2014-10-28

Så var det dags igen – brandvarnarelände

brandvarnare
Brandvarnare utan batteri och täck-kåpa. Foto: ©nini.tjader.2014
Så var det dags igen.
Brandvarnarna jävlas.
Larmade först när jag öppnade ugnsluckan när Ulla sist var här. Suck. SÅ känsliga ska brandvarnare inte vara, eller?
Nästa gång larmade de när jag öppnade dörren från badrummet efter dusch – då slutade det när jag stängde badrumsdörren. Temperaturförändring som den reagerade på?
Sen oprovocerat med allt närmre intervall ett par dagar i rad.
Därefter började de tjuta. Utan anledning.

Eftersom de (de är två, med cirka 1,5 meters avstånd från varandra, en i varje hall) inte går att stänga av med knappen på dem, och de dels har batteri, dels är kopplade direkt till strömmen, behövs två åtgärder för att få tyst på dem:
– koppla bort strömmen via elskåpet
– ta ur batterierna.

Sen blir de äntligen tysta.
Och hänger så här snyggt i taket på två ställen.
Plastbrickan i taket som ska hålla fast dem har trasiga hållare till dem så det går inte att få fast den igen efter att man tagit loss för att få ur batterierna. Dessutom är sladdarna som går in i dem så stela och gamla och korta så det är – i alla fall för mig – omöjligt att få in dem under kåpan till dem igen.

Batterierna byttes till nyinköpta (bekostade av mig) senast i våras då brandvarnarna senast jävlades. Två av föreningens mer praktiska styrelseledamöter fixade fast dem i taket i våras, med de nya batterierna i, efter att jag hade misslyckats. Den första fixade det inte. Den andra fick till det efter besvärjelser och mycket pillande. Lätt var det inte.

Nu har jag två avstängda, icke fungerande brandvarnare som hänger ner från taket. En i varje hall. Snyggt? Nej…

Huset byggdes 1985. Då var det dagis här i bottenvåningen. 2003 byggdes dagiset om till fyra lägenheter. Jag bor i en av dem. Brandvarnarna ärvde vi från dagiset. Våra fyra lägenheter är de enda som har den typen.

Jag vägrar betala en elektriker för att få ordningen på det. Tycker att föreningen ska stå för det eftersom det byggdes så när våra fyra lägenheter byggdes 2003. Styrelsen är meddelad om status.

Under tiden har jag inga brandvarnare alls. Får låta bli att titta upp i taket på det som hänger ner…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar