2015-04-15

BRON versus The Tunnel

The Tunnel
Nyligen såg jag om TV-serien "The Tunnel", den fransk-engelska varianten av den dansk-svenska TV-serien BRON. Alla avsnitten. Hade sparat den i min TiVo från när den gick på TV i september förra året.

Den är verkligen bra.

Jag har tidigare försökt se BRON men inte lyckats ens med första avsnittet av säsong ett. För att jag inte gillade den. För att de mumlade så bedrövlig när de pratade svenska. När de pratade danska var det textat, så inga problem där. Jag gillade heller inte hur fragmenterat den var klippt.
När andra säsongen av BRON började sändas försökte jag igen. Orkade inte se första avsnittet av säsong två heller.

Efter att nu ha sett om The Tunnel, och gillat den även mer andra gången jag såg den, tänkte jag att jag skulle göra ett försök till att se BRON. De båda första säsongerna finns på Netflix. Snart kommer säsong tre i de vanliga kanalerna.

Sagt och gjort.
Nu har jag sett de fem första avsnitten av säsong ett av BRON.

Om jag inte hade sett The Tunnel så hade BRON fortfarande varit obegriplig rent händelsemässigt.

Jag stör mig fortfarande på hur de mumlar när de pratar svenska (ett allt för vanligt fenomen i svenska TV-serier och filmer tyvärr).

Stör mig fortfarande på hur illa klippt den är händelsemässigt. Fragmenterat. Inget sammanhang i de olika händelserna. Korta snuttar som inte sitter ihop och är utspridda mellan andra händelser. Hade jag inte sett The Tunnel först hade jag inte fått ihop det med de olika händelserna eftersom det är så fragmenterat.

Den där polisen till exempel som sköt någons yngre son. Jag satt länge och undrade vad han alls hade med handlingen att göra. Det framgick först mycket senare när den ihjälskjutne pojkens far och bror kom in i handlingen. Först då begrep jag – tack vare The Tunnel – vem han var, och vad det gick ut på. Hade jag inte först sett The Tunnel hade det varit helt obegripligt.

Den svenske varianten av journalisten är betydligt blekare och mycket sämre än den engelske.

The Tunnel är den bättre varianten av storyn. Bättre berättat, bättre klippt, bättre skådespelare. Bättre story. Händelsemässigt skiljer de sig något åt, men inte så mycket.

Jo, jag ske se klart säsong ett av BRON, och även se säsong två. Synd att det inte finns engelsk-fransk variant även av den. I nuläget har jag ingen aning om vad säsong två handlar om.

Bron

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar