2014-10-12

Trångt i fönstren

Kökets två fönster. Foto: ©nini.tjader.2014
När hösten kommer åker många blommor in. Då blir det trångt i fönstren. Ett tag. En del växter kommer inte att klara inomhusvistelsen, men man måste ju försöka… Går det så går det. Särskilt svårt är det med pelargoner. Det är för varmt inomhus. Att rosmarinen kommer att dö vet jag sedan tidigare år, men då är det bara att skörda, färdigtorkat direkt från växten…

fikus
Fikusen hamnade tillfälligt i sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2014
Fikusen, som stått ute hela sommaren och trivts riktigt bra med det, hamnade tillfälligt i sovrummet. Ursprungligen kom den från föreningslokalen där den stod och aldrig fick varken vatten eller omvårdnad. Då var den cirka två blad stor… Efter att den flyttat hem till mig har den bara vuxit och vuxit. Över sommaren utomhus har den vuxit ännu mer. Har aldrig sett en inneblomma som så mycket älskade den här sommarens väder utomhus. Nu har den flyttat hem till Birgitta som har mer plats för den än jag.

drwesterlund, saintpaula, novemberkaktus, fikus
Trpngt om saligheten i sovrumsfönstret… Foto: ©nini.tjader.2014
Ja ni ser. Fikusen nådde nästan taket. Det blev extremtrångt på byrån framför fönstret. Och min gigantiska Dr Westerlund-pelargon till vänster blev inträngd mellan byrån och stolen…

drwesterlund, saintpaula, novemberkaktus
Framför sovrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2014
Efter att jag igår gav fikusen till Birgitta flyttade jag temporärt upp novemberkaktusen – som blommar igen, den bara exploderade i blommor när den kom in – för att kunna flytta upp Dr. Westerlund pelargonen på byrån från sitt inklämda läge.

novemberkaktus
Novemberkaktus i oktober. Foto: ©nini.tjader.2014
Runt fötterna på novemberkaktusen står mina tre saint Paulas. En blå, en lila, en vit. De flyttade hit från köket nyligen – för jag behövde göra plats i köksfönstren för mina orkidéer för att kunna ställa pelargonerna i vardagsrumsfönstret… allt en fråga om ljuset. Saint Pauliorna har aldrig riktigt trivts i köket. Lite för mycket sol där. När de kom hit började alla tre omedelbart blomma igen. Så det är nog en bra placering. Lite in i rummet, men ändå tillräckligt ljust.

saintpaula
Tre Saint Paulas. foto: ©nini.tjader.2014
drwesterlund
Dr. Westerlund doft-pelargon. Foto: ©nini.tjader.2014
Min Dr. Westerlund var väldigt liten när jag köpte den i början av sommaren hos Zetas. Sedan satte den igång att växa… Den blommar också med små lila blommor. Här står den inte längre. Den fick flytta upp på byrån när novemberkaktusen flyttade upp där fikusen stått – rockad. Men den kommer att få flytta in i vardagsrummet – när jag slängt ut min gigantiska monstera som tar för stor plats och stjäl allt ljus.

monstera, pelargoner
Pelargoner i vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2014
I vardagsrumsfönstret – där mina orkidéer tidigare stod – står nu en jättestor Mårbacka-pelargon, och två andra pelargoner med vackra blommor. Längst in i hörnet finns det nerklippta gamla olivträdet som nu satt fart med att skjuta nya grenar (syns inte på bilden). Man anar monsteran till vänster. Täcker i princip hela fönstret fast en bit in i rummet. Den piedestal monsteran står på kommer att få ta hand om Dr. Westerlund-pelargonen inom kort. Jämfört med monsteran är den "liten".

pelargoner
Pelargonfönster i vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2014
Vardagsrumsfönstret och sovrumsfönstret är väster-fönster. Utanför vardagsrummet är uteplatsen. Här ser man lite mer av det nerklippta olivträdet och att det börjar se lite lummigare ut. Sen är det årets Årets pelargon och därefter förra årets Årets pelargon (mörkröda blommor). Båda köpta i våras på trädgårdsmässa. Den tredje jag köpte då bor just nu i köket.

olivträd
Nya olivträdet. Foto: ©nini.tjader.2014
Nya olivträdet från Ikea bor i sovrumsfönstret tillsammans med mina gamla kaktusar. Det har också växt över sommaren. Måste hålla efter det från början så det inte spretar iväg på samma sätt som det gamla gjorde. Den har redan börjat spreta iväg, fram med sekatören. Fönsterbrädan är ganska smal så där kan man inte ställa några större krukor.

blommor, köksfönster
Köksfönstret mot söder. Foto: ©nini.tjader.2014
Jag har två fönster i  köket. Ett åt söder och ett åt väster, i vinkel mot varandra. I söder-fönstret bor just nu en stor klätterväxt (någon slags philodendron) som jag har istället för gardin och hänger på gardinstången. Just nu har den också fått ett växtryck och blir allt större. Jag har också en gullranka hängande på gardinstången. Därunder från vänster till höger finns rosmarin, en vit pelargon, en corokia cotoneaster, och längst in en vit-lila orkidé. I hörnet ovanför en hängväxt jag inte minns vad den heter. I hörnet framför står min stora aloe vera på piedestal. Den har en mini-me i krukan (syns inte på bild) som jag ska ta loss och ge en egen kruka inom kort.

Köksfönstret mot väster. Foto: ©nini.tjader.2014
I väster-fönstret finns fyra orkidéer på fönsterbrädan och en gul hängande ovanför (gick inte att få krukan att stå eftersom den växer som den gör, så den blev hängväxt). I mitten på fönsterbrädan en pelargon som har två-färgade blommor. På bordet en rosa-blommande pelargon.

blommor, köksfösnter
Köksfönstren. Foto: ©nini.tjader.2014
Köks-djungel skulle man kunna säga. Jag reglerar ljuset dels med persienner, dels med Ikeas halvgenomskinliga rullgardin eftersom det här hörnet får väldigt mycket ljus.  Men jag har inga gardiner. Behövs verkligen inte. Har gett mig själv köp-förbud för fler krukväxter just nu.

blommor, köksfönster, taklampa
Köksfönstren. Foto: ©nini.tjader.2014
På bordet tre av mina pumpor/squash. Resten har skrumpnat ihop och kastats. Dessutom ett par solrosor från förra årets fågelfrö. Taklampan är en gammal lampa från Ikea och inte en SEMI. Har bytt ut elen i den men skärmen har hängt med riktigt länge. Bakom skymtar i fönstret en mobil med pyttesmå mörkrosa fåglar av keramik som jag köpte i Israel för en del år sen. De svart-vita tallriksunderläggen är från Ikea. De två små runda vita bordslamporna är från Åhléns som tyvärr inte längre säljer dem. Servettstället är från Dizajnboden (som finns halvvägs mellan där jag bor och det gym jag går till).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar