2016-10-10

Hösten är här

höstlöv
Höstlöv. Foto: ©nini.tjader.2016

Plötsligt blev det iskallt. Ja alltså jämfört med hur det varit tidigare. Inte vant mig än. Löven faller av i drivor i den iskalla snålblåsten.

blåbär
Amerikanska blåbär. Foto. ©nini.tjader.2016
Bladen på mina amerikanska blåbär är plötslig illröda. Vacker? Ja, visst är det vackert med höstfärgerna.

höstfärger
Vildvin och kaprifol. Foto: ©nini.tjader.2016
Utanför uteplatsen har vildvinet nu också bytt färg. Men kaprifolens blad är fortsatt gröna. Björnbärsplantans blad är både gröna och orange.

trädgården
Uteplatsens utsida. Foto. ©nini.tjader.2016
Astilben var slut för ett bra tag sedan. Men de dubbla höstanemonerna har nyligen slagit ut.

höstanemon
Dubbla höstanemoner. Foto. ©nini.tjader.2016
Det är fler blommor på den i år än tidigare år. ser helt annorlunda ut än den vanliga höstanemonen som blommat klart för länge sen.

hosta
Hosta. Foto: ©nini.tjader.2016
Även hostan börjar byta färg.

klätterhortensia
Klätterhortensia. Foto. ©nini.tjader.2016
Klätterhortensian på baksidan av uteplatsen kommer snart att släppa sina blad. Så här års (och under tidig vår) ser man tydligt att det är två plantor eftersom de får olika färg. Den ena är betydligt ljusare än den andra.

kaprifol
Kaprifoler med mera. Foto. ©nini.tjader.2016
De två gamla kaprifolerna som jag klippte ner hårt förra hösten, är fortfarande grön, men med inslag av gula löv. Den blommar fortfarande. Kaprifolernas blad har aldrig tidigare varit större.

vresros
Vresros med frukt. Foto. ©nini.tjader.2016
Vresrosorna i bakre delen av trädgården har fått sina frukter. En del klipper ner vresrosor på hösten har jag sett. Jag brukar klippa ner de här till ungefär 15 cm höjd på våren, innan de börjar växa. Helst vill jag helt bli av med dem men det innebär en massa grävjobb. Nästa år kanske…

odlingsbox
Odlingsboxen på baksidan. Foto. ©nini.tjader.2016
I odlingsboxen på baksidan växer det som bara den. Måste verkligen skörda både persilja, gräslök och citronmeliss. Av persiljan tar jag regelbundet. Citronmelissen har jag klippt ner en gång och torkat, men det kom mycket mer nytt på den efter nedklippningen än jag hade förväntat mig. Rent generellt växer det nu betydligt bättre här när trädet/busken som stod bredvid inte längre finns.

rudbeckia, solhattar
Solhattar. Foto. ©nini.tjader.2016
Solhattarna/rudbeckiorna har gjort sitt för i år. Inget mer att hämta här för eventuellt fortfarande vakna humlor och bin.

kärleksört
Kärleksört. Foto. ©nini.tjader.2016
Kärleksörten är som vackrast just nu.

krasse
Krasse 2016-10-10. Foto:©nini.tjader.2016
Krassen har inte fattat att det är höst. Den bara blommar och blommar. Undrar hur länge den tänker göra det?

stockros
Stockros. Foto. ©nini.tjader.2016
Stockrosen producerar fortfarande blommor samtidigt som de har fullt mogna frökapslar.

ingången
Vid ingången till uteplatsen/utgången till trädgården. Foto. ©nini.tjader.2016

Nästa års stockrosor har planterat sig på hörnet vid ingången till uteplatsen.

plantering
Vid ingåenden till uteplatsne. Foto. ©nini.tjader.2016
Även på andra sidan vid ingången till uteplatsen ser det höstigt ut. Men stjärnflockan och floxen blommar faktiskt om. Hortensian fick inga blommor i år. Vattenkannorna kan jag nog snart ta in. Men inte riktigt än. Det är faktiskt torrt där ute och har inte regnat som det borde.

uteplatsen
Uteplatsen 2016-10-10 Foto: ©nini.tjader.2016
På uteplatsen börjar det se ödsligt ut. Mycket har gått i soporna eftersom jag inte har plats för att ta in allt. Kvar är en stor stjärnöga till vänster som blommar mycket just nu. Kvar är också femtungan (ettåring). Den och stjärnögat åker i soporna när frosten tar dem. Likaså gör tyvärr den stora doftpelargonen längst in i hörnet. Har helt enkelt inte plats för den. Även den blommar som bara den just nu. Vid väggen står en liten vit pelargon med en hög solros i. Solrosen har fåglarna sått där. Den, dvs den vita pelargonen, ska jag försöka ta in och få att övervintra. Men solrosen är så fin just nu så jag vill inte ta in den riktigt än. Än är det inte minusgrader så pelargonen klarar sig ett tag till förhoppningsvis.

Annars ska gräsklipparen göras ren och tas in, men jag hade tänkt klippa i alla fall en gång till först. Och så ska mattorna spolas av och tas in och slangen ska också tas in. Det är mycket plock så här på hösten inför vintern. Belysningen på planket satte jag dit idag. Det var kallt för fingrarna. Belysningen brukar vara där när det inte finns blommor på planket. Konstaterade att jag saknar en timer till den. Tills jag skaffat en kommer belysningen att lysa dygnet runt.

fötter
Höstfötter på uteplatsen. Foto. ©nini.tjader.2016

2 kommentarer: