2015-09-27

Höst

rudbeckia, fjäril
Fjäril på rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2015

I morse var det +3°C när jag gick upp.
Det inte bara luktar höst där ute.
Nu börjar även trädens färger att skifta och löven falla av.
Mina utomhusblommor visar tydliga tecken på förfall.

spindelväv, spindelnät
Spindelväv i hallonsnåret. Foto: ©nini.tjader.2015
Jobbet med att bära in krukväxter som varit ute på sommarlov över sommarsäsongen har börjat. Och problemet att hitta plats för dem inomhus.

olivträd
Olivträd i sovrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2015
Mina två olivträd och mitt fikonträd (och en del andra växter) har varit inomhus cirka två veckor nu. Lilla olivträdet har plötsligt börjat växa och blomma sen det kom in. Tror det uppskattar inomhusvärmen.

olivblomma
Blommande olivträd. Foto: ©nini.tjader.2015
Blir det oliver på olivträdet nu?

höstflox
Blommande höstflox. Foto: ©nini.tjader.2015
Min nya vita höstflox hann få en blomma som slog ut. Ser fram emot fler blommor nästa år? Om inte vintern tar den förstås…

anemon
Någon slags anemon. Foto: ©nini.tjader.2015
En annan sent blommande planta är den här anemonen ovan. Vi trodde den skulle blomma  i våras. Eller i alla fall under den tidiga sommaren (som de exemplar som Zetas trädgårdsbutik hade då), men den väntade ända in i slutet av augusti/början av september innan dess enda blomma slog ut.

gustav, odlingsbox
Gustav i odlingsboxen, Foto: ©nini.tjader.2015
Odlingsboxen med rabarber är för närvarande tom och de två rabarberplantorna har gått i vila för vintern. Häromdagen hoppade Gustav ner från sin mattes knä in i odlingsboxen när vi satt på vår ljugarbänk. Han tyckte det var skönt där. Barkmull att ligga på, och solen sken så det blev varmt.

doftpelargon
Doftpelargon. Foto: ©nini.tjader.2015
Min gigantiska doftpelargon är kvar där ute. Den gör ett sista ryck och har fått för sig att blomma igen. Har ingen plats för den inomhus. Dessutom brukar den vara svår att få att övervintra. Har misslyckats totalt med det två vintrar i rad.

rudbeckiafulgida, strålrudbeckia
Rudbeckia fulgida. Foto: ©nini.tjader.2015
Nin rudbeckia fulgida blommar för fullt, men den är mindre i år än tidigare år. Även den har påverkats av den usla sommaren. Den är alltid en av de sista som blommar framåt sensommaren/förhösten.

rudbeckia
Rudbeckior. Foto: ©nini.tjader.2015
De övriga rudbeckiorna blommar fortfarande, men de börjar se lite malätna ut.

rudbeckia
Blommande rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2015
Både bin och humlor förser sig från rudbeckiorna så länge de kan.

grannens buskar
Grannens buskar. Foto: ©nini.tjader.2015
Grannens buskar vid ingången till hennes uteplats är gigantiska i år. Buskar föresten… det stora snåret med röda blommor är ingen buske. Det är två (2!) tagetsplantor… Sedan en vitblommande hortensia och en gul Ölandstok. Pionen bakom tagetes syns knappt just nu.

Snart är det slut på grönskan och hösten tågar in med full kraft. Än är det dock ganska skönt dagtid och det går fortfarande att sitta i solen mot väggen på vår ljugarbänk. Men grillen är arkiverad (=undanställda i cykelförrådet), liksom solstolar och solsängar.

ljugarbänk
Vår ljugarbänk. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar