2016-06-12

Ljuva sommartid…

prästkragar, daisies
Prästkragar. Foto. ©nini.tjader.2016
Nu blommar prästkragarna för fullt. Den ljuva sommartid är här. Det finns väl inget som är mer sommar än prästkragar? Ogräs, säger en del. Och ja, de sprider sig, och man vet aldrig år från år var de kommer att dyka upp. Precis som de stora blåklockorna. De är på G men har en bit kvar innan de blommar. Och sommar? Ja, det var sommar. Den senaste veckan har dock varit i kallaste laget i mitt tycke. Men det blir väl varmare igen.

ormbunke
Ormbunkar. Foto. ©nini.tjader.2016
Ormbunkarna i ett av skogspartierna jag passerar när jag går till och från gymet har också slagit ut. Fascinerande växter.

skogsduva
Skogsduva. Foto: ©nini.tjader.2016
På bullerstaketet utanför har jag dagligen tre (3) skogsduvor som promenerar fram och tillbaka. De gillar att var där. Översikt över trakten. Och emellanåt flyger de ner på marken och städar efter småfåglarna. En av dem är troligen en hona. Mellan de andra två finns en viss rivalitet, så troligen hanar. Hur ser man skillnad mellan honor och hanar när det kommer till skogsduvor?

Häromdagen försökte minsta hackspetten (vi har cirka tre hackspettar som regelbundet besöker fågelmaten) utmana en av skogsduvorna. Men den var så mycket mindre än duvan… Duvan bara tittade på den, lite från ovan, som "vad vill du egentligen?", och lilla hackspetten flög sin väg. Men småfåglar skrämmer den iväg.

vallmo
Jättevallmo. Foto: ©nini.tjader.2016
I trädgårdarna i villaområdet jag passerar på väg till och från gymet har jättevallmona slagit ut. De på bilden ovan och nedan är mörkröda. I en del trädgårdar är de orange.

vallmo
Jättevallmo med bi. Foto. ©nini.tjader.2016
Röda blommor är extremt svåra att fotografera. Det händer något med den röda färgen då den ska fotograferas. Vallmon ovan är alltpså mörkröd i verkligheten.

röd_basilika, basilyemenite
Basil yemenite. Foto. ©nini.tjader.2016
Min röda basilika, basil yemenite, blommar nu till bin och humlors stora glädje. De älskar de här blommorna. Humlorna har föresten flyttat tillbaka in i väggen under min utebänk på altanen efter två år i en annan del av husets vägg. Jag ser och hör dem susa ut och in där igen.

glaskulor
Kulor i vatten. Foto. ©nini.tjader.2016
Såg ett tips på TV nyligen att även humlor och bin (och getingar) behöver dricka när det är så torrt som det varit i år hitintills sen det blev sommar. Man lägger glaskulor i en skål och fyller sen på vatten, inte ända upp. Så har humlor och bin någonstans att sitta när de ska dricka. Så jag har gjort precis det och ställt ut. Men hitintills har jag inte sett dem dricka här. De dricker från kanten till den gula vattenkannan… men inte den gröna.

basilika
Basilika. Foto: ©nini.tjader.2016
Min vanliga basilika har blivit jättestor. Måste komma ihåg att köpa mozzarella och göra en sallad med tomater, mozzarella och basilika.

gustav, katt
Gustav i gräset. Foto. ©nini.tjader.2016
Gustav, grannens hankatt, gillar det lite svalare vädret vi haft på sistone. Hans gräsdunge har också växt något och han ligger nu, som alltid under den varmare säsongen, gärna och sover i gräset – och tror att ingen ser honom.

I övrigt blommar gräset överallt och det är Kestine-säsong. Jag är tyvärr gräsallergiker. Men som tur är inte allergisk mot något annat i naturen. Hur kommer man undan gräs när man bor utanför stan? Det gör man inte.

gräs
Blommande gräs. Foto. ©nini.tjader.2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar