2015-09-01

Träd

träd
Vad heter trädet? Foto: ©nini.tjader.2015
Vissa träd fascinerar mig. Det ovan exempelvis, som växer utanför Storvretsskolan i Tumba, som jag regelbundet passerar då jag antingen går till Storvretsbadet, eller ner till Tumba C. Det är egentligen tre träd, men på vilden syns bara det största. De andra två är inte lika fantastiskt runda och fina. I år har de också röjt undan de lägre grenarna på trädet. Tidigare har det nått ända ner till marken och haft som en grotta under grenarna. Antar att barnen i skolan gillade det. Det är ett vackert träd. Men jag har ingen som helst aning om vad för slags träd det är. Någon som vet?

rönnbärsträd
Rönnbär. Foto: ©nini.tjader.2015
Längs bullerplanket i mitt område, längs Storvretsvägen, växer ett antal träd. Bland annat det här rönnbärsträdet. I år har det riktigt mycket bär (liksom alla rönnar i år). Blir det alltså en snörik och kall vinter? Enligt folktro ska det ju det när det är mycket rönnbär…

äppelträd
Äppelträd. Foto: ©nini.tjader.2015
På väg in i området från bussen finns ett litet äppelträd. Förra året hade den en blomma, ingen frukt. I år hade det flera blommor och fick kanske 4-5 äpplen. Tyvärr återfanns de mosade på gångvägen kort efter att jag tog den här bilden. Några ungar hade helt klart haft äppelkrig med dem. Synd. Snett och vint är det, men nu börjar det likna ett riktigt äppelträd.

Mitt äppelträd i rabatten utanför min uteplats är däremot helt sterilt och har aldrig har blommat. Förmodligen har det uppkommit av att någon kastat in ett äppelskrutt vars frön rotat sig. Klippte ner det i söndags. Så här - fast med lite till bortklippt i de tre stammarna till vänster så det blev samma höjd som övriga - ser det ut nu. Grannen ovanpå var irriterad på att dess topp blåste in mot dras balkong hela tiden. Det var dags att klippa. Gör det varje år. Och så här års vill jag ha all sol som går på uteplatsen (västerläge). det klättrar både en gul kaprifol och ett vildvin i trädet. Det agerar både spaljé och solskydd under den varma årstiden.

äppelträd
Mitt äppelträd efter klippning. Foto: ©nini.tjader.2015

2 kommentarer:

  1. Det är en bollpil visar det sig. Trodde inte det var en pil för grenarna växer så annorlunda. Men bollpil är det.

    SvaraRadera