2016-06-04

Potatissallad med äpple

potatissallad, rostbiff
Potatissallad med äpple och rostbiff. Foto. ©nini.tjader.2016

Det här är min favorit bland potatissallader.
Hittade den hos Kokaihop.se en gång när jag letade efter recept på potatissallader.
Sen dess har jag inte gjort någon annan potatissallad än den här…

Ingredienser

• 700 gram potatis, kokt och kall, skivad eller tärnad (färskpotatis eller vanlig potatis)
• 2 dl gräddfil
• 1 dl crème fraiche
• 1 msk äkta majonnäs (jag använder Hellmans majonnäs)
• 1 msk fransk senap (dijon)
• 7 cm purjolök, finstrimlad
• 1 st syrligt äpple, skalat och tärnat/hackat
• rikligt med hackad persilja (helst slätbladig)
• 1 tsk flytande honung
• salt och grovmald svartpeppar efter smak
• persilja

Gör så här

• Rör ihop gräddfil, crème fraiche, majonnäs och senap i en skål.
• Blanda i finstrimlad purjo, tärnat/hackat äpple och finhackad persilja.
• Smaka av med honung, salt och peppar.
• Blanda försiktigt ner den skivade/tärnade potatisen.

Eftersom jag är ett en-persons-hushåll gör jag den med hälften så mycket potatis som i receptet, men med samma mängder gräddfil/creme fraiche, majonnäs, senap, purjo och äpple som i receptet som är för fyra personer. Äter häften ena dagen, andra hälften nästa. Har man ingen gräddfil går det bra med bara 2 dl creme fraiche. Man kan också ha 1 dl gräddfil och 2 dl creme fraiche.

Äter den helst med skivad rostbiff + rostad lök (den i burk).
Persiljan ska vara slätbladig om du frågar mig…

Potatisen behöver inte skalas om det är färskpotatis.
Äpplena skalar jag ibland, ibland inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar