2016-09-15

Lite sommar till…

tomater
Senaste tomaterna. Foto. ©nini.tjader.2016

Enligt väderprognosen: Imorgon blir det svalare. Slut på sommarvärmen.
Men än så länge är det mycket som mognar och blommar. De sista tomaterna (KEA-tomater, okänd sort) håller på att rodna på uteplatsen. Jag har inte, som många andra. tagit in dem. Varför skulle jag göra det när solen skiner och det är över 20 grader varmt? Bara för att det är september? (Av samma anledning funkar det fortfarande med sandaler och ärmlöst och inga koftor).

tomater
Tomater. Foto: ©nini.tjader.2016
Och fler tomater blir det. Så länge vädret är OK får de vara kvar ute och mogna i solen. Än är det ingen som helst fara.

blåklockor
Små blåklockor. Foto. ©nini.tjader.2016
Där ute är det mycket som är inne på sin andra blomning. Små, små blåklockor omringar just nu fågelbadet bredvid fåglarnas matstation. Fågelbadet står på en "fuskstubbe" som är lös och står ovanpå den riktiga stubben från det mirabelleträd som föreningen to bort i oktober förra året med argumentet att det stod för nära huset… (bullshit, om ni frågar mig).

bergklint
Bergklint. Foto: ©nini.tjader.2016
Bergklinten är inne på andra blomningen. Inte lika stora blommor som under våren/försommaren, men den blommar. Till humlornas och binas stora glädje.

silverarv
Silverarv. Foto. ©nini.tjader.2016
Även silverarven har börjat om. Bara en utslagen blomma just nu, men…

kärleksört
Bi på kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2016
Kärleksörten har inte slagit ut än, men den är på gång. Bina och humlorna (och vissa flugsorter) försöker ändå komma åt så mycket som möjligt av mat från den. De jobbar hårt på det… Kärleksörten ska ju bli helt röd innan den är fullt utslagen. På G som sagt, men inte riktigt än.

kärleksört
Sedum telephium, dvs kärleksört, med humla. Foto: ©nini.tjader.2016

heleniummoreheimbeauty
Helenium Moreheim Beauty. Foto. ©nini.tjader.2016
Min röda solhatt, helenium Moreheim Beauty, är också inne på andra varvet. Förra omgången blommor or de bruna bollarna i bildens överkant. De består av frön. Smular man sönder dem blir det massor av frö. Har försökt fröså den i samma rabatt, men hitintills har det inte kommit upp några nya någonstans.  Ska försöka igen, i en annan rabatt, och se om det går bättre.

stockros
Stockros. Foto. ©nini.tjader.2016
Stockrosorna (jag har två, en rosa och en gul-rosa) är på slutsträckan. De är nästan 2 meter höga vid det här laget. Inte många blomknoppar kvar där högst upp som ska slå ut.

stockrosfrö
Fröhus för stockros. Foto: ©nini.tjader.2016
Stockrosornas fröhus står redo att kasta ut sina frön. Jag låter dem sitta kvar på stockrosorna till de torkat helt. Sen sprider jag ut dem på lite olika platser. Om ett år finns det nya stockrosplantor utan blommor. Om två år kommer de stockrosor som får blommor.

björnbär, blackberries
Björnbär. Foto. ©nini.tjader.2016
Björnbären är inte klara än. Men de kommer.

krasse, stockros
Krasse och stockros. Foto: ©nini.tjader.2016
Krassen har ingått partnerskap med den ena stockrosen och klättrar nu uppför stockrosen och dess stöd. Ser lite märkligt ut med krasseblommor i stockrosen… Som ni ser står grillen fortfarande kvar där bakom. Har inte använt den en enda gång i år heller. Har varit alldeles för torrt för att använda den utan risk för gräsbrand.

krasse
Krasse. Foto: ©nini.tjader.2016
Krassen frodas och blommar för fullt. Om och om igen. De frön den bildar plockar jag av och tar in och torkar till nästa år. Fungerar väldigt bra med krasse här längs bullerplanket. Både grönt och färgglatt.

Nej, än är det inte höst. Lite tid till finns det att njuta av både sol och värme och att det blommar och växer där ute.

rabatt, garden, flowerbed
Vid ingången till min uteplats från trädgården. Foto. ©nini.tjader.2016

1 kommentar: