2016-09-13

Ännu mer flyttar av perenner

rabatter, flowerbeds
Början till en ny rabatt. Foto. ©nini.tjader.2016
Nu är det grävt igen. Det här var början till en ny rabatt. Först bort med grässvålen. Det är jobbigt att få bort grässvål…

Därefter grävdes groparna, eller snarare "diket", där växterna skulle ner. Sen på med vatten och vänta till det sjunkit in. Därefter ny jord (plantjord med naturgödsel). Mer vatten. Sedan ner med de plantor som skulle dit. Ny jord direkt runt plantorna. Gamla jorden (eller sanden/leran snarare) runt omkring som utfyllnad. Mer vatten.

Så här blev det.

rabatter, flowerbeds
Nyaste rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Till vänster en astilbe med cerisa blommor när den blommar. Den kommer från stora rabatten vid parkeringen där den tog för mycket plats och inte stod så bra.

I mitten två nejlikor som kommer från grannens rabatt på insidan av hennes uteplats.

Till höger ännu en astilbe. Den här kommer från vår långa rabatt och är mörkröd. Den trivdes inte där den stod. Kom ursprungligen, förra gången den flyttades, från grannens rabatt på insidan av hennes uteplats i samband med att hon byggde däck där.

rabatter, flowerbeds
Nyaste rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Stenarna runt om från diverse platser i trädgården. De behövs för att hålla jorden på plats. I bakgrunden den rabatt jag gjorde tidigare. Också med flyttade perenner.

Båda de nya rabatterna har också fått en del vårlökar nedstoppade. I den bakre rabatten är det snödroppar och vita krokus. I den närmast i bild en del tulpaner med mera som flyttats från annan plats.

rabatter, flowerbeds
Nya rabatterna. Foto. ©nini.tjader.2016
Så här sr det ut nu när man kommer från min uteplats och går mot parkeringen. Först krassen som fortfarande blommar för fullt (ja, jag plockar och spar och torkar krassefröna till nästa år). Krassen klättrar just nu på stockrosen vid planket… Ser lite märkligt ut, men fint.

rabatter, flowerbeds
Nya rabatterna. Foto: ©nini.tjader.2016
Så här ser det ut när man kommer från parkeringen och går mot min uteplats. Funkar väldigt bra med rabatterna mot bullerplanket tycker jag. Dessutom ser både jag och grannen dem inifrån våra respektive lägenheter.

rabatt, flowerbed
Rabatten vid parkeringen. Foto. ©nini.tjader.2016
Så här ser rabatten vid parkeringen ut just nu. Fläckvis ganska tomt. Det får vi åtgärda i vår. I övrigt kommer vi att fylla på mer jord här. Acantusen bakom de orange tagetsen har flyttats hitåt från att tidigare ha stått helt i skuggan av det stora flox-beståndet till vänster i bild. Förhoppningsvis kalrar den flytten och trivs bättre längre fram i ljuset här.

björnbär, blackberries
Björnbären på plats. Foto. ©nini.tjader.2016
De taggfria björnbären är nu också på plats i rabatten vid ingången till min uteplats. De har redan stått där i drygt en vecka och verkar gilla läget. De ser till och med piggare ut här än de gjorde då de stod i krukan vid väggen inne på uteplatsen, fastsatt i spaljén på väggen. Men vi får se nästa år hur de trivs då tillsammans med den gula kaprifolen och vildvinet (som är planterat runt hörnet av planket men nu klättrar i princip överallt). Förhoppningsvis blir det fler björnbär än totalt 20 nästa år. Har ätit upp tre. Övriga är inte mogna än…

I jorden framför björnbären finns det en hel del krokus. I övrigt kanske något mer behöver sättas där till våren. Just nu ser det lite tomt ut.

björnbär, blackberries
Årets björnbär. Foto. ©nini.tjader.2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar