2015-11-10

Snart så…

stubbe
Pluggad stubbe. Foto: ©nini.tjader.2015
Nu är stubbarna efter de avverkade träden "pluggade" så de inte ska kunna börja om och bli nya träd. De ska ta död på stubben. Ovan stubben efter vårt kära f.d. mirabelleträd.

Snart så är det vinter på riktigt och alla plantbutiker som brukar sälja buskar och träd har därför mer eller mindre stängt igen. Några buskar och träd säljer de inte längre. Vi blir tvungna att vänta till i vår innan vi kan ersätta trädet med något annat som fåglarna gillar.

Ett tag fortsatte nötskrikorna äta hos oss, men nu har jag inte sett dem på ett par dagar. Visserligen har det regnat, men det brukar inte hindra fåglarna att komma och äta. Småfåglarna är nu i fröautomaten utanför sovrummet istället för den stora. Där har de bland annat skydd av den buske som automaten står i.

nötskrika
Nötskrika. Foto: ©nini.tjader.2015

Därför kom grannen med idén att vi skulle kunna sätta en julgran där ute, i närheten av där trädet stod. Fåglarna är nämligen jätteförvirrade av att trädet inte längre finns. Risken är också att de letar reda på andra matställen och försvinner från vår trädgård. Och det vill vi ju inte.

Så nu har vi över vintern lånat föreningens julgransfot för utomhusbruk. Föreningen har ju inte de senaste två åren lyckats med att få i en julgran i den, så den har varit oanvänd. Igår när det slutat regna kom Stig förbi och hjälpte oss få ner den i marken. Han hjälpte mig också göra ett bättre hål i marken för fröautomaten så den nu står stadigt.

Nu är vi redo för julgran där ute. Eller man skulle kanske gå ut i skogen med en såg och ta ner något lämpligt… En lite björk eller så kanske? Frågan är om vi ska sätta belysning i den eller inte? Inte för fåglarna då, utan oss själva…

julgransfot
Stubbe och julgransfot. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar