2015-08-07

Rosor

rosor
Rosor från Plantagen Foto: ©nini.tjader.2015
Nyligen fick jag en kupong på 12 stycken rosor från Plantagen (för att jag fyllde år). Löste ut dem i söndags. Det är de ovan.

rosor
Rosor. Foto: ©nini.tjader.2015
De är rosa och perfekt formade. Doft? Nej. Bara doft av växt i största allmänhet. De ser ut som marsipanrosor, konstgjorda, fast de inte är det.

rosor
Rosor. Foto: ©nini.tjader.2015
Idag hade en vissnat. Inte för att det syntes, men ett kronblad ramlade av. När jag tog i blomman lossnade samtliga kronblad och hela blomman lossnade från stjälken…

ros
Ros. Foto: ©nini.tjader.2015
Vad gör de med rosor nu för tiden för att de ska se fina ut ända till de faller isär och då är helt slut? Inget naturligt sätt att vissna tycker jag.

ros
Ikea-ros. Foto: ©nini.tjader.2015
Den här lilla buskrosen däremot, från Ikea för 49 kronor, har ett mer normalt sätt att bete sig. Inomhus ville inte blommorna slå ut. Planterade den i en av våra rabatter. Då slog de ut och vissnade sedermera på normalt sätt. När de första blommorna var slut började den växa. Och förgrena sig. Och få nya blomknoppar. Nu är det cirka sex nya blomknoppar. Den ovan har hunnit längst. Prisvärd liten buskros.

rosor
Rosor. Foto: ©nini.tjader.2015
Även grannens rosbuske, som vi flyttat från hennes inre rabatt ut till en av våra gemensamma, är en bra liten ros. Hon fick den i present en gång och satte ut den i rabatten när den gjort sitt inomhus. Sen dess har den fortsatt att leverera och blommat om flera gånger. Men den har bytt färg sen den bytte rabatt. Förra gången jag såg den blomma var den mer orange än röd. Är rosor som hortensior att färgen på blommorna är beroende på vilken jord de växer i?

Det lönar sig att plantera ut små buskrosor man fått i present i kruka i rabatten. Har man tur överlever de även vintern och kommer igen nästa år (lite nerklippning av delar som tagit stryk över vintern, sen sätter den igång och blommar och växer).

ros
Grannens ros. Foto: ©nini.tjader.2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar