2015-11-27

Redo för vinter

snöpinnar
Snöpinnarna på plats. Foto: ©nini.tjader.2015
Nu är snöpinnarna (rågångsstolpar som det egentligen heter) på plats i kanten på vår rabatt mot parkeringen. Vi lånade stolparna av föreningen till förra vintern när vi just hade anlagt den här rabatten.

snöpinnar
Snöpinnar på plats. Foto: ©nini.tjader.2015
Vintern före det (eller var det ännu längre sen?) försökte vi oss på att ha snöpinnar runt om i området för att inte snöröjningen skulle förstöra buskar och planteringar. Det fungerade inget vidare. Eller snarare, det kanske skulle ha fungerat om pinnarna hade fått stå kvar. Problemet var att ungdomar som passerade genom området ryckte upp dem och tog dem med sig, använde dem att leka med, och fightas med. Vi hittade våra röda pinnar lite varstans runt om i och utanför området. Många böjda och förstörda. Sen dess har vi inte satt ut några i området. Grannen och jag har lånat fyra pinnar och satt upp tre.

uteplatsen
Uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
På min uteplats är granslingan i plast från Ikea uppsatt, liksom belysningsslinga med stjärnor och belysningsdraperi med diverse påhäng på bortre planket. Allt har LED-lampor och tänds och släcks med timer.

uteplatsen
Utanför. Foto:©nini.tjader.2015
Ute är det tomt och trist. Fåglarna lyser med sin frånvaro sen mirabelleträdet togs bort. Åtgången på fågelmat har minskat drastiskt i de här behållarna (som just nu står för lågt). Imorgon åker grannen och jag och köper en julgran. Den kommer att stå ungefär i bildens högra nedre hörn. Kommer fåglarna tillbaka när det blir ett träd där? Marken ser grön ut, men det är i princip bara mossa. Fågelmataren bakom uteplatsen (syns inte på bild) är i alla fall ganska välbesökt av och till.

I köket har jag satt upp stora, vita stjärnan som jag förra året hade i sovrumsfönstret. I år får den inte rum där. För mycket blommor och en hängväxt är i vägen.

På andra sidan vägen har grannföreningen under dagen satt upp sin julgran med belysning. Ser den från sovrumsfönstret. Även vår gran – som vi inte köpt än – kommer att få belysning. Den köpte vi idag. Batterdriven LED-belysning för utomhusbruk. Det blir nog bra.

stjärna
Stjärna i köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2015
I övrigt är hela diskussionen runt flyktingar och uppehållstillstånd och inresor bedrövlig. Vad händer med asylrätten? En stor del av de problem som finns tycker jag beror på en stelbent och långsam svensk byråkrati. Man får aldrig ändan ur oavsett om det gäller boende, mottagande eller att låta folk arbeta. Det borde kunna skötas snyggare och mindre byråkratiskt. Och mer mänskligt. Och inte röra anhöriginvandringen om man vill att folk ska kunna rota sig. Nu tävlar de flesta politiska partier om att överträffa varandra i åtstramningar runt flyktingpolitiken. Bedrövligt.

I övrigt gläder det mig att Bredbandsbolaget fick rätt mot mediajättarna (som kommer att överklaga).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar