2014-04-18

Avtagbar och tvättbar klädsel, jomenvisst…

Många fåtöljer och soffor har idag avtagbar och tvättbar klädsel.
Jovisst.
Det här är min Ektorp Jennylund från Ikea. Med avtagbar, tvättbar klädsel.

Foto:@nini.tjader.2014
Fåtöljen är väldigt bekväm att sitta i, så liten den är. Och den tar inte särskilt mycket plats heller.
Men den är också grannens katt Gustavs favoritfåtölj att sova i. Gustav har inte alltid rena fötter. Ibland är det lerigt och vått ute och han torkar inte av fötterna när han kommer in… Är det då den vita klädseln som är på, som ovan, blir behovet av tvätt av den avtagbara klädseln ibland akut. Jag har tvättat just den här klädseln ett antal gånger vid det här laget.

Problemet är att den krymper. Den grå klädseln jag normalt har över vintersäsongen är inte lika känslig för smuts (den syns inte) och den har jag hitintills inte tvättat. Jag vet inte om den också krymper. Med den vita klädseln innebär det att en redan från början trång klädsel blir svårare och svårare att få på efter varje tvätt. Nu senast tog det mig två dagar att få på klädseln och mycket dragande och slitande för att töja ut tyget. Till sist gick det på. Nästan…

Foto: ©nini.tjader.2014
Foto: ©nini.tjader.2014
Inte en chans att man kan dra igen blixtlåset på bakre hörnet.

Foto: ©nini.tjader.2014
Och det märkliga material som finns under sittkudden håller inte för allt dragande i tyget som man blir tvungen att göra för att få på klädseln efter tvätt. Sittkudden var också svår att få in i sitt fodral, men det gick med lite våld. Förmodligen ger det med sig lite över tiden genom att man sitter på den, men just nu, när den är ny-påklädd, är kudden hård och stum eftersom klädseln är trång även på kudden.

Det är tur i oturen att fåtöljen står som den står så att det inte syns att klädseln inte går att stänga till, och att sittkudden döljer att materialet under den spruckit.

Foto: ©nini.tjader.2014
Visst, klädseln måste vara ganska trång för att den ska sitta snyggt efter tvätt eftersom man – i alla fall inte jag – inte stryker den. Men måste den vara SÅ trång? Och varför krymper den lite till efter varje tvätt?

Jag köpte en vit klädsel till i höstas för att ha två att byta mellan. Den nya har jag hitintills inte använt. Men nästa gång jag behöver byta, blir det den, för den här kommer inte att gå att få på en gång till efter ytterligare en tvätt.
blogg100

2 kommentarer:

  1. Nu är jag ingen expert på tvättbara fåtöljklädslar, men när jag tvättade min vita Jennylund så prånglade jag på överdraget direkt när det kom lätt fuktig ur maskinen (1200 varv centrifugering) för att det skulle gå lite lättare att töja ut tyget. Det var i.o.f.s ingen barnlek att få på den ändå, men lite tror jag att det hjälpte. Och torkade gjorde det också utan att mögla... Kanske kan vara ett tips om du inte provat det:)

    SvaraRadera
  2. Ett av problemen var att den krympt lite till för varje tvätt tills den blev så här trång. Just den här klädseln går inte att få på en gång till efter tvätt. Men jag tänker ta isär den och ha den som mall för att eventuellt kunna sy en ny klädsel själv. Jag har ju också en till vit. Just nu är stolen grå. Inte lika känsligt för smutsiga katt-fötter. Ska tänka på det här med att ta på den fuktig efter tvätt nästa gång.

    SvaraRadera