2016-09-22

Så är den busken borta

sibirisk ärtbuske
Sibirisk ärtbuske. Bild från internet.

På den bakre delen av trädgården, utanför mitt sovrum, där jag har min egen odlingsbox, stod det tills nyligen en s.k. ärtbuske. Den hade blivit mer som ett litet träd. NI vet en sån där buske som har vackra gula blommor (som humlorna älskar) på försommaren. Blommorna blir senare till ärtskidor som faller av precis överallt. Och den sprider sig. Busken är taggig. Vanlig som häck. Får nästan alltid mjöldagg. En sån hade jag kvar precis bredvid odlingsboxen på baksidan. De planterades ursprungligen som skydd mot vägen tillsammans med vresrosor innan vi hade bullerstaketet.

sibirisk ärtbuske
Bakre trädgården. Foto. ©nini.tjader.2016
En del vresrosor finns fortfarande kvar. De får stå där ett tag till. Humlorna gilalr dem då de blommar. Övriga vresrosor har jag grävt upp fram till här. Den sibiriska ärtbusken lät jag vara kvar och tänkte att det kanske kunde vara ett trevligt litet "träd" där som jag ser inifrån från sovrumsfösntret. Dessutom hängde jag på vintern fågelmats-automater i det.

Men det började bli väl stort tyckte jag nu i sommaren. Alla ärtskidorna föll ner i odlingsboxen tillsammans med allt annat som trädet skräpade ner med. Dessutom tog det bort för mycket ljus från odlingsboxen. Att ha fågelmat hängandes i det över vintern gjorde också att fågelmaten hamnade i odlingsboxen… ett himla rensande. Och marken under blev helt naken efter att nerfallen fågelmat tagits bort där.

sibirisk ärtbuske
Den sibiriska ärtbusken. Foto: ©nini.tjader.2016
Först klippte jag av alla grenar på busken. Solen kunde sedan nå odlingsboxen.

sibirisk ärtbuske
Före detta sibirisk ärtbuske. Foto: ©nini.tjader.2016
Sen tog jag fram sågen och sågade av busken/trädet. Det går i trädgårdsavfallet vid kommande städdagar i föreningen.

trädgård, garden
Ingen buske kvar. Foto: ©nini.tjader.2016
Nu är det ingen sibirisk ärtbuske kvar där. Solen när odlingsboxen som den ska. Ser redan skillnad på växtkraften där efter bara ett par veckor.

Men visst, vresrosorna där borta… De måste ju bara bort de också. Nästa år? Utrymmet där – som bara jag når – kan ju utnyttjas bättre. Kan ju annektera det området också… Krusbär? Vinbär? Hallon?

Grannen som har sina tre fönster där på bilden, kommer inte dit annat än om de klättrar ut genom fönstren. Så idiotiskt byggde de bullerplanket där i änden. (Gissa om det blev problem här när fasadmålningen gjordes våren 2014…).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar