppningsvis blir de ännu bättre nästa år. Ett orosmoment där är att en s.k. radonfläkt kommer att installeras i husgrunden på onsdag med lådan på väggen med utsuget ut mot just blåbären.  Hur reagerar blåbären på det? Som jag förstått det blir det också varmare just i närheten av lådan med fläkten.

nejlika
Nejlika- Foto: ©nini.tjader.2017
Nejlikan i rabatten har kommit med nya blomknoppar som håller på och slår ut. Om den överlever vintern över huvud taget är en öppen fråga. Ibland överlever de, ibland dör de.

trädgården
Trädgården i november. Foto: ©nini.tjader.2017
Allt är inte visset än, men mycket är det. Allt har heller inte vackra färger. Mest ser det brunaktigt och förbrukat ut.

hortensia
Hortensia. Foto: ©nini.tjader.2017
Minsta hortensiabusken har vackra färger på bladen. Den har aldrig blommat sen den flyttade till den här platsen. Vi funderade på att flytta den i somras till ännu någon annan plats men det blev aldrig av.

klätterhortensia, klockranka
Klätterhortensia och klockranka. Foto: ©nini.tjader.2017
Klätterhortensian på baksidan av uteplatsens höga plank har tappat alla sina löv och gjort sig redo för nästa säsong. I år hade den tre blommor, de första någonsin. Hoppas de blir fler nästa år. De gröna bladen här är klockrankan/cobea som fortfarande blommar för fullt men bladen har börjat bli lila av de frostnätter vi haft på sistone. Till höger på bilden ovan syns lite av kaprifolerna vars löv snart fallit av. De löv som är kvar på den är nu gula.

nejlikrot
Nejlikrot. Foto: ©nini.tjader.2017
Nejlikroten i rabatten med olika alunrot blommar för fullt. Den flyttade jag hit sent på säsongen och den verkar trivas här. På dess förra växtplats hände noll och intet med den och den blommade väldigt sparsamt där. Här trivs den betydligt bättre.

jättevallmo
Jättevallmo. Foto: ©nini.tjader.2017
Jättevallmon flyttade jag också sent på säsongen från den plats den stått på sen i våras. Nu ser den ut som om den tänker bli något till nästa säsong. Än har den inte blommat…

rabarberboxen
Rababerboxen. Foto: ©nini.tjader.2017
Odlingsboxen där våra två rabarberplantor växer har fått sällskap av grannens oregano och timjan och ett antal nejlikplantor. Hennes dragon i bortre hörnet växer också för fullt. Nejlikorna bor där bara över vintern. Överlever de flyttas de i vår någon annanstans.

lammöron, solhatt
Rabatt. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabatten i hörnet vid syrenbusken ser mest skräpig ut så här års- Lammöronen är jättefula och den röda solhatten har i princip blommat klart sin andra blomning.

rabatt
Här stod dagliljorna. Foto: ©nini.tjader.2017
I rabatten ovan växte dagliljorna. De är nu helt slut för säsongen och dess vissnande delar är bortplockade. Dessvärre tog katten Alice det som täkt för att använda den här rabatten för att uträtta sina behov… Den var helt uppgrävd häromdagen. Sen jag tog bilden har jag satt dit pinnar för att hålla katterna borta från den här rabatten. Jag vill ju ha dagliljor och annat även nästa år. ser inte ut just nu som om något växer här, men det gör det. Här finns även de flesta av mina aklejor som så här års är osynliga.

lavendel
Lavandel med mera. Foto: ©nini.tjader.2017
I långa rabatten frodas våra lavendel. Lavendelplantorna blir några fler varje år. Både grannen och jag har haft lavendel i kruka på våra respektive uteplatser (för doftens skull). Mot slutet av säsong åker de ner i rabatten för att förhoppningsvis överleva vintern. De står framför rosbusken som på sistone fått en del nya grenar. Lavendeln verkar trivas just här. Det är en torr och solig plats i trädgården.

rosenflockel
Rosenflockel. Foto: ©nini.tjader.2017
Den höga rosenflockeln vid bullerstaketet är slut för säsongen. Den blommade väldigt fint och länge i år med stora blomställningar. Nu är det bara några fröställningar kvar av blommorna.

höstvädd, scabiosa
Höstvädd/Scabiosa. Foto: ©nini.tjader.2017


Höstvädden/Scabiosa har också blommat fint i år och länge. Blomman ovan slog ut häromdagen. Lite blek så här års, men fin.

Annars är det mesta trött och slut för säsongen, som solhatten nedan… Nu kan man gå in och glömma trädgårdsarbete till i vår.
solhatt
Solhatt. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar