2016-10-02

Sista rycket där ute…

höstfärger
Vildvin, kaprifol, kärleksört och krasse Foto: ©nini.tjader.2016
Nu kommer höstfärgerna. Nu är det sista rycket för många växter där ute. Idag tänker jag slakta de sista pelargonerna som står ute på uteplatsen. Har helt enkelt inte plats för dem inomhus.

mårbacka, pelargon
Mårbacka efter regnet. Foto: ©nini.tjader.2016
Blommorna på den Mårbacka-pelargon jag fortfarande har kvar är verkligen inte vackra längre. Och bladen håller på och gulnar. Den andra såg likadan ut och åkte i sopsäcken för ett par dagar sedan. Sen kom regnet i två dagar så det blev en liten paus i städandet inför vintern.

björnbär
De sista björnbären. Foto. ©nini.tjader.2016
Jag väntar fortfarande på att de sista björnbären ska mogna. Ett par dagar till så…

rudbeckia_magnus
Rudbeckia Magnus. Foto. ©nini.tjader.2016
Rudbeckiorna är på sluttampen… De flesta är i princip utblommade och har inget mer att ge till humlor och bin. De står där fortfarande men blombladen har bleknat betänkligt. Höstanemonerna är slutblommade – det är de som syns mitt i bilden.

rudbeckior
Vit rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2016
Det blev bara en enda vit rudbeckia i år. Helt utkonkurrerad av de rosa. Har köpt frön för vita rudbeckior och satt i en annan rabatt, en av de nya.  Så får vi se om det kommer några vita rudbeckior nästa år.

höstanemon
Dubbel höstanemon. Foto. ©nini.tjader.2016
De dubbla höstanemonerna blommade fint i år (ovan). De är slut nu.

stockros
Stockros. Foto. ©nini.tjader.2016
Stockrosorna blommar fortfarande. Det kommer en blomma i taget, högst upp på stängeln.

stjärnflocka
Stjärnflocka. Foto:©nini.tjader.2016
Stjärnflockan har blommat om.

stjärnflocka
Stjärnflocka. Foto: ©nini.tjader.2016
De utblommade stjärnflocke-blommorna står kvar och sprider sina frön. Jag har också spritt frön manuellt. Får väl se om något kommer upp någon annanstans.

helenium_moreheim_beauty
Solhatt Moreheim Beauty. Foto: ©nini.tjader.2016
Min solhatt Moreheim Beauty har också blommat om och blommar fortfarande. I år blev den rätt pampig. Oreganon i krukan framför den klippte jag av igår och hängde på torkning i klädkammaren. Det var andra gången jag skördade. Förhoppningsvis räcker oreganon till nästa år.

flox
Höstflox, vit. Foto. ©nini.tjader.2016
Den vita höstfloxen blev fin i år. Stora, vita blommor. Och den doftade ljuvligt. Slut nu. Nu är det bra fröställningar kvar. Sprider sig flox via frö eller roten?

flox
Flox. Foto: ©nini.tjader.2016
Den andra floxen i rabatten vid parkeringen har blommat ut för länge sedan. Även den doftade.

höstvädd
Höstvädd. Foto:©nini.tjader.2016
Höstvädden, som aldrig trivts riktigt i sin ursprungliga rabatt, flyttade jag till en av de nya rabatterna längs bullerplanket. Den har blommat ut nu, men har rätt stora fröställningar kvar från blommorna. Förhoppningsvis trivs den bättre i sin nya placering i nya rabatten. Men det ser vi inte förrän nästa år.

kaprifol
Kaprifol. Foto. ©nini.tjader.2016
Min gamla orange kaprifol blommar för andra gången. Den brukar göra det. Utom förra året då alla blommor och blad vissnade ihop och blev svarta. Men i år har det gått bättre. Klippte ju ner båda de gamla kaprifolerna rejält förra året vid ungefär den här tiden. De kom igen fint i år.

vallmo
Vallmo. Foto: ©nini.tjader.2016
De små orange och röda vallmo som fåglarna sådde häromåret är numera spridda i princip i hela trädgården och alla rabatter. På våren när de först kommer upp tar jag bort massor av dem. De kommer igen. Och sprider sig. Små och söta men nästan som ett ogräs.

rudbeckia
Gul rudbeckia. Foto. ©nini.tjader.2016
Den gula rudbeckian blommar fortfarande i sin nya placering i en av de nya rabatterna längs bullerstaketet.

lammöron, alunrot
Lammöron och två sorters alunrot. Foto: ©nini.tjader.2016
Lammöronen har fått mjöldagg men jag vill inte gärna riva av alla anfrätta blad… De två alunrot-plantorna som står bredvid dem är inte angripna. En grön och en lila.

rabatt
Tovsippa, alunrot och lavendel. Foto: ©nini.tjadder.2016
På bilden ovan blommar fortfarande lavendeln. Det gör den inte längre. Men tovsippan i bakgrunden har blommat ett par gånger i år och spritt sig. Bredvid den en orange alunrot som är lika fin och orange hela året. Däremellan en rad med vild oxalis som jag sedan jag tog bilden har tagit bort.

alunrot, lammöron
Två sorters alunrot och lammöron. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag gillar alunrot. Kräver i princip ingenting. Blommar snällt om och om igen med små söta blommor. Skaffade en ny lila alunrot med lite annan teckning på bladen nyligen. Den sitter också i den här torra och soliga rabatten, men jag har ingen bild på den för närvarande.

uteplatsen
Uteplatsen sedd utifrån. Foto. ©nini.tjader.2016
Så här såg uteplatsen ut från utsidan i slutet av augusti. Sen dess har den cerise-blommande pelargonen, Caliente Pink, flytta in i sovrummet. Förhoppningsvis överlever den där. Den röda hängpelargonen, Balcon Red, är slaktad och ligger i en sopsäck som ska till återvinningen. Den hade gjort sitt. Blommade som bara den men bladen började bli gula i de kallare nätter som varit på sistone. Ösregnet och blåsten häromdagen gjorde inte saken bättre. Så den åkte i soporna.

Det är verkligen sista rycket nu. Olivträdet och fikonträdet har flyttat inomhus. Det visar jag senare i ett annat inlägg.

Vid ingången från trädgården till uteplatsen ser det idag ut som nedan. Vildvinet har vuxit bra i år och börjar precis nu rodna. Den gula kaprifolens blad gulnar de också. Liksom bladen på björnbärsplantan. Kärleksörten blommar för fullt och är vid det här laget en av de sista mat-ställena för bin och humlor. Den "tomma" arean i rabatten har fått frö för röda jättevallmo och vita rudbeckior… Blir det något? Det får vi se i vår. Har också petat ner lite nya snödroppar här. Den röda basilikan – som bara finns där för humlorna skull – blommar fortfarande, men den kommer att tas bort i veckan. Lördag-söndag har vi städdagar i föreningen. Vill man ha med trädgårdsavfall i trädgårdscontainern så gäller det att passa på tills dess. Sen är det höst på riktigt…

gardenentrance
Kärleksört, gul kaprifol, vildvin, björnbär och röd basilika, 2016-10-02. Foto: ©nini.tjader.2016
Ja krassen blommar förstås fortfarande… undrar hur länge den hänger med… (Bladen med hål i blir nästa års digitalis, frösådd förra året).

krasse
Krasse 2016-10-02. Foto. ©nini.tjader.2016

2 kommentarer:

  1. Min Stjärnflocka frösår sig väldigt i närheten av moderplantan så se upp lite där man får rensa bort dem som ogräs :( De är väldigt lätta att gräva upp och kruka upp i väntan på annan placering så det är iofs.positivt :) Jag är tvungen att klippa bort alla fröställningar på dem för att stoppa deras framfart lite ! Hihihi...även om de är fina vill man kanske inte ha dem Överallt !
    Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stjärnflockan får gärna sprida sig lite mer. Den har spritt sig lite där den står. Har försökt fröså den på andra ställen men inget har kommit upp på de ställena vad jag kunnat se. Det är en tacksam blomma. Blommar länge och vackert och blommar om igen om på nytillkomna plantor om man har tur.

      Radera