2016-06-21

Efter regnet

uteplatsblommor
Blommor på uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Äntligen slutade det regna i söndags efter att nästan 30 mm kommit. Regnet behövdes. Det var väldigt torrt ute. Regnet gjorde mindre skadat än befarat och mycket nytta. Nu slipper vi vattna på ett litet tag i alla fall. I all fall i trädgården. Krukväxter behöver alltid vattnas, särskilt om de står i sol och blåst.

hallon
Hallon på G. Foto: ©nini.tjader.2016
Hallona frodas i år. Det kommer att bli extremt mycket hallon om inte grenarna de hänger på bryts. Vi stagade igår upp de grenar som hängde mest. Bin och humlor svärmar runt buskarna. Dessvärre är det också en del löss på dem. Men det verkar inte påverka just hallona, bara dess blad. Vi har såpsprejat de värst utsatta lus-ställena.

Björnbär. Foto. ©nini.tjader.2016
Min nya björnbärsplanta visar nu också blomanlag. Ser fram emot björnbär så småningom…

käringtand, blåklocka
Käringtand och blåklocka. Foto. ©nini.tjader.2016
I den vilda planteringen blommar nu den gula kräingtanden och de små blåklockorna. På tur står jäöttestora prästkragar – en helt annan sort än den som finns på andra ställen – och de stora blåklockorna. Den planteringen var tidigare under mirabelleträdet. Nu när trädet är borta har den helt andra förusättningar än tidigare. Mer sol, mer vatten. Jag skapade den första våren jag bodde här genom att helt enkelt hälla ut en påse med blandat ängsblommefrö på den här platsen. Sen dess ahr det dykt upp många olika sorters blommor här.

lavendel, lavender
Landel. Foto: ©nini.tjader.2016
Alla fyra lavendelplantorna bor nu tillsammans i en egen liten plantering. De är alla sen förra året. Då stod 2 av dem hos grannen på hennes altan, och två av hos mig. I höstas flyttade vi dem till kanten av vild-planteringen. Men de höll på att försvinna i allt annat där så de har fått flytta en gång till. Just nu börjar blommorna komma och det doftar gott där.

pion, peony

pion, peony

pion, peony
Grannens pioner. Foto: ©nini.tjader.2016
Grannens pioner blommade som mest just vd regnet men klarade sig hyfsat bra ändå. Bilderna togs i söndags. Nu är de redan utblommade. Det gick snabbt det… Doftar ljuvligt.

rosentry
Grannens rosentry. Foto: ©nini.tjader.2016
Även grannens rosentry blommar som mest nu. Överdådigt faktiskt. Inte särskilt påverkad av regnet som kom.

plymspirea
Plymspirea. Foto: ©nini.tjader.2016
Även min numera stora plymspirea blommar som bäst just nu till humlornas stora fötjusning. I regnet hängde den betänkligt, men ingen skada skedde.

rölleka
Rölleka. Foto: ©nini.tjader.2016
Röllekan kommer tillbaka i år igen. jag tror att det här är den som har röda blommor som jag frösådde för flera år sedan. Den har även spritt sig till vild-rabatten.

ros, rose, chloris

chlorisros
Rosen. Foto. ©nini.tjader.2016
Och vår ros börjar slå ut sina blommor. De doftar ljuvligt. Mycket löss på den så även den har fått såp-dusch.

silverarv
Silverarv. Foto: ©nini.tjader.2016

Silverarven har blommat ett bra tag nu. Den doftar på kvällarna. Men nere vid marken så man får böja sig långt ner för att lukta på den.

stenpartiväxter
Stenpartiväxter. Foto. ©nini.tjader.2016
Även stenpartiväxterna blommar för fullt. Ser på bilden att aklejorna spritt sig även hit. Inget jag annars tänkt på. Trodde de hade utvandrat… Merparten av aklejorna växer numer hos våra vinbärsbuskar en bit bort.

stockros, krasse
Stockros, krasse och vallmo. Foto: ©nini.tjader.2016

Stockrosen, krassen och vallmon längs bullerstaketet gillade att det regnade. Likaså det gräs jag sådde där för att par veckor sedan. Ser framför mig ett hav av krasseblommor så småningom…

akleja, vallmo
Vallmo och akleja. Foto: ©nini.tjader.2016
Både vallmona och aklejorna har spritt sig till området vid vinbärsbuskarna. Eftersom aklejorna är så väldigt ljust rosa blir de en fin kontrast till vallmona som är lysande röda och sen allt det gröna. Jag gillar när det är lite vildvuxet.

vildrabatten
Den vilda "rabatten". Foto: ©nini.tjader.2016
Så här, ovan, ser den vilda "rabatten" ut. Bakom (eller framför, beroende på hur man ser det) den finns vår nya buske och småfåglarnas matstation. Åt höger lilla rabatten med bland annat stenpartiblommor, och bakom den vinbärsbuskarna.

Undrar om det är den här sortens fjäril som lägger ägg som sen blir de äckliga, gröna maskarna som äter upp allt i sin väg? Eller är det här en sån som är resultatet av de äckliga, hungriga, gröna maskarna?

fjäril
Fjäril på fönstret, sedd inifrån köket. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar