2015-06-28

Nytt i rabatten

plantor
Nya plantor. Foto: ©nini.tjader.2015
Häromdagen passerade jag igen Zetas. Kunde inte motstå att köpa två nya plantor till den stora, nästan fyrkantiga rabatten som vi håller på att göra i ordning. Två stycken blev det. Zetas är mitt favoritställe för inköp av plantor. De är dyrare än andra, men de har bra kvalitet på blommorna och de sköter om dem så det ser snyggt och fint ut (vilket man inte kan säga om Plantagen… som verkar ha noll koll på plantskötsel och ofta har plantor av rätt dålig kvalitet med undantag för deras perenner som är OK).

krypblågull
Krypblågull. Foto: ©nini.tjader.2015
Den ena är en krypblågull. Får små, ljusblå blommor. Bladen är grön-vit-rosa.

acanthus morning candel
Acanthus morning candle. Foto: ©nini.tjader.2015
Den andra är en acanthus morning candle. Spännande form på bladen och den får en hög spira med rosa-vita blommor i mitten. Bladen brer ut sig vid marken upp till cirka 70 cm enligt beskrivningarna.

krypblågull
Krypblågull. Foto: ©nini.tjader.2015
Igår blev båda de nya plantorna planterade. Ovan krypblågull som är låg, med vissa blomstänglar som sträcker sig uppåt, och den breder ut sig lite på bredden. Den fick bo i nedre hörnet av planteringen, där det på våren är små tulpaner och en del andra vårblommor. Tanken är att dess grenar och blad kan täcka det skräpiga från vårblommorna innan det kan tas bort.

acanthus morning candel
Acanthus morning candle. Foto: ©nini.tjader.2015
Ovan är acanthus morning candel. Blomstängeln i mitten har redan vuxit en bra bit, och det har dessutom kommit en blomstängel till. Den fick bo i ett område i planteringen där det mest varit påskliljor och pingstliljor hitintills men annars tomt.

acanthus morning candel
Acanthus morning candel. Foto: ©nini.tjader.2015
Kan vara svårt att se blomstänglarna i allt det gröna… men de är där. Och de verkar växa snabbt.
Förhoppningsvis kommer båda att överleva vintersäsongen och komma igen nästa år. De är perenner, men man vet aldrig.

Har den här bloggen blivit en trädgårds- och växtblogg? Nej, så är det inte, även om man skulle kunna tro det om man ser på den senaste tidens innehåll i bloggen. Det är bara det att så här års är det mycket om trädgården och växterna det handlar om i det jag gör. Det är ett av mina stora intressen, men bara ett. Och det är en motvikt mot en del annat jag sysslar med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar