2014-08-29

Krusbärsbusken äntligen flyttad

krusbär, gooseberries
Foto: ©nini.tjader.2014
Det här är grannens och min gemensamma krusbärsbuske, en Hinnonmäki röd. Den är nu på tredje sommaren. Jättegoda bär, men väldigt små. De har i alla fall blivit lite fler för varje år som gått. Busken har stått här, som ovan, i en grop, alldeles för nära mirabelleträdet (tror vi), omgiven av vilda blommor och vildtimjan. När vi såg att bären även i år blev väldigt små beslöt vi oss för att flytta busken längre bort från mirabelleträdet till en soligare plats.

I eftermiddags skedde det. På en av platserna där pumpor och squash stått tills nu grävdes en ny grop, djupare, fylldes med höstgödsel och ny plantjord sattes busken nu ned och vattnades ordentligt. Nu får vi se om den till nästa år får lite fart och större bär. Nu har den inget träd att konkurrera med och jorden här är bättre. Framför allt mer sol.

krusbär, gooseberries
Foto: ©nini.tjader.2014

2014-08-28

Nya tränings-skor

Nike Flex Supreme TR2
Foto: ©nini.tjader.2014
Igår köpte jag nya tränings-skor för inomhusbruk. Det blev ett par Nike Flex Supreme TR2. Lätta och luftiga och sköna. Och hela foten får rum utan att tryckas ihop.

Mina gamla skor, ett par Rykä (finska), har jag haft i tre år. Har aldrig riktigt gillat dem. De är svettiga och sladdriga. Och tå-partiet pekar nu uppåt. Det fanns inte särskilt mycket att välja på för tre år sedan när jag började gå på gym och behövde ett par skor.

rykä
rykä
Foto: ©nini.tjader.2014
Pensionerar de gamla skorna och har dem hemma för träning här, exempelvis när jag använder min träningscykel hemma (vilket är mindre ofta än det borde vara…). Skorna har aldrig varit utomhus. De kanske funkar utomhus när det inte är kallt? Men då har jag mina Asics and när det blir kallare mina Haglöfs (med Asics sula).

Det har hänt en hel del på skofronten sen sist jag köpte träningsskor för inomhusbruk. Nu finns det ju rätt mycket att välja bland. Jag behöver dock en ganska bred läst. Det har den här. Känns skön. Premiär-användning blir det imorgon, fredag.

Träningsskor och sandaler… det är vad jag mest har på fötterna.

Nike Flex Supreme TR2
Foto: ©nini.tader.2014

2014-08-27

Gräsmattan är grön igen

Föreningen har en gräsmatta som jag passerar varje gång jag ska till eller från busshållplatsen utanför. Den stackars gräsmattan har gått igenom mycket över tiden. Nu är den grön igen. Så länge det varar…

Vad den råkade ut för den här gången var installation av fibernät. Och uppställning av de maskiner fibernäts-dragarna använde för att gräva ner kabeln. Här är en liten historik i bilder.

2014-04-30 Foto: ©nini.tjader.2014
2014-05-01 Foto: ©nini.tjader.2014
2014-05-13 Foto: ©nini.tjader.2014
OK, det gick ju ganska snabbt och nu började de reparera såren. Men… det tog stopp sen.

2014-05-24 Foto: ©nini.tjader.2014
Ny jord med gräsfrö i kom i början av juni. Vi väntade på att det skulle börja växa. Men det regnade för lite för att något skulle hända med gräsfröna. Strax efter midsommar började jag vattna varannan dag, manuellt, med vattenspridare och slang som flyttades runt. Till slut började man kunna se att det faktiskt fanns frö i jorden.

2014-07-10. Foto. ©nini.tjader.2014
Torkan, och värmen, fortsatte så det var bara att fortsätta vattna. Varannan dag. I början kom det mest upp ogräs. Massor med ogräs. Ogräsrensade cirka tre vändor. Bra sätt att sola på med tanke på vädret… Jag har ju aldrig tålamod att sitta still och sola. Tog tyvärr inga bilder när det var som mest ogräs här. Men den 10 juli kunde man ana en grön skiftning över jorden. Gräset var på G.

Jobbet lönade sig. Och i mitten av augusti började det också regna regelbundet och jag kunde sluta vattna. Nu ser det ut så här:

2014-08-26 Foto: ©nini.tjader.2014
Vilken grässort entrepenören använde vid återställandet av gräsmattan vet jag inte – en av de boende ville veta det för att återställa sin gräsmatta. Men det är kraftigt och väldigt grönt. (Och det hade extremt mycket ogräs i fröblandningen).

Weibulls Villa ClassicWeibulls Extra Green


När gräset började växa visade det sig att det fanns en hel del tomma fläckar. Gräsfrö införskaffades – det blev Extra Green, för mycket av gräsfröerna hos Bauhaus var slut så det blev det som fanns. I höstas (2013) använde vi Villa Classic för att återställa samma gräsmatta och det var det jag hade tänkt införskaffa eftersom det fungerade väldigt bra då, men det var slut just då hos Bauhaus. 3 kg gräsfrö petade jag ner i de tomma fläckarna. Tack var den senaste tidens regelbundna regnande (skyfall) börjar nu även reparationsgräset växa. Det visar sig, lite senare när det vuxit mer, om Extra Green är lika bra som Villa Classic.

Gräsmattan har klippts två gånger hitintills. Först av mig med manuell gräsklippare plus hjälp på slutet med det högsta gräset (som min handjagare inte klarade) av föreningens trädgårdsarbetare och hans åkklippare. Sen en gång till av vår trädgårdsarbetare. Det behöver klippas igen nu, men det har varit så vått att jag antar att det måste vänta lite. Nu är det i alla fall grönt som bara den… Gödsel? Nej, det lade jag inte till för det fanns med i jorden då den återställdes av fiber-entrepenören.

Nästa gång stora, tunga maskiner ska in på området får de banne mig använda en annan gräsmatta att ställa dem på. Finns gott om plats bortom lekplatsen… Det här är det första man ser när man kommer från bussen. Det är ju trevligt om det ser bra ut. Nu är det i alla fall grönt igen.

2014-08-26

Baka rågbröd

rågbröd
Foto: ©nini.tjader.2014
Nu har jag bakat rågbröd igen. Jag använder ett recept kallat "Annas Rågbröd" som grund. Det finns åtskilliga varianter av just det brödet på nätet och i otaliga varianter. Men så här gör jag:

Ingredienser:

1 paket jäst för matbröd
6 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk flytande honung
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special
(stött anis och/eller fänkål efter smak – kan uteslutas)

rågbröd
Foto: ©nini.tjader.2014

Gör så här:

• smula jästen i en bunke och tillsätt saltet
• häll i en skvätt ljummet vatten och rör runt så att jästen löses upp
• låt stå i 8 minuter
• häll i resten av det ljumna vattnet och rör om
• häll i honungen och rör om
• tillsätt först 6 dl grovt rågmjöl, sen 6 dl vetemjöl special
(• tillsätt stött anis och/eller fänkål om du vill krydda brödet)
• knåda i matberedare i cirka fem minuter, eller för hand tills konsistensen känns rätt. Degen ska var något kletig.
• låt jäsa i bunken, övertäckt med plastfolie, i cirka 40-45 minuter
• klä en ugnsform med bakplåtspapper
• häll över den jästa degen på bakplåtspappret i ugnsformen
• arbeta ut degen med händerna jämnt över hela plåten och även ut i hörnen
• skåra degen med oljad kniv i lagom stora bitar
• täck med en duk och låt jäsa i cirka 20 minuter
• värm ugnen till 220°
• Sätt in plåten med den färdigjästa degen mitt ugnen i cirka 18-20 minuter
• Lägg brödet med bakplåtspappret på galler under duk och låt svalna.

rågbröd
Foto: ©nini.tjader.2014
Bryt/eller skär det färdiga brödet i bitar då det svalnat.

rågbröd
Foto: ©nini.tjader.2014
Brödet blir lite smuligt. Det blir också torrt fort, så om du inte tänker äta upp allt direkt, frys in lämpligt antal bitar i plastpåsar. Tinas i rumstempertur dagen innan det ska ätas.

rågbröd
Foto: ©nini.tjader.2014
Dela varje rågkaka i två delar. Skär så rakt du kan… Lägg på valfritt pålägg.

rågbröd
Foto: ©nini.tjader.2014

2014-08-24

När är bönorna klara?

bönor, beans
Foto: ©nini.tjader.2014
När är bönorna klara egentligen? De har i princip slutat blomma nu.

bönor, beans
Foto: ©nini.tjader.2014
Har flyttat baljan med bönor till ett tomt område i rabatten. Har grävt upp de sista vresrosorna där och fraktat dem till tippen. Det är fullt med bönor här, men när är de klara att kokas och ätas egentligen? (Kan också konstatera att det inte var någon bra idé att sätta krassefrön inne i mitten av baljan – de försvann där inne. Och krassen i rabatten har nästan alla blivit uppätna av pyttesmå svarta skalbaggar).

bönor, beans
Foto: ©nini.tjader.2014
De msåte definitivt kokas innan de kan ätas. Har provsmakat en och det är inte som salladsärtorna (som för övrigt alla är uppätna) som kanötas rakt av som de är. Men när är de klaras att plockas egentligen?

bönor, beans
Foto: ©nini.tjader.2014

2014-08-21

Partimatchning?


På grund av det kommande valet – som jag var urless på redan i maj i samband med EU-valet – dräller det av partimatchnings-enkäter i sociala medier. Naturligtvis klickar vi på dem och genomför dem. Har man genomfört några konstaterar man att de skiljer sig åt beroende på vem/vilka det är som publicerar dem. Ibland saknas exempelvis något parti i matchningen. Glömde de bort det partiet eller? Och så själva matchningen… väldigt konstigt sätt att jämföra ens egna svar med de från olika representanter från olika partier. Vad ger det? Ingenting egentligen. Det säger i varje fall väldigt lite om vilket partis fålla man hör hemma i åsiktsmässigt.



Jag vet ju var jag står och har inga tveksamheter heller vad jag kommer att rösta på. Och det är heller ingen hemlighet. Men det stämmer inte särskilt bra med partimatchningsenkäterna.  Det kommer det heller aldrig att göra eftersom det inte finns på kartan att det skulle finnas ETT parti som man har allt gemensamt med. Att rösta är alltid en kompromiss. Miljöpartiet? Nej, absolut inte. FI!? Nej, inte det heller. Och hela den borgerliga sidan har noll och intet att hämta hos mig, inklusive SD.


Måtte valet snart vara över och att vi då fått en ny regering. Naturligtvis röstar jag.

Så här röstade man i EU-valet i mitt distrikt.


2014-08-20

En vild blomma, oxalis

oxalis
Foto: ©nini.tjader.2014
Det här är två små krukor med växten oxalis.
Mörklila blad, gula små blommor.
De växte vilt på ett ställe där de inte alls kom till sin rätt, i en mager och torr jord.
Så jag grävde upp dem och planterade dem i var sin kruka med vanlig blomjord. Här verkar de trivas.
Eftersom det blivit flera fröställningar tänker jag ta hand om fröna och sprida i rabatterna. Det sägs att de lätt sprider sig och i princip blir marktäckare…
Krukorna tror jag att jag ska ta in och se om de överlever inomhus.
Jo, jag vet att det finns odlade varianter (med rosa eller vita blommor) som säljs i blomsteraffärer. Men det här är en vild variant.

oxalis
Foto: ©nini.tjader.2014


2014-08-17

Klättrande pumpan

Foto: ©nini.tjader.2014
Den klättrande pumpan klättrar vidare och har blivit större. Så här har den utvecklats.

Foto: ©nini.tjader.2014
Ska den bli större än så? Jag tror den slutat växa för det har inte hänt så mycket på sistone. Ska bli ca 800 gram tung. Jag har inte vägt den där den hänger.
Är den klar nu?
Gratinera med ost- & köttfärsfyllning står det på fröpåsen…

2014-08-16

Mus-problem

Foto: ©nini.tjader.2014
Jag använder mus till min huvudsakliga dator (en iMac 24"). Av och till använder jag mus även till min MacBook Pro – jag får kramp i handen av styrplatta… Till iPaden och iPhonen använder jag penna (SEK 39 hos Telenor – den är en välsignelse).

Många möss har passerat mina händer genom åren sen 1989 då jag började köra Mac. Min favorit är den ovan, med sladd (trådlöst riskerar att bli av med batterikraft just när man behöver den bäst).

Jag har ett helt gäng möss i förrådet som kommit med olika Mac-modeller som passerat mig. Mer eller mindre obrukbara. De är mina "nöd-möss" och jag har därför inte kastat dem. Än.

Foto: ©nini.tjader.2014
De tre till vänster har tappat scroll-förmågan. Den svarta knirkar sig fram och är supertrög att scrolla. Den till höger om den ... njae…  Svår-klickad och trögscrollad. Sen en mycket liten Microsoft mus som fungerar men är svårscrollad. Den längst till höger har ingen scroll alls (gammal apple-mus) - man klickade och rörde musen för att rulla….

Den jag använder just nu scrollar fint men tappade i förrgår nästan hela förmågan att klicka… Klicka funkar bara i viss vinkel och om man hittar precis rätt area på musen.

Förmodligen beror klick-problemet – och även scroll-problemet på de tre ovan – på att det kommit in damm, hår, smuts i musen. Förr i världen kunde man öppna möss och blåsa/göra rent dem. Det kan man inte nu för tiden. Vad jag vet.

Måste jag verkligen köpa en ny mus för SEK500 ?

2014-08-15

Att koka majs

majs, corn
Foto: ©nini.tjader.2014
Om du gillar kokt majs är det här sättet att tillaga den helt fantastiskt enkelt. Jag snappade upp tipset från internet via Facebook.

Lägg den färska majsen på en tallrik, inklusive de omslutande bladen.
Kör i micron i 4 minuter.
Ta ut och skär av botten av majskolvarna (den del där stjälken varit).
Dra av bladen och trådarna genom att dra i toppen av kolven (använd ugnsvante eller liknande att hålla med – den är het).
Allt, blad och trådar, följer med utan problem.
Skär majskolven i lagom bitar.
Servera med smör och salt – eller vad du nu gillar för tillbehör.

2014-08-14

Olivträd utan form…

olivträd

Så här såg mitt gamla olivträd ut för ungefär tre år sedan.
Långa, smala grenar som stack i väg åt alla håll.
Jag har klippt det sen dess, men alltid samma sak. Långa, smala grenar som stuckit iväg i rekordfart.
Häromdagen tröttnade jag på hur det såg ut och gjorde en radikal klippning.

olivträd

Som ovan ser det ut nu, och det står utomhus för tillfället. Frågan är om det kommer att bli någon form på det och börja skjuta skott på de avklippta grenarna … eller om jag lika gärna kan skrota det? För inte är det vackert inte…

Det jag klippt av står för närvarande i lagom långa bitar i en vas med vatten, men jag vet att det är svårt att få sticklingar från olivträd och att det kan ta lång tid om det alls fungerar.

Under tiden har jag köpt ett nytt olivträd från Ikea. Varför från Ikea av alla ställen? Jo för priset. Det här låga olivträdet kostade 149 kronor. Priset brukar vara betydligt högre i butiker som säljer växter.

Det nya trädet är betydligt vackrare och får flytta in när hösten och kylan kommer. Det trädet har fått nya blad sen jag köpte det. Gäller bara att hålla efter formen på det så inte också det blir som det gamla olivträdet… Antar att kontinuerlig ansning är vad som gäller.

olivträd

2014-08-12

Även fikusen har fått ha sommarlov

fikus
Foto: ©nini.tjader.2014
Även fikusen har fått ha sommarlov på uteplatsen.

Just den här fikusen har jag räddat från föreningens lokal. Där stod den oälskad och hade cirka två (2) blad som hängde ned på grund av att den inte vattnades som den skulle.

Sen den kom hem till mig har den växt ordentligt och både förgrenat sig och fått en hel del fler blad. 

Men i början av sommaren såg den rätt ledsen ut och bladen blev lite trista och föll av. Förmodligen fick den för lite ljus där den stod. Så jag flyttade ut den på uteplatsen. Den blev som en helt ny växt. Den växer som bara den och bladen är blanka och fina. Den älskar helt klart det här varma och soliga vädret plus ett och annat skyfall. Nu är bara frågan hur den kommer att reagera när den till hösten får flytta in igen.

fikus

fikus

fikus

fikus
Foto: ©nini.tjader.2014

2014-08-11

Novemberkaktus i augusti

novemberkaktus
foto:©nini.tjader.2014
Det här är min novemberkaktus. Så ser den ut i augusti efter att ha varit utomhus i princip hela sommaren (eller i varje fall sedan det var slut på frostnätter). Den gillar verkligen att vara utomhus i sol, värme och även regn. Fatet till krukan ligger bredvid för att den inte ska få för mycket vatten när skyfallen kommer. Gjorde likadant förra sommaren för första gången med samma resultat. Det är lika mycket blommor mot andra sidan. Blomningen fortsatte förra året en bit in i oktober efter att den hade fått flytta inomhus igen.

Blommorna är nästan lika fantastiska som orkidéblommor om man tittar nära på dem. Får mig alltid att tänka på små fåglar i flykt.

De första åren efter att jag hade flyttat hit blommade den inte alls. En ex-kollega till mig sa, ställ ut den över sommaren så kommer den igen. Och det har den verkligen gjort med besked.

Men den blommar inte i november… Däremot brukar den komma tillbaka med ett fåtal blommor ungefär i maj.

Från början är det här tre (3) små billiga novemberkaktusar från Ikea.

novemberkaktus
Foto: ©nini.tjader.2014