2014-04-17

Problemet med lakan

Egentligen har jag ålagt mig själv köpstopp vad gäller lakan. Men när jag häromdagen gick in i H&M Home – bara för att se vad de hade fått för nytt sen sist – kunde jag inte låta bli.


Det blev det här grå-och-grå mönstrade påslakanet med ETT örngott. Och ett ljusgrått dra-på-lakan. Och ett likaledes ljusgrått örngott. Vettiga priser.

Men varför har de bara ETT örngott i paketen med 150cm breda påslakan?  Och inga lösa örngott att komplettera med? Varför måste man alltid kompromissa och köpa det extra örngottet utan mönster och inte i exakt samma färg som påslakanet? Inte ens IKEA har fattat att man kan tänkas vilja ha TVÅ örngott med påslakanet. Min 120 cm breda säng kräver två kuddar och därmed två örngott.

Sen är det det där med bredden på underlakan. Vad köper man egentligen för bredd på underlakan till en 120 cm bred säng? 150 cm är på tok för litet. Det åker löst så fort man rör sig i sängen. 180-200 cm cm är på tok för brett. Dra-på-lakan för 120 cm bred säng är ovanligt och svåra att få tag på. Men H&M Home hade. Hemtex har också. Ikea har bara vita. Det var delvis därför jag slog till och handlade. Jag gillar dessutom grå sängkläder.

Men jag glömde förståss att kolla om påslakanet har hörnöppningar eller inte (Ikea har ju slutat med det och hänvisar till att den internationella marknaden inte vill ha det). Men H&M Homes påslakan har det.

Förhoppningsvis krymper de inte i tvätten. Köpte en gång ett dra-på-lakan från Ellos. Det krympte cirka 15 cm på längden och gick inte längre att ta på bäddmadrassen efter tvätt. Det fick Ellos tillbaka och jag har inte köpt några lakan hos dem sen dess.

blogg100

2 kommentarer:

 1. Äntligen någon som tar upp detta! :)
  Jag irriterar mig våldsamt på att man inte längre köper ett bädd-set med allt i. Även underlakan fanns med förr. Nu hittar jag inte det.
  Som barnflicka i Tyskland för många år sen, blev jag ytterligt förvånad när jag skulle byta lakan i sängarna första gången. Varför krångla till det så? Klart det ska finnas hörnöppningar!
  Min säng bäddade jag med flanellakan, vilken lycka! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ;) . När jag bodde i Israel ett antal år för länge sedan (70-talet) behövde jag en gång köpa ett nytt påslakan. Inga hål i hörnen, men istället ett hål på mitten uppepå! Fyrkantigt, stort, som man såg täcket igenom. Det var också förvånande. Det var i alla fall lätt att stoppa in täcket i det.

   Radera