2019-02-28

Trädgårdsrapport 2019-02-28

bärmispel
Bärmispel 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019

Det är för tidigt att tro att det skulle vara vår redan…
Det har varit en konstig vinter. Växlande varm, regnigt, snöigt, iskallt… Men nu tror (hoppas) jag att den sista snön har fallit för säsongen. Eller?

snödroppe, krokus, snowdrop, crocus
Snödroppe och kommande krokus. Foto: ©nini.tjader.2019

I förrgår gick jag ut och inspekterade läget i trädgården. Det är fult och skräpigt. Det kliar i fingrarna att börja röja. Men jag vet, det är för tidigt. Inte störa växtligheten riktigt än även om det ser riktigt skräpigt ut.

talgfröbar, fågelmat
Talgfröbar/fågelmat. Foto: ©nini.tjader.2019
Talgfröbaren från Zetas har räckt hela vintern, men nu börjar den se lite "tunn" ut. I övrigt slutade jag mata fåglarna för att bli av med råttan i bullerstaketet. Till slut tog Gustav (katt) råttan. Har lite talgbollar kvar än så länge för de minsta fåglarna, men i övrigt håller jag på och avvecklar fågelmatningen.

björnbär, blackberries
Björnbär 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Min lilla björnbärsbuske vid entren till altanen har haft och har fortfarande gröna blad. Så har den sett ut hela vintern. Björnbärsbuskar är väl inte vintergröna? eller?

Vid ingången till altan, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader,2019
Kärleksörten vid entren är inte längre dekorativ. Jag ser gröna blad för jättevallmon bredvid den och den krypande timjan på hörnet mår bra. Genom den kommer det  krokus lite här och var. Bakom kärleksörten står stubben efter den döda gula kaprifolen. Nu ser jag den äntligen och ska försöka få bort den snart. Den fyller ingen funktion där bakom kärleksörten…

blåbär, nejlikor
Blåbär och nejlikor, 2019-02-25. Foto:©nini.tjader.2019
Blåbärsbusken med de fyra nejlikplantorna bakom den ser ut att må bra, Nejlikplantorna kommer från en blomlåda som jag tömde där i höstas. Överlever nejlikorna så får de stå kvar där. Där gamla odlingsboxen stod hade jag sått gräs i höstas. Det kom aldrig riktig upp då. Om det kommer upp nu är osäkert eftersom katterna varit där och grävt. Funderar på att köpa blomfrö och sprida ut där senare i vår.

mynta, pepparmynta
Mynta 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Myntan och pepparmyntan bakom uteplatsen är nu helt brun. Den var friskt grön en bit in i januari, men nu vilar den. Den kommer ju igen. Det är när det ser ut så här som jag verkligen vill börja röja och städa i rabatterna…

kaprifol
Kaprifol 2019-02-28. Foto ©nini.tjader.2019
Kaprifolerna på hörnet av uteplatsen och bakre rosbågen har stora bladanlag och ett och annat grönt blad. Den behöver ansas, men först när jag vet var det är liv i den och var det är uttorkat/dött.

krokus, crocus
Krokus på G. 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Krokusen är på väg överallt. Men än så länge bara som gröna bladtoppar. Men snart så…

kryprosmarin
Kryprosmarin. Foto: ©nini.tjader.2019
Kryprosmarinen vid klematisen är nu grå-brun. I januari var den fortfarande grön. Jag hoppas denn överlevt vintern och kommer igen.

digitalis
Digitalis. Foto: ©nini.tjader.2019
Alldeles bredvid vinbärsbuskarna (som har tjocka bladknoppar) växer en digitalis. De är vintergröna. Vad det blir för färg på blomman är alltid en överrraskning.

gräslök, persilja
Gräslök, persilja, citronmeliss, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Gräslöken (längst bort i bild) är helt platt och grå. Bara någon dag sedan snön försvann här. Den brukar komma igen så jag litar på att den gör det nu också. I mitten av bilden lite grönt. Det är persilja. Förhoppningsvis kommer den också igen. Plantorna är bara ett år gamla så de bör ha ett år till att växa. I nedre högra hörnet skymtar något brunt och visset. Det är citronmelissen. För tidigt att säga om det finns något liv i den.

dagliljor
Plantering 2019-02-28. Foto: ©nini.tjader.2019
Minsta rabatten på hörnet utanför köket ser bedrövlig ut. Det är här dagliljorna bor. Och det gröna till höger är just dagliljor. De kommer igen, men de har inte riktigt vaknat än. Här kommer också en del krokus och snödroppar. Mycket små än så länge.

gran
Lilla granen 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Lilla granen som jag grävde ner vid bullerstaketet i höstas efter att den bott i kruka sen förra vintern, mår bra. Bara för två veckor sedan syntes den inte ens under snön.

hallon
Hallonsnåret 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Hallonsnåret ser som värst ut så här års. Bara en massa pinnar… Lever de? Återstår att se lite längre fram. Än har hallon-pinnarna inte vaknat.

plantering
Planteringen vid parkeringen, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Planteringen vid parkeringen är den som ser mest prydlig ut. Jag ser massor av vallmoplantor och penseer där och en rugge med pärlhyacintblad. Vinrankan i bortre hörnet behöver fästas vid gallret (bytte galler i höstas). I vänstra kanten har nätet mellan rabatten och prydnadsgräsen ramlat in i gräset. Måste fixas så inte katterna börja gå in i den här rabatten. Växterna i vänstra delen och  övre vänstra har inte vaknat riktigt än. Men de brukar komma.

oregano
Oreganoplantor. Foto: ©nini.tjader.2019
I den här boxen bor fem (5) plantor oregano. Har de överlevt? Återstår att se. För tidigt än.

Lilla runda rabatten vid entren till uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2019
Här är det skräpig… Här bor en hortensia och lite andra växter. Här ska det rensas vissna växter…

rabatt
Långa rabatten, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
I långa rabatten hänger fortfarande aronians bär kvar på busken. Inga fåglar vill ha dem… Lavendeln ser bra ut men den vi flyttade senast behöver få blomstänglarna bortklippta. Rosbusken ser OK ut än så länge och den är upprätt trots snö etc över vintern. Bredvid den en stor tuva med alunrot. Den har alltid höstfärger. Lite tillplattad efter snön men den håller på och reser sig.

rabatt
Långa rabatten 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Silverarven är både grön och silverfärgad och brun. Men den kommer igen. Det är liv i den. Katterna har använt den som toalett men jag har lyft bort lämningar efter den användningen.

syren, lammöron
Syrenen och lammöron, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Här vill man verkligen rensa och röja… Syrenbusken med lammöronen vid dess fot. Just lammöronen ser bedrövliga ut i det här stadiet, liksom de vissnade blommorna längst till höger.

lammöron
Lammöron, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Men lammöronen kommer starkt där under det vissnade.

plymspirea
Plymspirea, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Plymspireans pinnar har delvis lossnat och fallit ner på marken. Det ska de göra. De pinnarna tar man bort varje år och det kommer nytt från jorden. Låter den vara så länge tills jag börjar rensa och städa.

rabatt
Stora runda rabatten, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Stora runda rabatten ser OK ut. Satte ner två ljungplantor i den i höstas för att ha någon färg i den över höst och vinter. De ser fortfarande bra ut. Jag ser tulpan-toppar komma upp här och var och den brun-lila krypväxten i bortre delen mår hur bra som helst. Det är liv i nya rosen också men det syns inte på bilden. Hoppas den klarat sin första vinter här och blir fin när den kommer.

rabatt
Rabatt ett. Foto: ©nini.tjader.2019
Rabatterna längs bullerstaketet har precis kommit fram från under snön. Inte mycket liv där än men man ser toppar på krokus och tulpaner.

Rabatt två, rabarber? Foto: ©nini.tjader.2019
I den mittersta rabatten bor de två gamla rabarberplantorna som vi i höstas flyttade hit från odlingsboxen. Blir spännande att se om de överlevt både flytten och vintern. För tidigt än att se något liv här.

rabatt
Rabatt tre, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019
Den tredje rabatten längs bullerplanket är fortfarande lite platt efter snön. Men den lever. Alla alunrot och astilbe och lite annat ser någorlunda levande ut.

Och längst bort, den sista snöhögen – som är mer sand än snö. Den sjunker synbart för varje dag som går. Verkligen inte rolig att titta på… Det här är egentligen gräsmatta…

Är våren här? Man skulle kunna tro det, men än är det lite tidigt. Än hinner det bli kallt igen.

snöjhög
Sista snöhögen, 2019-02-25. Foto: ©nini.tjader.2019

2019-02-22

Laxsoppa

Laxsoppa. Foto: ©nini.tjader.2019
Igår gjorde jag en laxsoppa. Inspirationen kom från Åsa Myrbergs blog @mycasa. Eftersom jag inte hade samtliga ingredienser blev jag tvungen att ta till en del andra som ersättning. Så det blev en annan variant av Åsas recept.

Det här behöver du

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök – jag använde 2 tsk vitlökspulver eftersom min vitlök helt hade torkat ihop och inte gick att använda
  • 1 stor bit färsk fänkål
  • 300 g potatis
  • 300 g morötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 g saffran – jag använde en rejäl mängd gurkmeja eftersom jag inte hade någon saffran
  • 2 dl vitt vin – finaste vitvinet jag hade i kylen var Crudo som är ett fantastiskt gott vitt vin. Man kan beställa den i box också.
  • 2 msk grönsaksbuljong – jag använde en dos grönsaksfond från Knorr Fond du Chef Vegetable
  • 4 dl vatten
  • 3 dl grädde – det blev 2,5 dl Milda Matgrädde
  • 600 g laxfilé – jag använde 2 stora tinade laxbitar
  • salt
  • svartpeppar
  • gräslök – men jag hade ingen gräslök så det fick bli strimlad purjo istället

Gör så här:

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka fänkålen. Skala och tärna potatis. Skala morötterna och skär i tunna slantar.
  • Hetta upp olja i en tillräckligt stor kastrull och fräs lök, vitlök/vitlökspulver, fänkål, potatis och morötter utan att det tar färg. Tillsätt saffran (gurkmeja) och fräs nån minut till på låg värme.
  • Tillsätt vin och låt puttra i ca 1 minut.
  • Tillsätt buljong (fond), vatten och grädde och låt soppan/grytan koka upp. Sjud sedan under lock på medelvärme i ca ca 15 minuter.
  • Skär laxen i kuber och strö över salt.
  • Skölj och finhacka/finstrimla gräslöken/purjon
  • Lägg ner laxen i grytan och sjud ytterligare ca 5 minuter tills laxen är klar.
  • Smaka av med salt och svartpeppar och strö över finhackad gräslök/finstrimlad purjo.

Tillbehör

  • Ett gott bröd
  • Crème Fraiche
Det blev jättegott. Om det räcker till 4 eller 2 portioner beror på hur stora portioner man förser sig med…

Man kan säkert göra precis likadant med bitar av torskrygg. Och ha i curry och /eller lite tomatpuré. Och en massa dill. Och ett gäng räkor… Om det blir soppa eller gryta beror nog på hur mycket fisk man har i i förhållande till vätskemängden. Min blev en soppa.

2019-02-17

Sy- & Hantverksmässan 15-17 februari 2019

syfestivalen, älvsjömässan, stockholmsmässan, tantmässa
Sy- & Hantverksmässan, Älvsjö, 2019-02-15. Foto: ©nini.tjader.2019
I fredags var jag på Sy- & Hantverksmässan (eller Syfestivalen även kallad) med Ulla. Eftersom jag hade sällskap den här gången tog jag inte lika många bilder som jag brukat tidigare tillfällen.

Men några bilder blev det.

Jag är ju bara intresserad av garner och tittar inte alls på symaskiner, vadmal, ulltyger, trikå-tyger, quilting-lappar, smyckestillverknings-prylar och sånt. Sånt finns det ju också på mässan.

ull
Ulljacka och mössor. Foto: ©nini.tjader.2019
Mycket folk som vanligt men ändå inte lika mycket som i höstas. Samtidigt med den här mässan pågick också Antikmässan (den har jag varit på en gång, aldrig mer, tack) i näraliggande lokal.

garner, ullgarner
Garner. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag är ju mest intresserad av att titta på garner och känna och klämma på dem. Det kan man ju inte göra på internet även om man kan handla där. Men jag vill gärna känna hur ett garn känns innan jag köper det.

garner, ullgarner
Garner. Foto: ©nini.tjader.2019
Just hos de ovan köpte jag inget men de hade många riktigt fina garner.

urthyarn, sjal
Urth Yarns sjal. Foto: ©nini.tjader.2019
 Den här sjalen har jag sett på Instagram. Mycket vacker. Undrar hur svår den är att göra? Urth Yarns.

ullcentrum, vantar, mössor, ullgarn
Ullcentrums bås. Foto: ©nini.tjader.2019
Den där sjalen med katter på…

ullcentrum, ullgarn
Garner hos Ullcentrum. Foto: ©nini.tjader.2019
 Det är något speciellt med alla dessas garner i alla dessa färger. I år är de huvudsakligen i klara färger.

ullcentrum, vantar, mössor
Ullcentrums vantar och mössor och så kattsjalen. Foto: ©nini.tjader.2019
Det är inspirerande att se dessa mössor och vantar som visas på mässan. Mössor stickar jag aldrig eftersom jag aldrig använder mössa oavsett utetemperatur. Men det är roligt att se alla varianter som gjörs.

ullcentrum, ullgarn
Gråa garner hos Ullcentrum. Foto: ©nini.tjader.2019
Gråa, naturliga garner har alltid fascinerat mig. Men just nu skulle jag inte ha några grå garner. Till hösten kanske jag köper några grå härvor och gör något av dem.

ullcentrum, ullgarn
Grå-lila garner hos Ullkcentrum. Foto: ©nini.tjader.2019
Ullcentrum hade även garner som gick i grått och lila. Vackra, 2-trådiga.

lettiskavantar
Lettiska vantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Hos Hobbywool från Lettland fanns deras fantastiska vantar och halvvantar.

lettiska vantar
Lettiska halvvvantar. Foto: ©nini.tjader.2019

Hobbywool från Lettland säljer färdiga stick-kit för deras vantar med garn, mönster och stickor. Och så mönsterboken för vantar som jag suktat efter länge.

Köpte jag något? Jovisst gjorde jag det.

ullgarnextra2, ullgarn, hemslöjden, selvsagtgenser, knitlikaalatvian, opalgarn
Köpt på mässan. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag brukar köpa minst två nystan Opalgarn på varje Syfestival. I år hade jag den stora turen att VINNA fem valfria nystan via en tävling på mässans hemsida. Jag som aldrig brukar vinna något… Så de fem nystanen ovan hämtade jag ut i Opalgarns monter. Jag använder nästan alltid Opalgarn i de sockor jag stickar.

I övrigt slank boken Knit Like a Latvian med och ett set 20 cm långa strumpstickor nummer 1,5 för att sticka lettiska vantar också med hem.

ullgarnextra2, ullgarn, hemslöjden, selvsagtgenser
Rött garn. Foto: ©nini.tjader.2019
Det mörkröda garnet köpte jag hos Hemslöjden. Det heter Ullgarn Extra 2 från Yllet och har 200 m/h och består av Gotländsk pälsull och Falklands Merino. Handtvätt 30 grader. Det är mjukt och skönt. Kände även på det i en färdigstickad tröja på mässan. Har från Ravelry köpt och laddat hem stickbeskrivning till en enkel tröja som heter #selvsagtgenser (på norska) som jag ska sticka av det här garnet. Inte billigt men ett fint garn.

Nu dröjer det till i höst (oktober antar jag) till nästa sån här mässa går av stapeln. Då blir det dags igen för mer garn.

Varannan dag

trädgård, snö
Trädgården 2019-02-16. Foto: ©nini.tjader.2019

Det är varannan-dags väder. Och har varit ett tag. Ena dagen snö. Nästa regn. Ena dagen förhållandevis varmt. Nästa svinkallt. Just idag som om det vore vår mitt i februari… Fulaste årstiden just precis nu när snöhögarna är kvar och växtligheten precis kryper fram igen från under snön. Och de snöhögar som är kvar är brun-svarta…

snö, trädgård
Trädgården 2019-02-03. Foto: ©nini.tjader.2019
Ja visst går det fort när snön smälter. Men än kan vi inte förvänta oss att vi sett sista snön. Än syns inga krokus och marken är rätt frusen på de flesta ställen.

trädgård, snöfall, snö
Trädgården, 2018-12-16. Foto: ©nini.tjader.2018
Det värsta med det här varannan-dags vädret är hur väglaget blir. Halt, slask, is, vått. Extremt svårt att ta sig fram oavsett om man går eller är bilist (jag går). Ett under att jag inte gått i backen fler gånger än jag gjort. Och inte slagit mig de gånger fötterna försvann under mig.

spår, traces
2019-01-28. Foto: ©nini.tjader.2019
Spår i snön av fåglar och katt just utanför min dörr till uteplatsen.

spår, traces
Spår i snön. 2019-02-06. Foto: ©nini.tjader.2019
Ovan spår i isen som blev efter en dags tö följd av en kall och isig dag.

Den 2019-02-04 på morgonen var det som vackrast efter ett ymnig snöfall följt av en riktigt kall dag. De här bilderna nedan hann jag ta innan snön försvann igen.

snö, storvretsvägen
2019-02-04. Foto: ©nini.tjader.2019

snö, storvretsvägen
Storvretsvägen, Tumba, 2019-02-04. Foto: ©nini.tjader.2019

snö, storvretsvägen
2019-02-04. Foto: ©nini.tjader.2019

snö, storvretsvägen
Storvretsvägen, Tumba, 2019-02-04. Foto: ©nini.tjader.20190

snö, storvretsvägen
Storvretsvägen, Tumba, 2019-02-04. Foto: ©nini.tjader.2019


Inomhus håller pelargonerna på att vakna till liv. Tro det eller ej men snart är det vår på riktigt.
mårbacka, pelargonMårbacka, 2019-01-27. Foto: ©nini.tjader.2019