2015-06-25

Blåklinten blommar

blåklint, cornflower
Blåklint med humla. Foto: ©nini.tjader.2015
Blåklinten har blommat ett tag nu. Till humlornas stora glädje. Blåklint är sommar. Tyvärr gör det myckna regnet att de lägger sig ner längs marken när de blir våta. Delvis reser de sig igen, men inte helt.

blåklint, cornflower
Blåklint utan humla. Foto: ©nini.tjader.2015
På engelska heter blåklint "cornflower". Förmodligen för att de brukar dyka upp i kornfälten (tillsammans med vallmo).

Vissa klipper av blåklint och tar in dem i hemmet som snittblommor. Det är något jag aldrig förstått. Varför klippa av och ta in dem? De är i mitt tycke finast och vackrast där de står. Och så får humlor och bin också glädje av dem.

blåklint, cornflower
Blåklint i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
När blommorna vissnat klipper jag av dem ner till där första gröna blad på stängeln finns. Då kommer det fler blommor senare på samma stängel.

blåklint, cornflower
Blåklint i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
I rabatten växer blåklinten tillsammans med silverarv och en hosta med vit bladkant (som snart blommar den också).

Ursprungligen kom alla tre från planteringen vid föreningslokalen. När vi gjorde om den härom året, tillsammans med andra allmänna planteringar i bostadsrättsföreningen, hade vi fritt fram för medlemmar att ta hand om det som då fanns i planteringarna, eftersom allt skulle grävas om och göras om. De här tre blev mina. De trivs här i rabatten och kommer tillbaka varje år. Märkligt nog sprider de sig inte och blir inte större över åren.

Silverarv. Foto: ©nini.tjader.2015
Silverarven växer lågt längs marken. Kryper man ner på marken för att komma dem nära känner man hur de doftar. De doftar mycket. Och gott.

blåklint, cornflower
Blåklint. Foto: ©nini.tjader.2015

Blåklint är sommar. Bra rabattväxt eftersom det hela tiden kommer nya blommor om man klipper av de vissnade. Vår blåklint brukar blomma till frosten tar dem någon gång i oktober…

Här kan du läsa mer om blåklint.

blåklint, cornflower
Blåklint. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar