Ischoklad. Bild lånad från Internet. |
Ischoklad
Ingredienser
Ljus ischoklad
200 g ljus blockchoklad
100 g kokosfett
100 g kokosfett
Mörk ischoklad
200 g mörk blockchoklad
100 g kokosfett
100 g kokosfett
Ischoklad med mintsmak
200g mörk blockchoklad
100 g kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja
100 g kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja
Gör så här
I samtliga fall, gör så här:
Bryt sönder blockchokladen och smält den i vattenbad (ca 6o grader). (Värm vatten i kastrull, ställ en vanlig, djup tallrik som lock ovanpå på kastrullen - den måste täcka helt). Lägg blockchokladen och kokosfett skuren i små bitar i tallriken och låt dem smälta över vattnet som kokas under dem. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. När röran har smält, stäng av plattan under kastrullen. Vill du ha mintsmak, smaksätt med pepparmintsolja.
Häll smeten i ischokladformar och ställ dem att svalna tills de stelnar. När de svalnat, förpacka dem i plastburkar /gärna fyrkantiga, det tar mindre plats/ med smörpapper mellan varje lager och stäng förpackningen med lock.
Ställ i kylskåp så håller de länge och håller sig fräscha och färska. Om de står framme blir de inte lika goda som när man tar dem direkt ur kylskåpet.
Julkola. Bild lånad från Internet. |
Tonys Microugns kola
Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ättiksprit
2 msk kakao
Gör så här
Häll grädde, socker, sirap och ättika i en hög glasform (ca 2 liter). Sikta ner kakaopulvret och rör om.
Koka på effektläge 10 i 5 min.
Rör om och sänk effektläget till 5.
Fortsätt kokningen ca 25 min eller tills en provklick i kalIt vatten kan formas till en seg kula. Häll upp smeten på smort smörgåspapper. Låt den stelna och skär i bitar.
Knäck i micro. Bild lånad från Internet. |
Ninis 7-8 min julknäck i micro
Ingredienser
ca 50 knäckar (ca 30 st om man inte tar med ströbröd och/eller hackad mandel)
1 dl strösocker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
0,5 dl hackad mandel (jag gör den utan mandel)
ev 0,5 dl ströbröd (jag tar aldrig det)
0,5 tsk bakpulver (tar jag aldrig heller)
Gör så här
Den här julknäcken är det enklaste, snabbaste och godaste i knäckväg jag gjort - i mikrougn förståss.
Om du vill göra mer knäck - gör flera omgångar. Dubbla aldrig receptet nedan.
1. Blanda socker, sirap och grädde i en hög form eller kanna. Det är viktigt att det är högt eftersom knäckkoket sväller uppåt när det kokar. Kärlet ska vara mikrovågssäkert och tåla minst 130 grader C.
2. Tillaga utan lock, 750 W i 7-8 minuter. Smeten ska vara ljusbrun och skummande.
3. Vänta någon minut (inte för länge, det stelnar fort) och rör sedan i mandeln och ev ströbröd och bakpulver. Ströbrödet gör knäcken drygare och bakpulver gör den porösare. (Själv hoppar jag helt över det här steget).
4. Häll eller klicka upp smeten i knäckformar. Var försiktig - det är hur hett som helst och man bränner sig illa om man får knäcksmet på sig.
Låt knäcken kallna och stelna.
Förvara i platsburk med lock i kylskåp med smörpapper mellan lagren med knäck så håller den sig fräsch och god länge (om man inte tänkt äta upp den med detsamma).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar