2015-11-29

Julgranen på plats

Julgranen. Foto: ©nini.tjader.2015
Igår i regnet var grannen och jag och köpte julgran. 2 meter julgran hos Plantagen för 299 kronor. Större hade inte gått in i grannens bil.

Julgranen. Foto: ©nini.tjader.2015
Vi hann precis få ner den i julgransfoten ute på vår hörna innan regnet blev ännu värre. Ser fint ut. Båda katterna var ute och inspekterade och verkade godkänna granen.

Julgranen med belysning. Foto: ©nini.tjader.2015
Idag när regnet tog slut kom belysningen också upp. Det är en batterdriven LED-slinga med skymningssensor, 120 lampor. Köpte hos ICA Maxi. Kan ställas in på 6 eller 9 timmars belysning. Just nu står den på 6 timmar. Batterierna ska räcka ca 330 timmar. När det började skymma tändes belysningen. Några minuter senare, när gatubelysningen i närheten gick på, släcktes belysningen. Lite senare tändes granen igen. Ser trivsamt ut med gran med belysning nu ikväll när det är beckmörkt ute.

Fönstret i bakgrunden är mitt ena köksfönster. Den upplysta uteplatsen till vänster är min uteplats. Återstår att se om fåglarna gillar granen.

Julgranen med belysning. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-11-28

Julgodis

De här tre recepten på ischoklad, kola och knäck har jag haft i åratal på min gamla webbplats. Känns som det är dags att lägga över dem hit till bloggen. De har alltid varit populära och välbesökta. De är enkla att göra och tar inte heller särskilt lång tid.

ischoklad
Ischoklad. Bild lånad från Internet.

Ischoklad

Ingredienser

Ljus ischoklad

200 g ljus blockchoklad
100 g kokosfett

Mörk ischoklad

200 g mörk blockchoklad
100 g kokosfett

Ischoklad med mintsmak

200g mörk blockchoklad
100 g kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja


Gör så här

I samtliga fall, gör så här:
Bryt sönder blockchokladen och smält den i vattenbad (ca 6o grader). (Värm vatten i kastrull, ställ en vanlig, djup tallrik som lock ovanpå på kastrullen - den måste täcka helt). Lägg blockchokladen och kokosfett skuren i små bitar i tallriken och låt dem smälta över vattnet som kokas under dem. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. När röran har smält, stäng av plattan under kastrullen. Vill du ha mintsmak, smaksätt med pepparmintsolja.
Häll smeten i ischokladformar och ställ dem att svalna tills de stelnar. När de svalnat, förpacka dem i plastburkar /gärna fyrkantiga, det tar mindre plats/ med smörpapper mellan varje lager och stäng förpackningen med lock.
Ställ i kylskåp så håller de länge och håller sig fräscha och färska. Om de står framme blir de inte lika goda som när man tar dem direkt ur kylskåpet.

julkola
Julkola. Bild lånad från Internet.

Tonys Microugns kola

Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ättiksprit
2 msk kakao


Gör så här

Häll grädde, socker, sirap och ättika i en hög glasform (ca 2 liter). Sikta ner kakaopulvret och rör om.
Koka på effektläge 10 i 5 min.
Rör om och sänk effektläget till 5.
Fortsätt kokningen ca 25 min eller tills en provklick i kalIt vatten kan formas till en seg kula. Häll upp smeten på smort smörgåspapper. Låt den stelna och skär i bitar.

knäck
Knäck i micro. Bild lånad från Internet.

Ninis 7-8 min julknäck i micro

Ingredienser

ca 50 knäckar (ca 30 st om man inte tar med ströbröd och/eller hackad mandel)
1 dl strösocker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
0,5 dl hackad mandel (jag gör den utan mandel)
ev 0,5 dl ströbröd (jag tar aldrig det)
0,5 tsk bakpulver (tar jag aldrig heller)

Gör så här

Den här julknäcken är det enklaste, snabbaste och godaste i knäckväg jag gjort - i mikrougn förståss.
Om du vill göra mer knäck - gör flera omgångar. Dubbla aldrig receptet nedan.
1. Blanda socker, sirap och grädde i en hög form eller kanna. Det är viktigt att det är högt eftersom knäckkoket sväller uppåt när det kokar. Kärlet ska vara mikrovågssäkert och tåla minst 130 grader C.
2. Tillaga utan lock, 750 W i 7-8 minuter. Smeten ska vara ljusbrun och skummande.
3. Vänta någon minut (inte för länge, det stelnar fort) och rör sedan i mandeln och ev ströbröd och bakpulver. Ströbrödet gör knäcken drygare och bakpulver gör den porösare. (Själv hoppar jag helt över det här steget).
4. Häll eller klicka upp smeten i knäckformar. Var försiktig - det är hur hett som helst och man bränner sig illa om man får knäcksmet på sig.
Låt knäcken kallna och stelna.
Förvara i platsburk med lock i kylskåp med smörpapper mellan lagren med knäck så håller den sig fräsch och god länge (om man inte tänkt äta upp den med detsamma).

2015-11-27

Redo för vinter

snöpinnar
Snöpinnarna på plats. Foto: ©nini.tjader.2015
Nu är snöpinnarna (rågångsstolpar som det egentligen heter) på plats i kanten på vår rabatt mot parkeringen. Vi lånade stolparna av föreningen till förra vintern när vi just hade anlagt den här rabatten.

snöpinnar
Snöpinnar på plats. Foto: ©nini.tjader.2015
Vintern före det (eller var det ännu längre sen?) försökte vi oss på att ha snöpinnar runt om i området för att inte snöröjningen skulle förstöra buskar och planteringar. Det fungerade inget vidare. Eller snarare, det kanske skulle ha fungerat om pinnarna hade fått stå kvar. Problemet var att ungdomar som passerade genom området ryckte upp dem och tog dem med sig, använde dem att leka med, och fightas med. Vi hittade våra röda pinnar lite varstans runt om i och utanför området. Många böjda och förstörda. Sen dess har vi inte satt ut några i området. Grannen och jag har lånat fyra pinnar och satt upp tre.

uteplatsen
Uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
På min uteplats är granslingan i plast från Ikea uppsatt, liksom belysningsslinga med stjärnor och belysningsdraperi med diverse påhäng på bortre planket. Allt har LED-lampor och tänds och släcks med timer.

uteplatsen
Utanför. Foto:©nini.tjader.2015
Ute är det tomt och trist. Fåglarna lyser med sin frånvaro sen mirabelleträdet togs bort. Åtgången på fågelmat har minskat drastiskt i de här behållarna (som just nu står för lågt). Imorgon åker grannen och jag och köper en julgran. Den kommer att stå ungefär i bildens högra nedre hörn. Kommer fåglarna tillbaka när det blir ett träd där? Marken ser grön ut, men det är i princip bara mossa. Fågelmataren bakom uteplatsen (syns inte på bild) är i alla fall ganska välbesökt av och till.

I köket har jag satt upp stora, vita stjärnan som jag förra året hade i sovrumsfönstret. I år får den inte rum där. För mycket blommor och en hängväxt är i vägen.

På andra sidan vägen har grannföreningen under dagen satt upp sin julgran med belysning. Ser den från sovrumsfönstret. Även vår gran – som vi inte köpt än – kommer att få belysning. Den köpte vi idag. Batterdriven LED-belysning för utomhusbruk. Det blir nog bra.

stjärna
Stjärna i köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2015
I övrigt är hela diskussionen runt flyktingar och uppehållstillstånd och inresor bedrövlig. Vad händer med asylrätten? En stor del av de problem som finns tycker jag beror på en stelbent och långsam svensk byråkrati. Man får aldrig ändan ur oavsett om det gäller boende, mottagande eller att låta folk arbeta. Det borde kunna skötas snyggare och mindre byråkratiskt. Och mer mänskligt. Och inte röra anhöriginvandringen om man vill att folk ska kunna rota sig. Nu tävlar de flesta politiska partier om att överträffa varandra i åtstramningar runt flyktingpolitiken. Bedrövligt.

I övrigt gläder det mig att Bredbandsbolaget fick rätt mot mediajättarna (som kommer att överklaga).

2015-11-26

Gröna svampar

svamp
Gröna svampar. Foto: ©nini.tjader.2015
I kanten till den odlingsbox där vi har rabarber kom det även i år en rad med riktigt äckliga, slemmiga, gröna svampar. De har kommit i två omgångar. Den första tog jag upp och kastade för flera veckor sedan. Men de kom igen nu på senhösten.

svampar
Gröna svampar. Foto: ©nini.tjader.2015
Förra året hittade jag vad de heter, men har glömt deras namn. Giftiga? Ja, har för mig det. De har blivit fler i år än förra året så nästa år blir de kanske ännu fler. De har frusit bort nu. Det var ju riktigt kallt i måndags.

svampar
Gröna svampar. Foto: ©nini.tjader.2015


2015-11-22

Det är över nu

trädgården, garden
Från mitt köksfönster 2015-11-22 Foto: ©nini.tjader.2015
Det är över nu. Utelivet. Trädgårdslivet.
I morse var det svårartad frost på allting.
Vackert i solen. Försvann inte ens i solskenet.
Här i Stockholmstrakten (Tumba) har vi inte fått någon snö än trots att resten av landet verkar ha fått det och till och med Skåne. Jag är glad så länge vi slipper snö. Snö är bara vackert på bild som jag ser det. I övrigt har jag hellre gröna vintrar.

stjärnöga
Frusen stjärnöga. Foto: ©nini.tjader.2015
Till och med stjärnögats säsong är över nu. Den har varat sen i mitten av mars. Snäll blomma som växer och blommar så länge den får ordentligt med vatten och man klipper av utblommade blommor. Tål en del frost. Men nu blev det för mycket. Har klippt ner den och slängt den. Men pinnarna och jorden gick inte att rubba – bottenfruset. Krukan står nu på värmegolvet i badrummet och tinar innan den kan tömmas och göras ren.

njurvinda
Frusen njurvinda. Foto: ©nini.tjader.2015
Även njurvindan har gjort sitt för i år. Trodde inte den skulle hänga med så här länge som den gjort. Men nu är det över. Även den krukan är bottenfrusen. När den tinat går växten i soporna.

Hade också glömt en vattenkanna med vatten i ute på uteplatsen. Även den står och tinar i badrummet…

njurvinda
Frusen njurvinda. Foto: ©nini.tjader.2015
vattenskål
Fåglarnas vattenskål. Foto: ©nini.tjader.2015
Även fåglarnas (och katternas) vattenskål var bottenfrusen i morse. Nu intagen och rengjord och isen bortspolad.

löv, blåklocka
Frusna löv och en blåklocka, Foto: ©nini.tjader.2015
Det är vackert när löven på marken täcks av frost. Ser du det blå i övre delen av bilden? Det är en frusen blåklocka.

gräs
Fruset gräs. Foto: ©nini.tjader.2015
Fruset gräs är rätt vackert det också om man tittar nära.

kärleksört
Frusen kärleksört. Foto. ©nini.tjader.2015
Även kärleksörten är fryst. Men än står den.

Vintern kommer. Snön kommer när som helst. Det är över nu med uteliv och tradgårdsliv. Tills våren kommer…

trädgård, garden
I väntan på vintern. Foto: ©nini.tjader.2015


2015-11-21

Dörrmatta av granris

granris
Granris. Foto: ©nini.tjader.2015
Nyligen, när föreningen tog ner träd i området, passade grannen och jag på att förse oss med lite granris från de avverkade träden. Tanken var att göra en dörrmatta av granriset och ha utomhus. En sån som Ernst Kirschteiger gjort. Här finns en video som visar hur han gör.

dörrmatta, granris
Ihopknutna granrisgrenar. Foto: ©nini.tjader.2015
Först knyter man ihop ett antal grenar till en rulle. Ha på trädgårdshandskar. Granris sticks och grenarna har kletig kåda på sig. Min rulle blev lite spretig.

dörrmatta, granris
Dörrmatta av granris. Foto: ©nini.tjader.2015

Sen lägger man ihop de ihopknutna "rullarna" av granris bredvid varandra och trär snöre växelvis mellan rullarna och knyter på slutet. Jag hade bara gult snöre så det fick bli så.

Nu ligger där en dörrmatta av granris utanför dörren från vardagsrummet till uteplatsen. Grannens Gustav undviker att kliva på den när han kommer och går hos mig…

Det blev lite grenar över. De satte jag tillfälligt i julgransfoten som stod där tom i gräset i väntan på att julgranar ska börja säljas. Tar bort dem när vi köpt en julgran att ha där ute. Det blev en temporär granrisbuske.

granris
Temporär granrisbuske. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-11-19

Enkel äppelkaka

äppelkaka
Äppelkaka. Foto: ©nini.tjader.2015
Har du ett par skrynkliga äpplen som egentligen sett bäst före datum att ätas som de är? Då kan du göra en enkel, ganska tunn äppelkaka av dem.

Ingredienser

2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2-3 äpplen, helst med smak
kanel
pärlsocker
kylskåpskallt smör


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en ca 24 cm i diameter stor pajform och bröa den.
3. Vispa äggen och sockret poröst i en skål.
4. Blanda i vetemjöl till en slät smet.
5. Häll ner smeten i formen. Du kan behöva en slickepott för att få ur smeten ur skålen och för att platta ut den i formen.
6. Skär äpplena i tunna klyftor. Vissa skalar äpplena innan de använder dem i pajer etc. Jag skalar dem aldrig. Tag bort kärnhuset. Fördela äppelklyftorna i formen.
7. Strö över rikligt med kanel och pärlsocker.
8. Hyvla över smör i tunna skivor över äpplena i formen så de täcks.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

Ät som den är eller med vaniljglass eller vaniljvisp eller vaniljsås.

äppelkaka
Enkel äppelkaka. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-11-18

Färska fikon?

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2015
I våras köpte jag ett litet fikonträd hos Granit. Cirka 250 kronor om jag minns rätt. Har alltid velat ha ett fikonträd. Det har stått ute sen i försomras och åkte in när det började bli kallare ute. Nu står det i vardagsrummet, på min nya blombänk (egentligen ett sidobord från MIO).

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2015
Trädet har vuxit över sommaren. Och än mer sen det kom inomhus i värmen. Det står inte direkt i sol utan en liten bit in i rummet. Läget är väster.

fikonträd, figtree
Fikonträd med fikon. Foto: ©nini.tjader.2015
Efter ett tag inomhus började det växa fikon på det! Inte ett fikon, utan fem just nu. Vad vet jag om fikonträd? Inget. Visar sig att vissa sorter – och tydligen de som säljs i Sverige – får fikon utan att blomma. Trodde att alla frukter kom av att växten först blommade… men nej. Inte det här trädet.

fikonträd, figtree
Fikonträd med fikon. Foto: ©nini.tjader.2015
Har googlat på skötsel av fikonträd och det här med att det får frukt. Här finns lite information.

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto. ©nini.tjader.2015
Undrar om man kan vända på det utan att fikonen ramlar av? Det vänder sig dagtid mot fönstret där ljuset finns. Från eftermiddagen och till kvällen har jag blombelysning på det. Särskild lampa (den vita i mitten på bilden) som jag köpte på trädgårdsmässan i Älvsjö i våras med ljus som ska vara särskilt bra för växter. Fungerar bra. Man stoppar ner teleskopstativet i blomkrukan och ansluter till eluttag. Lampan har en lång sladd. Lampan heter SUNLiTE och finns i flera olika färger. Personligen ville jag ha vit. Den kommer från http://venso-ecosolutions.se/en/.

Ett par löv har fikonträdet tappat. Jag vet ju att fikonträd är lövfällande så den tappar säkert fler över vintern. Törstig är den också. Det är då den behöver vatten den tappar löv verkar det som.

fikon, fig
Fikon. Foto: ©nini.tjader.2015
Trädet har vuxit en hel del sen det fick flytta in i värmen. Det var också då fikonen kom. Det är spännande att se hur det utvecklas över vintern. Läste att det behöver en viloperiod med kyla för att kunna sätta frukt. Tyvärr har jag inget ställe där jag kan förvara det svalt och mörkt över vintern så istället står det ljus, med extra belysning, och varmt, i mitt vardagsrum. Får se hur det går…

fikonträd, figtree
Fikonträd med blombelysning. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-11-17

Årets amaryllis är planterade

amaryllis
Årets amaryllis, 2015-11-11. Foto: ©nini.tjader.2015
Årets amaryllis är på plats och planterade (efter att ha stått med rötterna i ett glas vatten i cirka 48 timmar för att väcka rötterna).

amaryllis
Amaryllis Alfresco, 2015-11-11. Foto: ©nini.tjader.2015
Solitären är en amaryllis Alfresco, köpt hos Blomsterlandet. Vit och fin. Hade samma sort förra året. Löken överlevde men började växa redan i slutat av augusti och blomma tidigt i oktober… Sen bara dog den. Nu gör jag ett nytt försök med en ny lök. Den här vita sorten har fantastiska blommor.

amaryllis
Fyra röda amaryllis, 2015-11-11. Foto: ©nini.tjader.2015
Köpte också fyra röda amaryllis hos Blomsterlandet för 99 kronor. Tydligen heter de Merry Christmas. Kraftiga och fina lökar.

amaryllis
Förra årets röda amaryllis, 20915-11-11. Foto: ©nini.tjader.2015
Förra årets röda amaryllis "Grand Prix", också den från Blomsterlandet (de har fina amaryllis), köpt på rea i december förra året, började ju också växa i slutet av augusti. Fick bara en massa gröna blad, jättelånga, ingen blomma i sikte. Klippte av bladen… i hopp om att den med tiden ska få en blomma. Så långt inget. Men löken är stor, kraftig och välmående.

Idag, 2015-11-17, ser årets amaryllis ut som nedan.  De växer lite för fort… särskilt tre av de röda. Klara till första advent, men håller kanske inte över jul? Vi får se.

amaryllis
Årets amaryllis, 2015-11-17. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-11-15

Virkade rutor

virkat
Virkade rutor, 50 x 50 cm. Foto: ©nini.tjader.2015
Nyligen, när jag gick igenom vad jag hade för garner i förrådet, hittade jag också ett påbörjat virk-jobb. Tanken var en gång att det skulle bli ett överkast. Med de virkade rutorna ovanpå ett mörkare tyg, så att de skulle framträda ordentligt.

Det är ganska roligt att virka. Om man har tålamod.

virkat
Virkad ruta, 25 x 25 cm. Foto: ©nini.tjader.2015
Av någon anledning virkade jag i syntetgarn…
Det borde ha varit bomullsgarn.
Det finns tre (3) sammanfogade rapporter med fyrarutor i varje, och två (2) lösa rutor som inte satts ihop med några andra rutor. Varje ruta är 25 x 25 cm stor.

Jag kommer aldrig att göra något med de här rutorna. Man kan i och för sig göra kuddöverdrag av dem... Men inte riktigt min stil.
Är det någon som vill ha dem?
Kontakta mig i så fall via kommentarsfältet.

Till och med virkmönstret finns kvar…

virkmönster
Virkmönstret "Nattens Drottning". Foto: ©nini.tjader.2015

2015-11-11

Höst där ute

blåklockor
Blåklockor i november. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är en konstig höst.
Blåklockorna blommar för fullt i november (och ringblommorna har ännu inte slagit ut…).

kärleksört
Min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2015
Kärleksörten blommar fortfarande men det är bara en tidsfråga innan den också är slut.
De gula rudbeckiorna blommar också, men flera av dem tappade sin gula färg i veckans regn.

kärleksört
Kärleksört i november. Foto: ©nini.tjader.2015
Förutom vissa hörn av trädgården är den så här års som fulast… Och så vet vi ju att vintern kommer. När som helst.

odlingsbox
Odlingslådan bakom uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
I odlingslådan bakom uteplatsen har ringblommorna jag sådde i våras ännu inte blommat. Jo, en, men den blomman försvann av någon anledning över en natt. En fågel som tyckte den var god? Oreganon har flyttat hit, och likaså den gräslök som tidigare stod bakom myntan.

Fröautomaten inne i buskens övre del gillas av småfåglar som pilfink, talgoxe, blåmes och nötväcka. De får en vildfågelfrö-blandning här. Populärt. Det som faller på marken äts upp av koltrasten.

Klätterhortensian på uteplatsens baksida har inga löv kvar. Mina nedklippta kaprifoler på hörnet av uteplatsen ser för bedrövlig ut utan blad. Blåbärsbuskarna bakom odlingslådan syns inte längre nu när de tappat alla sina färgglada löv. Men den verkar trivas där.

fågelmat
Fågelmat. Foto: ©nini.tjader.2015
Fågelmaten står innanför dörren till uteplatsen. Just nu går det åt mindre fågelfrö och jordnötter än vanligt. Dels för att hösten är varmare än vanligt, dels för att vårt mirabelleträd inte finns längre och inte heller det närmaste mirabelleträdet utanför bullerplanket där fåglarna också höll hus. Nötskrikorna har inte varit här de senaste dagarna. De får gärna komma tillbaka. Får se om en julgran kan förbättra läget för fåglarna. De vill ju ha buskar eller träd att gömma sig i för att känna sig säkra och för att spana av omgivningen.

talgbollshållare
Talgbollshållare i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
Ställde också ut talgbollshållaren ovan i rabatten. Visserligen verkar mina småfåglar inte gilla talgbollar, men…

lavendel
Blommande lavendel i november. Foto: ©nini.tjader.2015
Lavendeln blommar också i november… Just de här har vi flyttat hit nu på höstkanten och hoppas att de överlever till nästa år. Det vet man aldrig med lavendel. Ibland överlever de vintern, ibland inte. En av dem är min (den till vänster), de andra grannens (från hennes uteplats). Och ja, ett hallonskott har tagit sig hit från hallonsnåret… I vår är det fler blommor här. Lökväxter. Under sommaren fullt med blåklockor och prästkragar och lin och en del annat.

uteplatsen
Belysning på uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
Höstbelysningen har kommit upp på uteplatsen. Den ska få mer "juliga" påhäng snart. Likaså ska den konstgjorda granslingan och belysningen för altanräcket upp. Snart. På väggen till höger anas en fortfarande levande hängväxt, en njurvinda. Nästa frost dör den förmodligen. Då åker den i soporna. Men så länge den lever får den vara kvar. I den stora krukan bor min klematis. Bör den få bubbelplast (eller liknande) runt fötterna över vintern, eller?

alunrot
Alunrot. Foto: ©nini.tjader.2015
Alunroten, den ena, blommar fortfarande. Den andra har ännu aldrig blommat, men den har vackra höstfärger året om. Bra blomma för magra förhållanden och för att den är fin året om.

alunrot
Alunrot och vild oxalis. Foto: ©nini.tjader.2015
I övrigt ser trädgården inte så jättekul ut så här års. Förutom i motjus i morgonsolen genom köksfönstret. Solen silas genom träden på andra sidan vägen. Bara så här års. Den riktningen är rakt i söder.

höstträdgården
Trädgården genom ena köksfönstret 20151111. Foto: ©nini.tjader.2015