2016-10-15

Fult och vackert på samma gång

Fågelbad med små blåklockor. Foto: ©nini.tjader.2016
Det är både fult och vackert där ute. Hösten ser gärna lite skräpig ut.
De små blåklockorna blommar om bredvid fågelbadet.
Hur ger man fåglarna vatten när det blir frost och vattnet fryser till is? Kan ju inte ha det här stå ute då. Vill inte att fågelbadet – som är av keramik – ska frysa sönder. Men än är vi inte där. Snart så.

Höstväxter, oktober 2016. Foto. ©nini.tjader.2016
Dagliljornas blad har gulnat. Aroniabuskens har blivit djupt röd-lila. Den röda röllikan har bleknat och är nu beige-rosa. Har massor av nya plantor med aklejor. Trodde annars att de hade flyttat in under vinbärsbuskarna som finns bredvid till vänster utanför bild. Dess blad är gröna som om det vore försommar.

I nedre vänstra hörnet av bilden anar man fröställningar till de små röd-orange vallmo som växter lite varstans i trädgården nu för tiden. De började som ett par blommor som fåglarna sått. Sen dess har de spritt sig ohejdat. Brukar rensa bort där de blir för många.

Aronia med bär. Foto: ©nini.tjader.2016

Aronian har rätt mycket bär för att vara första året. Har smakat på dem. Lite torra och tråkiga men i övrigt en god smak. Både vi människor och fåglarna ska kunna äta dem sägs det. Vissa gör tydligen sylt av bären. Tänkte att fåglarna skulle äta dem men de verkar föredra den fågelmat som serveras. Lite senare kanske när det blir ännu kallare? Eller har jag "fel" sorts fåglar eftersom de inte är lockade av bären.

bärmispel
Fågelmat och bärmispel. Foto: ©nini.tjader.2016
Fåglarna har fyra olika sorters mat i automaten. Favoritmaten är skalade solroskärnor och Vivaras premium vitalmix med bland annat torkade mjölmaskar. I synnerhet den senare gillar de. Bärmispeln bredvid börjar få riktigt röda blad. Den blommade i våras då den var ny och nyplanterad. Det blev några bär på den, men inga är kvar. Har fåglarna ätit upp dem?

fågelmat
Vivaras Premium Vitalmix. Foto. ©nini.tjader.2016

Ett problem med att mata fåglar är att det blir väldigt skräpigt på marken under och man måste sopa bort och ta bort regelbundet. Småfåglarna sorterar också maten och det de ratar hamnar på marken.

unknown
Okänd växt. Foto. ©nini.tjader.2016
Hittade en oknd, grön växt häromdagen bakom myntan och timjan i bakre delen av trädgården. Vid diskussioner i en av mina faceBook grupper om trädgård kom vi fram till att det var en… ? Ja, det vet vi inte. Lutar mest åt rosenhallon. Fåglarna har satt den. Den får stå kvar här och så får vi se i vår vad det egentligen är för växt. (Nej, det är varken höstanemon eller vinbär).

gubbar
Gubbar med hundar. Foto. ©nini.tjader.2016
Häromdagen stod två gubbar med varsin hund och pratade hur länge som helst ute vid vägen. Såg dem när jag satt vi köksbordet. Hundarna tröttnade och lade sig på trottoaren. Gubbarna hade tydligen mycket att prata om.

hundar
Grannens hundar. Foto. ©nini.tjader.2016
Apropos hundar. Grannen på min ena sida har två små hundar. De har också ett fönster som går hela vägen ner till golvet bredvid sin ytterdörr (de har egen ingång utanför porten, direkt från vår gårdsplan). När de inte är hemma sitter båda de små hundarna gärna här och bevakar och väntar på matte och husse. Väldigt söta.Väldigt sociala. Den med mest vitt är äldst och heter Hugo. Har glömt vad den yngre heter. Den yngre vill alltid hälsa när han ser mig.

I övrigt är det höst. Både fult och vackert på samma gång.

vildvin, kaprifol
Vildvin och kaprifol. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar