2016-09-01

Flytt av perenner

rabatt, flowerbed
Den gula rudbeckian. Foto: ©nini.tjader.2016
I den här rabatten, en soligaste och torraste, precis vid ingången/utgången från/till uteplatsen har jag i ett par år haft en strålrudbeckia fulgida "Goldsturm". Tidigare år har den varit rätt pampig så här års och full med gula blommor. Den ska blomma juli-september. I år är den betydligt mindre än den varit tidigare år. Den har krympt helt enkelt… torkan? solen? för lite näring?

rabatt
Uppgrävd… Foto: ©nini.tjader.2016
Nu är den gula rudbeckian uppgrävd. Har tillfälligt satt lite pinnar med mera i gropen som blev "ledig" för att inte katterna ska skapa en katt-toalett där… I övrigt har till och med krassen svårt att överleva där. Så vart tog rudbeckian vägen?

rabatt, flowerbed
Ny rabatt. Foto. ©nini.tjader.2016
Igår grävde jag en helt ny rabatt längs bullerstaketet. Dit fick bland annat den gula rudbeckian flytta.

Ditflyttade plantor är från vänster:
Krypblågull, polemonium reptans, "Stairway to Heaven"
Rosenflockel fläckflockel, eupatorium maculatum, "Augustrubin"
Höstvädd, scabiosa caucasia, "Perfecta Blue"
Strålrudbeckia fulgida "Goldsturm" och framför den,
den röda solhatten echinacea "Firebird", som ska vara 50 cm hög men som just nu är kanske 25 cm…

Krypblågullet och solhatten Firebird samt rosenflockeln kommer alla tre från rabatten mot parkeringen där det dels är trångt om saligheten och de därför höll på att försvinna under/bredvid andra växter. Ingen av dem, förutom krypblågullet, trivdes riktigt i den rabatten. Rosenflockeln ska exempelvis bli betydligt högre än så här. Höstvädden kommer från den långa rabatten där den stod i bakkant och inte riktigt har trivts. När jag grävde upp den visade det sig att den dessutom stod ovanpå en hel drös med lökar för diverse vårblommor… Rudbeckian Goldsturm hade nog kunnat få stå kvar där den stod och få mer näring och ny jord, men jag har andra planer för det utrymmet.

rabatt, flowerbed
Nya rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Krypblågullet fick vanlig plantjord som jordförbättring i nya rabatten, övriga fick P-jord. Men P-jorden tog slut, därför blev det vanlig plantjord till krypblågullet.

Stenarna ligger där för att någorlunda hålla kvar jorden och borta gräset. De har jag plockat lite varstans från våra andra rabatter. Många av dem samlade vi in när föreningen grävde för fibernät… Kom upp otroligt mycket kullersten ur marken då. Vi var flera stycken som jagade rätt på de fina kullerstenarna för att ha i våra trädgårdar.

Till den lediga gropen vid in-/utgången från/till uteplatsen kommer jag att flytta min björnbärsplanta som jag köpte i början av sommaren.

björnbär, blackberries
Björnbär. Foto: ©nini.tjader.2016
Björnbärsplantan har under sommaren bott i kruka och klättrar (med hjälp) på spaljén på väggen.

björnbär, blackberries
Björnbär. Foto. ©nini.tjader.2016
Den kommer att få cirka 20 björnbär totalt i år. Två klasar. Inte riktigt färdiga än.

björnbär, blackberries
Björnmbär. Foto. ©nini.tjader.2016
Antar att jag inte bör flytta plantan från krukan till marken förrän bären är färdiga att plocka?

björnbär, blackberries
Björnbär. Foto. ©ninitjader.2016
Jag tror att den torra, soliga, varma rabatten utanför uteplatsen blir en bra plats för björnbären. Där finns spaljé att klättra på och den blir granne med den gula kaprifolen. Där är det också förhållandevis vindskyddat. Att övervintra den i krukan är mer komplicerat med risk för att den ruttnar bort över vintern om den inte fryser bort. Vi får se hur det går. Jag väntar dock med att flytta den dit tills mina 20 björnbär mognat…

1 kommentar:

  1. Så bra att du har skrivit och visat bild på Rudbeckian. Jag hade inte varit på min odlingslott på ett par veckor för att jag bland annat varit bortrest. Döm om min förvåning när det i landet där jag tagit upp potatis har växt upp en fin gul blomma. Jag tänkte att det kanske var en perenn, men visste inte vad den hette eller om jag kan flytta den till en rabatt. Nu vet jag efter att ha läst ditt inlägg - det är en Rudbeckia! Nu skall jag tänka ut en lämplig plats att flytta den till och förhoppningsvis tar den sig.

    SvaraRadera