2015-11-05

Nu är mirabelleträdet borta

mirabelleträd
Mirabelleträdet. Foto: ©nini.tjader.2015
I förra veckan märktes alla träd i föreningen upp som skulle avverkas av olika anledningar. Bland annat vårt vackra och kära mirabelleträd.

mirabelleträd
Märkt för avverkning. Foto: ©nini.tjader.2015
Stort, rött X på trädstammen.

Anledningen till avverkningen? Föreningen har regler för hur nära träd och buskar får vara i förhållande till husen. Vad gäller träd är det 5 meter från vägg, vad gäller buskar är det 50 cm från vägg. I fallet med träd hävdar man faran att dess rötter skulle kunna ta sig in under huset och förstöra grund och vägg. Vad gäller buskar att de kan dra upp fuktighet i väggen om de är planterade för nära väggen.

I fallet med vårt mirabelleträd så planterades det just där när området byggdes 1985. Det står/stod cirka 2 meter från hörnet av mitt kök och 4,75 meter från huvudbyggnadens vägg. Det har stått där sen 1985. Rötterna går inte in mot huset utan ner mot svackan framför det där det finns avrinning mot brunn längre bort. Det vet vi eftersom vi grävde upp hela området bakom trädet häromåret för att ta bort en djungel av vresrosor och anlägga rabatter och gräsmatta i dess ställe. Då såg vi vart rötterna gick. Och det var inte in mot husets väggar och grund.

Skulle velat sett att föreningen, innan avverkning, kollat allt sånt här med någon trädkunnig expert istället för att bara helt sanslöst och känslolöst avverka. Det här är inte det enda trädet som många av oss boende upprörts över att det avverkas. Stämningen bland oss boende är minst sagt irriterad.

Visst, vissa träd behövde säkert tas bort. Men man måste vara lite flexibel och inte totalt fyrkantig i sitt handlade. Man måste också ha mer på fötterna i trädkunskap.

mirabelleträd
Avverkning påbörjad. Foto: ©nini.tjader.2015
I tisdags morse påbörjades avverkningen i vår del av föreningen. Jag hade vid tidigare samtal med trädfällarna begärt att de skulle göra det varsamt så att inte våra rabatter blev nertrampade och förstörda. Vi har rätt mycket växtlighet i närheten av trädet som inte syns särskilt bra så här års när allt är gult och brunt. Jag hade också begärt att bli meddelad om NÄR det skulle ske så att vi kunde vara med och hålla koll på det. Hade inte grannen pratat med trädfällarna dagen innan hade vi inte vetat att det skulle ske i tisdags…

mirabelleträd
Trädfällning pågår. Foto: ©nini.tjader.2015
Trädfällarna var väldigt försiktiga och gjorde ett jättebra och fint jobb.

avverkat
Trädfällning genomförd. Foto: ©nini.tjader.2015
Snabbt gick det också. Och tomt blev det. Trädfällarna tyckte själva att det var helt onödigt att ta ner vårt träd. Det var helt friskt exempelvis och de såg också att rötterna inte gick in mot huset.

avverkat
Det var en gång ett mirabelleträd… Foto: ©nini.tjader.2015
Svårt att se här vad som är sågspån från trädet och vad som är höstlöv…
Trädfällarna kommer tillbaka senare och "pluggar" stubben så att det inte börjar växa på den igen.

äppelträd
Det var en gång ett äppelträd… Foto: ©nini.tjader.2015
Det gäller även stubben efter mitt självsådda äppelträd i kanten av min uteplats som jag tidigare sågat ner själv. De hjälpte mig med sista biten.

avverkning
Mer trädfällning. Foto: ©nini.tjader.2015
När vårt träd var fällt och borttaget gick de vidare till träden vid parkeringen. Även här ett par mirabelleträd. De behövde verkligen tas bort eftersom de var en olägenhet för bilarna på parkeringen (fallfrukt exempelvis).

avverkat
Efter avverkningen. Foto: ©nini.tjader.2015
Tomt blev det efter att mirabelleträdet fällts. Eller "fågelträdet" som jag ibland kallat det då det varit fullt med fåglar i det. Nu har fåglarna inget träd längre att sitta i och bevaka området/vila sig i/spana från/bara finnas i och äta insekter och sen göra utflykter ner till fågelmatningsstationen.

avverkat
Efter avverkningen. Foto: ©nini.tjader.2015
Vart ska fåglarna nu ta vägen? Har sen i tisdags sett dem förvirrat passera. Få stannar nu till och äter från fågelmatningsstationen. De har ju ingenstans att ta vägen varken innan eller efter. Förvirrat sätter de sig i bästa fall på bullerstaketet och ser undrande ut. Även nötskrikorna är förvirrade och äter betydligt mindre här nu än innan trädet fälldes.

parkering, avverkat
En del av det avverkade. Foto: ©nini.tjader.2015
Förhoppningsvis hinner trädfällarna ta bort det avverkade innan snön kommer… Sist vi fällde träd i föreningen hann de inte det och det avverkade blev kvar hela vintern. Då en vinter med extremt mycket snö.

Notera de två närmsta bilarna på bilden ovan. Ägarna vägrade flytta dem… Den lutande grenen på en av björkarna skulle också tas ner men trädfällarna ville inte riskera att den skulle falla på bilarna och hade begärt att bilarna skulle flyttas. Ägarna var hemma men öppnade inte vid bankning på dörren. Och bilarna flyttades inte. En av trädfällarna blev idag tvungen att klättra upp och fästa rep i grenen för att föra den åt rätt håll. De ville ju bli klara med röjningen vid parkeringen.

parkering
Avverkat vid parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2015

Men nu är det gjort.

En av grannarna i närområdet blev av med sin prydnadsgran på framsidan av sitt radhus – men tujorna fick stå kvar. Grannen och jag hämtade en del grangrenar från högen med avverkat som ska tas bort. Säsong nu för dörrmatta av grangrenar… Se beskrivning på Ernst dörrmatta här.

granris
Gran-grenar som ska bli dörrmatta. Foto: ©nini.tjader.2015
mirabelleträd
Stubben efter vårt mirabelleträd. Foto:©nini.tjader.2015
Det blev en ganska vacker stubbe efter mirabelleträdet. Men jag hade hellre haft trädet kvar.

mirabelleträd
Stammen av mirabelleträdet i genomskärning. Foto: ©nini.tjader.2015
Vi kommer att sakna trädet. Både jag, grannen och traktens fåglar. Trädet var vackert på våren när det blommade och doftade och det hade goda frukter som blivit riktigt god sylt över åren. Är glad att jag gjorde sylt i år också trots att jag har mycket kvar från tidigare år. Den håller i evigheter utan att stå i kylskåp.

mirabelleträd
Blommande mirabelleträd, våren 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
mirabellefrukt
Årets mirabeller före skörd. Foto: ©nini.tjader.2015
mirabelleträd
Blommande mirabelleträd våren 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
Finns det då inget positivt med avverkningen av vårt träd? Jo, det blir ljusare i mitt kök och i grannens sovrum. Det blir mer sol på gräsmattan och rabatterna. Men i övrigt? Nej.

Vi kommer i vår att plantera någon snabbväxande buske i dess ställe så att fåglarna har något skydd att gömma sig i. Så vi får tillbaka traktens fåglar. Men inte blir det samma sak.

1 kommentar:

  1. Så tråkigt att läsa om detta. Hatar när allt är fyrkantig och måste ske efter regler. Det var ju ett jättevackert, gammalt träd som många uppskattade. Förstår att du sörjer.
    Kramar Kim

    SvaraRadera