Foto: ©nini.tjader.2014 |
Ingredienser:
1 paket jäst för matbröd6 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk flytande honung
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special
(stött anis och/eller fänkål efter smak – kan uteslutas)
Foto: ©nini.tjader.2014 |
Gör så här:
• smula jästen i en bunke och tillsätt saltet• häll i en skvätt ljummet vatten och rör runt så att jästen löses upp
• låt stå i 8 minuter
• häll i resten av det ljumna vattnet och rör om
• häll i honungen och rör om
• tillsätt först 6 dl grovt rågmjöl, sen 6 dl vetemjöl special
(• tillsätt stött anis och/eller fänkål om du vill krydda brödet)
• knåda i matberedare i cirka fem minuter, eller för hand tills konsistensen känns rätt. Degen ska var något kletig.
• låt jäsa i bunken, övertäckt med plastfolie, i cirka 40-45 minuter
• klä en ugnsform med bakplåtspapper
• häll över den jästa degen på bakplåtspappret i ugnsformen
• arbeta ut degen med händerna jämnt över hela plåten och även ut i hörnen
• skåra degen med oljad kniv i lagom stora bitar
• täck med en duk och låt jäsa i cirka 20 minuter
• värm ugnen till 220°
• Sätt in plåten med den färdigjästa degen mitt ugnen i cirka 18-20 minuter
• Lägg brödet med bakplåtspappret på galler under duk och låt svalna.
Foto: ©nini.tjader.2014 |
Foto: ©nini.tjader.2014 |
Foto: ©nini.tjader.2014 |
Foto: ©nini.tjader.2014 |
Gott! :)
SvaraRaderaLåter gott! Vet du om någon har provat att baka det i en brödbakmaskin?
SvaraRaderaLåter gott! Vet du om någon har provat att göra det i en brödbakmaskin?
SvaraRaderaVet inte. Har ingen erfarenhet själv av bakmaskiner. Det är annars lätt at göra utan några som helst maskiner.
Radera