2015-06-14

Den "hemliga" trädgården

Foto: ©nini.tjader.2015
Det här, till vänster, är huset jag bor i. Två våningar. Åtta (8) lägenheter, varav två nås från utsidan på baksidan av huset. Jag bor på bottenvåningen, runt hörnet till vänster. Ingång via porten på baksidan av huset om man går gångvägen rakt in och in till vänster. Grannen, Gustavs och Alice matte, har uteplatsen på bottenvåningen ut mot parkeringen, bort mot vänstra hörnet. Går man in till vänster om huset kommer man till vår gemensamma "hemliga" trädgård som i princip ingen annan än vi ser.

trädgård
Foto: ©nini.tjader.2015
Min uteplats är bakom mirabelleträdet – som bara blir större och större år från år. Mitt ena köksfönster är på bottenvåningen, mitt i bilden, grannens sovrumsfönster till höger.

Den här hörnan har vi gemensamt gjort i ordning. Röjt bort taggbuskar (vresrosor) – hela området var täckt med taggbuskar (vresrosor) när jag flyttade in för snart sex år sedan – anlagt en liten gräsmatta, anlagt rabatter, planterat vinbärsbuskar, krusbär och hallon och lagt dit en odlingsbox som vi har rabarber i. Har sett bullerstaketet förbättras och förlängas. Bullerstaketet ger oss avskildhet mot trafiken och förbipasserande. När jag flyttade hit var det bara brädor med mellanrum mellan och det tog slut vid min uteplats.

trädgård
Foto:©nini.tjader.2015
Rabatten längst fram är under uppbyggnad. Den blir nog bra så småningom.

betongplattor
Foto: ©nini.tjader.2015
Till höger om den pågår nedgrävning av betongplattor. Fem av sex plattor klara. Det var för svettigt igår att fortsätta med den sista. En annan dag. Vi ska också byta ut de sunkiga plankor vi har som rabattkant mot lite bättre. När vi i höstas anlade den här rabatten tog vi vad vi hade tillgång till för att avskilja den från omgivningen. Som "kattskydd" har vi ett lågt hönsnät.

trädgård
Foto: ©nini.tjader.2015
Här en bild från andra hållet. Den här växtgruppen är mitt vildbloms-projekt – blandat med nytillkomna allium (de lila bollarna på höga stjälkar), och tidigare under säsongen påskliljor och pingstliljor. I år tillkom också en ny växt bakom alliumen som ska bli upp emot 120 cm hög. Än så länge syns den inte på bild, men den kommer. Här hällde jag ut ängsblomsfrön första sommaren jag bodde här. Här finns särskilt blåklockor, prästkragar, lin, vårärt och en del andra. Mitt i finns vild timjan. Katterna Gustav och Alice gillar att gömma sig ungefär där timjan växer eller alldeles till vänster snett bakom växterna. Där ligger de och smyger på fåglarna…

uteplats
Foto: ©nini.tjader.2015
Här är ingången till min uteplats, dit man kommer från mitt vardagsrum. Det växer bra i rabatterna.

astilbe, kärleksört
Foto: ©nini.tjader.2015
Här ser man tydligt hur nära bullerplanket min uteplats är. Rabatten innehåller nu växter som fungerar i det här läget och som kommer igen år efter år. Och i princip sköter sig själva. Kärleksört, astilbe, och i andra änden ett par hostor och några höstanemoner.

hostor
Foto: ©nini.tjader.2015
Mellan hostorna och astilben dök det häromåret upp en massa små vallmo. Antagligen var det fåglarna som förde dit dem. Numera sprider de sig vilt av sig själva och i år var första året jag tvingades rensa bort en massa av dem. De höll på att ta över hela rabatten i den här änden.

vallmo
Foto: ©nini.tjader.2015
vallmo
Foto: ©nini.tjader.2015
Vallmon blommar hela sommaren och håller på att sprida sig utåt resten av trädgården också. Färgen varierar beroende på hur mycket ljus de får. Här mellan planken är den orange, framme vid ingången till min uteplats är den rödare. Där är det mer sol.

kryddväxter
Foto: ©nini.tjader.2015
Fortsätter man bort längs bullerplanket kommer man till min allra mest "hemliga" del av trädgården. Här finns bland annat en kryddodling. Två sorters timjan, persilja, gräslök och en massa marockansk mynta.

klätterhortensia
Foto: ©nini.tjader.2015
Bakom planket till min uteplats finns en avskild sittplats med parasoll. Mot planket växer två stycken klätterhortensior och på hörnet mina två numera gigantiska kaprifoler som ursprungligen fanns i kruka på min balkong där jag bodde förut och som jag planterade här samma höst jag flyttade hit. Klätterhortensiorna är nu på år tre. Inga blommor än. Enligt expertisen hos Zetas kan det ta fyra till fem år innan de börjar blomma.

odlingsbox
Foto: ©nini.tjader.2015
Här bakom finns också min ursprungliga odlingsbox (vi har en gemensam i andra delen också). Ärtbusken till vänster om den har jag i år klippt grenarna på. De skymde ljuset för mycket för odlingsboxen. De växer snart ut igen. Planen är att det ska bli en lite rundad form på övre delen av den.

odlingsbox
Foto: ©nini.tjader.2015
Äntligen har det börjat växa här av det jag frösått. Sex avdelningar. Överst till vänster  mangold, till höger citronmeliss. Mitten till vänster romansallad, till höger polkabetor. Nederst till vänster ängssyra, till höger persilja. Runt kanterna ringblommor. Det sägs att ringblommor håller borta småkryp som äter upp det andra.

Gullis och Gustav
Foto: ©nini.tjader.2015
Och det här är grannen med Gustav i knät. Vi fick två varma och soliga dagar till slut. Att bara sitta still i solen är fantastiskt skönt.

1 kommentar: