2021-10-18

Rosorna

Egentligen tycker jag att rosor är rätt hopplösa. Antingen dör de eller blir uppätna av löss och andra kryp. Eller så får de diverse sjukdomar.

Samtidigt är de ju så vackra. Så ibland har jag fallit för frestelsen och köpt en ros, och så en till, och så…

Det här är de rosor som passerat i våra rabatter.

Chloris

Rosen Chloris. Foto: ©nini.tjader.2018

Rosen Chloris. På Zetas handelsträdgård trodde man att den här rosen hette Chloris. Men ingen var säker. Jag fortsatte kalla den Chloris. Ursprungligen kom den från ett annat ställe i föreningen där den stod riktigt illa. Så samtidigt som vi räddade vinrankan som också stod illa, räddade vi den här rosen. Den var vacker och doftade gott. Blommade bara en gång och väldigt kort varje år. Kom som ljusa knoppar som sedan blev allt mer rosa. Åts vanligen upp av bladlössen. Till sist tog vi bort den 2020 efter väldigt grävande för att få upp roten.

Rosen Summerwind

Rosen Summerwind. Foto: ©nini.tjader.2020

Rosen Summerwind inköptes sommaren 2019 på Ösmo plantskola. Den blommar så vackert om och om igen. Blommorna ser ut som marsipanrosor. Den har haft diverse problem, bladen blir gula med svarta fläckar och faller av. Men hitintills har den alltid kommit igen och blommat flitigt med sina ganska små vackra blommor.

Rosen Summerwind. Foto: ©nini.tjader.2021


Rosen Charlotte

Rosen Charlotte, foto: ©nini.tjader.2021

Rosen Charlotte ser först normal ut, som vilken ros som helst, när knopparna kommer, ljusgula. Sen växer de och har till slut en fantastisk gul blomma i flera lager. Vita kronblad ytterst, sedan mer och mer gula.  Doftar. Inköptes i augusti 2019. Blommade 2020 och i början på sommaren 2021. Vid midsommar 2021 bara säckade den ihop och dog. Varför vet jag inte.

Rosen Grand Award

Rosen Grand Award. Foto: ©nini.tjader.2021

Rosen Grand Award inköptes 2020 för att ersätta Chloris-rosen.  Den får massor av stora, röda blommor om och om igen. Mot hösten fick den en ställning att växa i (tack Birgitta Hultin).

När den blommar så blommar den överdådigt. På grund av många skyfall över sommaren 2021 blev den rätt illa åtkommen av all vätan när den blommade som bäst. Nu under hösten har den sett rätt ynklig ut och jag tycker inte att den vuxit som den borde. Får se om den blir bättre nästa år.

Rosen Grand Award. Foto: ©nini.tjader.2021

Rosen Louise Bugnet

Rosen Louise Bugnet. Foto: ©nini.tjader.2021

Rosen Louise Bugnet inköptes ungefär samtidigt som Grand Award ovan. Den står precis utanför min uteplats. När knopparna kommer är de röda. Sedan övergår de till vitt. Den doftar ljuvligt. Blommar bara någon dag men den är remonterande och skjuter nya knoppar hela tiden. Doften… I år hade den inga löss, men bärfisarna var många.

Bärfisar på Louise Bugnet. Foto: ©nini.tjader.2021

Rosen Louise Bugnet. Foto: ©nini.tjader.2021

Klätterrosen Helene rosen Christine Helene

Klätterrosen Christine Helene inköptes i början av maj 2021 på Zetas. Den fick ärva en fallfärdig spaljé av grannen Gullis. Satte upp den på bullerplanket, nära mig. Tanken är att jag ska kunna se den från uteplatsen och kunna njuta av den. Nästa år.

Klätterrosen Christine Helene, 5 maj 2021. Foto: ©nini.tjader.2021

Den har vuxit bra. Förhoppningsvis får den blommor nästa år.

Klätterrosen. Foto: ©nini.tjader.2021

Vresrosorna

Vresrosorna i bakre delen av trädgården försöker vi utrota. De har vackra blommor, doftar gott och humlorna älskar dem, men de sprider sig via rötterna och är närmast omöjliga att bli av med. Förra hösten togs de bort. Trodde vi. Men de kom tillbaka. Blir det kvar en liten rotbit så återkommer den Klassas som invasiv. Förstår varför.

Vresros. Foto: ©nini.tjader.2021


Så här års, höst, kliar det i fingrarna att klippa ner rosorna eftersom de inte är särskilt vackra nu. Men det ska inte göras förrän björken får musöron, så får vänta tills dess.

Längtar till nästa års blomning. I hopp om att alla (utom vresrosorna) överlever vintern.

Grand Award, 16 juli 2021. Foto: ©nini.tjader.2021



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar