2014-10-29

Det händer i gräset om hösten

mossa, mossblom

mossa, mossblom
Foto: ©nini.tjader.2014
I "gräset" händer det saker. För en tid sedan upptäckte jag den här "ringen" av något som växer i gräset. Går man riktigt nära ser det ut som om mossan blommar.  På samma plats låg det förra vintern en hög med löv, som blev kvar där över vintern. Det här är det enda stället där det ser ut så här. Vad är det? Något gjorde förra årets lövhög här helt klart.

mossa
Foto: ©nini.tjader.2014
Normalt ser mossan ut så här. Och den är just nu överallt, framförallt längs bullerplanket, efter allt regnande. Vill man ha grön mossa att lägga överst i en blomkruka är det bara att gå ut och lyfta in lite. Det finns gott om den. Vanligtvis växer det gräs här… sparsamt, men dock gräs.

gräsmatta, blåbärsbuskar
Blåbärsbuskar (som i år inte fick några blåbär) i gräset närmast. Foto: @nini.tjader.2014
Det är en ung kille som parkerar cykeln där borta innanför bullerplanket. Ny cykel i år. Dam-modell. Det var en annan modell förra året. Han bor inte i området såvitt jag vet. Tycker förmodligen att det är en säker parkeringsplats för den. Tar förmodligen bussen vidare sen. Ser honom ibland från mitt köksfönster när han lämnar och hämtar cykeln.

gräsmatta
Gräsmattan 28 oktober 2014. Foto: ©nini.tjader.2014
I övrigt ser gräset ut som ovan. Lite i längsta laget, men jag har tagit in och gjort ren gräsklipparen för vinterförvaring så det blir ingen mer klippning i år. En del löv. Har krattat en gång, men borde kanske kratta en gång till. Väntar på att mirabelleträdet (utanför bild) ska släppa sina löv först. Den kala fläcken är efter att baljan med brytbönor stått där en stor del av sommaren (nu tömd och rengjord och intagen). Har grävt ner en massa narcisser där och sått nytt gräs som jag igår såg är på väg upp.

Alla löv ska inte bort. Måste ju ha mat till maskarna som arbetar igenom jorden också. Det är gott om "maskhögar" om man tittar närmre i gräset. De drar ner gamla löv i underjorden. Jag antar att det också göder och luckrar upp jorden.

gräs, maskhögar, mask
Maskhögar i gräset. Foto: ©nini.tjader.2014
Naturen ser rätt skräpig ut så här års…

2 kommentarer:

 1. Linda_eiengard@hotmail.com2021-03-01 17:30

  Vi har en gräsmatta som är totalt förstörd av alla dessa små daggmask högar av jordkulor. Vi undrar hur vi ska få bort maskarna å få tillbaka våran gräsmatta,2000kvm lera har vi nu sen förra sommaren. Vad ska vi göra? Tacksam för hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maskarna vill du INTE bli av med. Maskarna luckrar upp och göder jorden så att gräsmattan blir finare. Kratta bara ut maskarnas bajshögar. De ger också gödning till gräsmattan. Maskarna drar ner förmultnande gammalt gräs och löv och upp kommer maskhögarna. Och du får en bättre jord.

   Radera