2014-04-21

Användbara stenar


Med allt schaktande för fibernätet som pågår i området så grävs det också upp en massa läckra kullerstenar upptäckte jag häromdagen… Jag har passat på nu när fiber-gubbarna inte jobbat över påsk-helgen och försett mig med ett antal kullerstenar för att kunna avgränsa vissa rabatter och småplanteringar. (Den här gräsmattan ser bara värre och värre ut för var dag som går tyvärr).


Den här rabatten – som just nu mest innehåller utblommad krokus, en pingstlilja som just öppnat sig, utblommade snödroppar, en övervintrad röd nejlika och lite pärlhyacinter – hade tidigare bara sten runt en tredjedel av planteringen. Här kommer jag att så diverse ett-åriga blommor nu när det blivit varmare. Vårblommorna har ju snart blommat slut för säsongen. Bara pärlhyacinterna väntar på att slå ut och nejlikan kommer väl så småningom. Här finns också två aklejor som är på väg upp. De har jag fått från en granne lite längre bort som jag rensade ogräs åt. De hade massor med aklejor.

Stubben bredvid tog jag hand om härom året då de hade avverkat träd i grannföreningen. Fyra stubbar släpade jag hem då (i dramaten… en åt gången). På just den här brukar jag ställa ett större fat med vatten som fågelbad till småfåglarna.

I de två små bakre runda planteringarna växer det dagliljor. Förra året blommade de inte. Hoppas det blir bättre med det i år.


Här placerade jag i höstas de två timjan jag tidigare hade på ett annat ställe och persiljan och myntan som förra året bodde i krukor. De har tills igår inte haft någon som helst avgränsning till planteringen. Nu finns en avgränsning som håller kvar jorden när man vattnar och man kliver inte rakt in i planteringen för nu ser man att den finns där.

De två sorters timjan har överlevt vintern. Det gör de inte alltid. Den slätbladiga persiljan börjar komma upp fint nu. Persiljan är ju bara två-årig så nästa år får jag väl sätta ny. Här finns också marockansk mynta som jag räknar med ska sprida sig. Det sägs att den gör det. Den är från förra året och har börjat växa nu. Det jag skördade av den i höstas frös jag in. Funkar bra med fryst mynta i te.


Upptäckte också att det alldeles bredvid planteringen så finns vitsipporna kvar sen tidigare och börjar nu blomma. Ett tag undrade jag om de hade försvunnit för de syntes inte till alls bara för några dagar sedan. Men nu kommer de. Just där är det lite mörkt så de kommer lite senare där.


Och grannens Gustav tyckte igår att det var skönt att sova utomhus på min uteplats.

blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar