2015-11-11

Höst där ute

blåklockor
Blåklockor i november. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är en konstig höst.
Blåklockorna blommar för fullt i november (och ringblommorna har ännu inte slagit ut…).

kärleksört
Min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2015
Kärleksörten blommar fortfarande men det är bara en tidsfråga innan den också är slut.
De gula rudbeckiorna blommar också, men flera av dem tappade sin gula färg i veckans regn.

kärleksört
Kärleksört i november. Foto: ©nini.tjader.2015
Förutom vissa hörn av trädgården är den så här års som fulast… Och så vet vi ju att vintern kommer. När som helst.

odlingsbox
Odlingslådan bakom uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
I odlingslådan bakom uteplatsen har ringblommorna jag sådde i våras ännu inte blommat. Jo, en, men den blomman försvann av någon anledning över en natt. En fågel som tyckte den var god? Oreganon har flyttat hit, och likaså den gräslök som tidigare stod bakom myntan.

Fröautomaten inne i buskens övre del gillas av småfåglar som pilfink, talgoxe, blåmes och nötväcka. De får en vildfågelfrö-blandning här. Populärt. Det som faller på marken äts upp av koltrasten.

Klätterhortensian på uteplatsens baksida har inga löv kvar. Mina nedklippta kaprifoler på hörnet av uteplatsen ser för bedrövlig ut utan blad. Blåbärsbuskarna bakom odlingslådan syns inte längre nu när de tappat alla sina färgglada löv. Men den verkar trivas där.

fågelmat
Fågelmat. Foto: ©nini.tjader.2015
Fågelmaten står innanför dörren till uteplatsen. Just nu går det åt mindre fågelfrö och jordnötter än vanligt. Dels för att hösten är varmare än vanligt, dels för att vårt mirabelleträd inte finns längre och inte heller det närmaste mirabelleträdet utanför bullerplanket där fåglarna också höll hus. Nötskrikorna har inte varit här de senaste dagarna. De får gärna komma tillbaka. Får se om en julgran kan förbättra läget för fåglarna. De vill ju ha buskar eller träd att gömma sig i för att känna sig säkra och för att spana av omgivningen.

talgbollshållare
Talgbollshållare i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
Ställde också ut talgbollshållaren ovan i rabatten. Visserligen verkar mina småfåglar inte gilla talgbollar, men…

lavendel
Blommande lavendel i november. Foto: ©nini.tjader.2015
Lavendeln blommar också i november… Just de här har vi flyttat hit nu på höstkanten och hoppas att de överlever till nästa år. Det vet man aldrig med lavendel. Ibland överlever de vintern, ibland inte. En av dem är min (den till vänster), de andra grannens (från hennes uteplats). Och ja, ett hallonskott har tagit sig hit från hallonsnåret… I vår är det fler blommor här. Lökväxter. Under sommaren fullt med blåklockor och prästkragar och lin och en del annat.

uteplatsen
Belysning på uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
Höstbelysningen har kommit upp på uteplatsen. Den ska få mer "juliga" påhäng snart. Likaså ska den konstgjorda granslingan och belysningen för altanräcket upp. Snart. På väggen till höger anas en fortfarande levande hängväxt, en njurvinda. Nästa frost dör den förmodligen. Då åker den i soporna. Men så länge den lever får den vara kvar. I den stora krukan bor min klematis. Bör den få bubbelplast (eller liknande) runt fötterna över vintern, eller?

alunrot
Alunrot. Foto: ©nini.tjader.2015
Alunroten, den ena, blommar fortfarande. Den andra har ännu aldrig blommat, men den har vackra höstfärger året om. Bra blomma för magra förhållanden och för att den är fin året om.

alunrot
Alunrot och vild oxalis. Foto: ©nini.tjader.2015
I övrigt ser trädgården inte så jättekul ut så här års. Förutom i motjus i morgonsolen genom köksfönstret. Solen silas genom träden på andra sidan vägen. Bara så här års. Den riktningen är rakt i söder.

höstträdgården
Trädgården genom ena köksfönstret 20151111. Foto: ©nini.tjader.2015

2 kommentarer:

  1. Så många härliga bilder från din trädgård! Alunroten är en av mina favoriter och också kärleksörten.

    Jag har gjort klart trädgården för vintern nu. Längtar redan efter att vårlökarna ska dyka upp.

    Kram/Anna-Karin

    SvaraRadera