2016-09-21

Upplyft rabarber

odlingsbox, rabarber
Rabarber i box. Foto: ©nini.tjader.2016
Vi, dvs grannen och jag tillsammans, har två stycken rabarberplantor. En Victoria och en Elmblitz. Victoria (längst bort i bild) var till att början med planterad rätt ner i backen, men trivdes inte och växte inte. Därför skaffade vi en odlingsbox och tänkte att det skulle bli bättre. Förr-förra året fick den också sällskap av Elmblitz, närmast i bild.

Ingen av dem trivs riktigt. De har inte blivit större än på bilden. Väldigt smala stjälkar, högst 20 cm långa…

Till att börja med har det varit en enda box. Så i somras beslöt vi att lägga till en box till + den mängd jord som det kräver. För att de skulle komma upp en bit och ha mer jord att breda ut rötterna i. Vi satte dit den extra boxen tidigare i somras men ville inte störa plantorna under växtperioden.

I veckan som gick lyfte vi rabarberplantorna, hällde i en påse kogödsel och tre påsar jord till. Och satte tillbaka plantorna och vattnade.

odlingsbox, rabarber
Upplyft rabarber. Foto. ©nini.tjader.2016
Så som ovan såg det ut då. Sen dess har jag tagit bort plantan med dragon (till vänster) och torkar det som var på den (den hänger i klädkammaren, perfekt torkmiljö). Rosmarinplantan har fått en egen kruka att växa i och står fortfarande ute.

Nu ser det ut som nedan. Och vi hoppas att vi till nästa år kan få större och kraftigare rabarber som räcker till mer än en enda paj… Elmblitz längst bort i bild, Victoria närmast. Det vore väl själva den om de fortfarande inte vill växa… Jorå. Vi gödslar och vi vattnar. Har det hjälpt? Hitintills inte. Nu har de i varje fall blivit upplyfta och fått mer jord.

Nätet runt odlingsboxen är där som skydd mot katterna så de inte tror att lådan är deras…

odlingsbox, rabarber
Rabarber, september 2016. Foto: ©nini.tjader.2016

4 kommentarer:

 1. Tror nog att de kommer igång nu när de fått mer jord, för rabarber har rätt kraftiga rötter. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi hoppas det.
   Sorten Elmblitz hade en stor "tova" rötter när vi grävde upp den. Sorten Victorias var betydligt mindre.

   Radera
 2. Dom står alldeles för djupt, knopparna ska sitta i jordytan eller över, trivs dom blir det nästan meterdjup pålrot

  SvaraRadera
 3. Nej, nu står de betydligt bättre än tidigare. De stod tidigare alldeles för grunt, med för lite jord för rötterna. Att lyfta upp dem innebär att de får mer plats för rötterna. "Knopparna" sitter i jordytan.

  SvaraRadera