2014-10-19

Müsli, granola och flingor

musli, frukost
ICAs Müsli med jordgubbar och yoghurt. Foto: ©nini.tjader.2014

musli, frukost

Vad är det egentligen för avgörande skillnad mellan müsli, granola och flingor med frukt- och yoghurtklumpar?

granola, frukost
Systrarna Voltaires granola. Foto: ©nini.tjader.2014

granola, frukost

Jo här finns en och annan pekannöt, men det är långt mellan dem. Och en och annan torkad äppelbit. Visst, det finns små visuella skillnader mellan produkterna, och priset är högre på granola än på müsli och högre på müsli än på flingor med fruktbitar.

flingor, frukost
ICAs Flingor med röda bär. Foto: ©nini.tjader.2014

flingor, frukost

Jo man ser ju tydligt att i flingor med röda bär är det fler flingor än i de andra två produkter. Men det är också fler fruktbitar än i en motsvarande müsli.

I övrigt verkar det gå på ett ut vilken produkt man väljer att äta till frukost (eller på annan tid på dygnet). Själv äter jag dem alla med Valios vanilj-yoghurt. Plus en skivad banan.

Granolan tycker jag inte är värd priset. Inte ens när de har extrapris på den som det var med påsen ovan. De ihopklumpade delarna är rätt torra och trista.
Müsli är också rätt torrt, och man får se till blanda den ordentligt innan man häller den i frukostskålen. Annars är det lätt hänt att man bara får diverse torra gryn.
Flingor med frukt bitar då? Jag har aldrig varit en flingätare. Men de här med röda bär i – och motsvarande med jordgubbar – gillar jag. Fullkornsflingor påstår ICA att det är.

En gång i världen gjorde jag egen müsli. Egentligen borde jag börja med det igen. Grundingredienserna är ju billiga även om torkade bär både är dyra och innehåller för mycket socker (enligt senaste tidens tidningsartiklar), förutom russin då.

Det här är det recept jag då använde, minus sojamjöl och ädeljäst som jag inte ens vet vad det är:

Ingredienser

1 liter rågflingor
1 liter havregryn
0,5 liter vetekli
2-3 dl vetegroddar
1 pakt russin (250 gram)
2 dl hela linfrön
1 dl sojamjöl
1-2 dl ädeljäst
ev 1-2 dl brun farin eller 2-3 dl strödadlar

Gör så här

Blanda rågflingor, havregryn, vetekli, vetegroddar och russin i en stor bunke. Dela upp russinen med rena fingrar så att de inte klibbar i varandra. Tillsätt sedan linfrö, sojamjöl och ädeljäst och smaksätt eventuellt med brun farin och strödadlar. I stället för farin kan du smaksätta müslin direkt i tallriken med 1-2 tsk flytande honung.

Variation: Tillsätt gärna rostade, hackade nötter, hackad mandel eller sesamfrö.  Hirsflingor, krossad hirs eller krossade korngryn kan du också variera med. Eller pulveriserade nässlor eller nyponpulver som näringstillskott.

Servera med mjölk, filmjölk eller yoghurt och färsk frukt, äppelmos, lingon eller andra bär (inte allt på en gång, bara något av det uppräknade).

Ursprungsreceptet kommer från "Den nya maten, Smalkostkokbok" av Britt Sandquist-Bolin och är från 1980. Fler recept hittar du på Internet. Sök på "müsli-recept", "granola-recept" och "rosta flingor".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar