Laxsoppa. Foto: ©nini.tjader.2019 |
Det här behöver du
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök – jag använde 2 tsk vitlökspulver eftersom min vitlök helt hade torkat ihop och inte gick att använda
- 1 stor bit färsk fänkål
- 300 g potatis
- 300 g morötter
- 2 msk olivolja
- 1 g saffran – jag använde en rejäl mängd gurkmeja eftersom jag inte hade någon saffran
- 2 dl vitt vin – finaste vitvinet jag hade i kylen var Crudo som är ett fantastiskt gott vitt vin. Man kan beställa den i box också.
- 2 msk grönsaksbuljong – jag använde en dos grönsaksfond från Knorr Fond du Chef Vegetable
- 4 dl vatten
- 3 dl grädde – det blev 2,5 dl Milda Matgrädde
- 600 g laxfilé – jag använde 2 stora tinade laxbitar
- salt
- svartpeppar
- gräslök – men jag hade ingen gräslök så det fick bli strimlad purjo istället
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka fänkålen. Skala och tärna potatis. Skala morötterna och skär i tunna slantar.
- Hetta upp olja i en tillräckligt stor kastrull och fräs lök, vitlök/vitlökspulver, fänkål, potatis och morötter utan att det tar färg. Tillsätt saffran (gurkmeja) och fräs nån minut till på låg värme.
- Tillsätt vin och låt puttra i ca 1 minut.
- Tillsätt buljong (fond), vatten och grädde och låt soppan/grytan koka upp. Sjud sedan under lock på medelvärme i ca ca 15 minuter.
- Skär laxen i kuber och strö över salt.
- Skölj och finhacka/finstrimla gräslöken/purjon
- Lägg ner laxen i grytan och sjud ytterligare ca 5 minuter tills laxen är klar.
- Smaka av med salt och svartpeppar och strö över finhackad gräslök/finstrimlad purjo.
Tillbehör
- Ett gott bröd
- Crème Fraiche
Man kan säkert göra precis likadant med bitar av torskrygg. Och ha i curry och /eller lite tomatpuré. Och en massa dill. Och ett gäng räkor… Om det blir soppa eller gryta beror nog på hur mycket fisk man har i i förhållande till vätskemängden. Min blev en soppa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar