2021-10-24

Hyllbelysning – en försvinnande produkt

 

Hyllbelysning. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag har en hyllbelysning som är helt suverän. Den köpte jag på IKEA för en massa år sedan. Det som är så bra med den är att den har teleskop-ben så man kan dra ut den till önskad längd, och att man kan vinkla lampan så den lyser dit man vill.

Hyllbelysning över garderoberna i sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag har tre stycken över tre av garderoberna i sovrummet, seriekopplade så det bara är en enda av-på-knapp. Det gör det möjligt att se vad man har i garderoberna när man öppna dörrarna samt att lysa upp i sovrummet.

Garderob i sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2021

Tills för cirka två veckor sedan ungefär hade jag också en över de andra två garderoberna i sovrummet. Den gick sönder och gick inte att få liv i igen. Ena benet på armaturen gick av.

Hyllbelysningen över bokhyllorna i vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2021

Eftersom det var länge sen Ikea hade de här lamporna började jag fundera på andra lösningar. Närmast till hands var att ta en av lamporna på bokhyllorna i vardagsrummet. Det fanns tre där, och jag  tänder dem väldigt sällan och enbart vintertid när det är som mörkast.

Hyllbelysning. Foto: ©nini.tjader.2021

Visade sig att lampan längst till höger, närmast fönstret, inte gick att få liv i ens efter lampbyte (halogen-lampa). Så två lampor i soporna.

Inhandlade också en förpackning nya, fräscha halogenlampor för att ha om jag skulle behöva byta någonstans.

Halogenlampa. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag tog den lampa som varit i mitten i bokhyllorna i sovrummet och satte den mellan de två garderoberna som behövde få ljus inne i sig för att jag skulle se innehållet. Fönstret i sovrummet är på samma vägg som garderoberna står mot så det blir väldigt mörkt där inne i hörnet även dagtid.

Hyllbelysning till garderoberna. Foto: ©nini.tjader.2021

Det blev bra och just nu fungerar det som det gjorde tidigare, innan förra lampan gick sönder.

Belysning för garderoben. Foto: ©nini.tjader.2021

I vardagsrummet är det nu bara en enda bokhyllelampa kvar, den längst in. Om jag ska ersätta bokhyllelamporna i vardagsrummet blir det problematiskt. Det verkar som om bokhyllebelysning är en vara som knappt existerar längre. Ikea har tre olika som i princip alla ser likadana ut. Och alla är fasta, icke utdragbara och icke riktningsbara heller. Och de har en väldigt sunkig och svag lyskraft. Likadant är det om man surfar runt till lampbutiker på nätet. Om de alls har något, så är de som Ikeas även utseendemässigt, men till 3 gånger högre pris.

Sortimentet för hyllbelysning är i princip obefintligt. Har folk slutat med bokhyllor? Och har de slutat vilja ha belysning till dem? Och hur får de in ljus i sina garderober?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar