2017-10-26

Smultron i oktober?

smultron
Smultron 2017-10-09. Foto: ©nini.tjader.2017
Jo det är sant. Smultronen utanför uteplatsen blommar i oktober. Men några smultron lär det ju inte bli. För kallt, för mörkt, brist på insekter att pollinera dem. Insekterna har gått i vintervila verkar det som. Inga fler humlor eller bin i år.

spirea
Blommande spirea 2017-10-09. Foto: ©nini.tjader.2017
Även spirean blommar i oktober. Samtidigt som den har röda blad som blir rödare för var dag som går. Snart faller de av. Spireorna blommade nästan inte alls i våras. De drabbades av en köldknäpp då och blommorna vissnade ihop. De kompenserar tydligen nu istället.

aronia
Aronia med bär. Foto. ©nini.tjader.2017
Aroniabusken, som flyttades i somras, har fullt med blå-svarta bär. Och vackert röda löv. En av tankarna med aronian när jag köpte den var att fåglarna skulle få lite bär att äta… Men de äter inte bären alls. Helt ointresserade av dem. Förra året smakade bären inte särskilt gott. Jag provsmakade i år igen och de smakar bättre i år, men jag förstår fåglarna… inte tillräckligt söta och goda bär.

björnbär
Björnbär. Foto: ©nini.tjader.2017
Och björnbären… inte många fler än de på bilden ovan. De som mognat smakade bra men var alldeles för få. Det här är en taggfri björnbärsbuske. Den började sitt liv förra året i en kruka. Framemot sensommaren planterade jag om den i rabatten på sin nuvarande plats. Där har den så stått denna extremt torra sommar, mer eller mindre gömd under den stora gula kaprifolen. Det blev inte mycket till blommor på den och därav det fåtal bär den fick.

Nu har jag klippt ner den gula kaprifolen för att den ska växa åt ett annat håll nästa år (är tanken). Då bör björnbären förhoppningsvis få mer ljus och luft och bli bättre. Ibland tar det lång tid att få ordning på växtligheten och det blir inte alltid som man tänkt sig.

klockranka, cobea
Klockranka/cobea. Foto: ©nini.tjader.2017

Klockrankan blommar som bäst just nu i oktober. Massor av blommor i varierande stadier. Nya blommor slår ut hela tiden.

amarantus
Amarantus i oktober. Foto: ©nini.tjader.2017
I den vilda rabatten blommar fortfarande amarantusen (rävsvans? eller vad var det den hette?). Den har blommat oavbrutet sen någon gång i juli-augusti.

solros
Solros. Foto: ©nini.tjader.2017
Solrosorna är slut för säsongen. Fåglarna åt lite av dem ett tag men har slutat med det så nu har jag tagit bort de solrosor som fanns eftersom de såg så skräpiga ut och höll på att tippa över av tyngden efter varje regn.

rosenflockel
Rosenflockel. Foto: ©nini.tjader.2017
Rosenflockeln är utblommad och efter det senaste regnet har alla frön och blommor ramlat av.

rudbeckiafulgida
Rudbeckia fulgida. Foto: ©nini.tjader.2017
Rudbeckia fulgida blommar vidare och står där och lyser i det gråmulna vädret ett tag till som det ser ut som. Tacksam blomma som kommer sent och blommar ganska länge.

myskmalva
Myskmalva med mera. Foto: ©mnini.tjader.2017
Myskmalvan, som jag hade sånt problem med att få att ta sig i våras med frösådden, har nu etablerat sig bra och visar i oktober upp det som ska bli nästa års blommor.

På bilden ovan syns även en liten romansallad som jag tydligen tappat frö för i rabatten, samt självsådda jätteverbena från förra årets kruka med som stod där bredvid. Kanske skulle skörda salladen innan den fryser bort…

digitalis
Digitalis. Fopto. ©nini.tjader.2017
När jag tog bort den utblommade digitalisen så föll det massvis av frön mot marken. Nu har de grott. Det är de små gröna prickarna på marken som är resultatet av det frö-regnet. Det finns även en del större digitalisplantor just här. Det här blir nästa års digitalis. Får rensa bland småplantorna i vår. Alla de här får inte vara kvar…

vildvin
Vildvin. Foto. ©nini.tjader.2017
Vildvinet längs uteplatsens plank har i år varit jättefint och har vuxit över förväntan. Tidigare år har det fört en tynande tillvaro och vuxit ganska dåligt. Men nu så, på år tre, satte det fart. Det är så vackert när det ändrar färg. Men det går fort och löven föll av på bara några dagar efter att de hade börjat ändra färg.

alunrot
Flyttade plantor. Foto: ©nini.tjader.2017
I rabatten närmast parkeringen har den alunrot som av misstag bröts av i en annan rabatt till sist rotat sig fint och börjat växa igen. Även en liten planta från grannen (vad är det nu den heter…) har fått nytt liv här. Om den nu överlever vintern.

trädgård
Städdagens containers. Foto: ©nini.tjader.2017
De container föreningen hade för grovsopor och trädgårdsavfall på städdagen den 7 oktober syns ute vid vägen på bilden ovan. Det här var då de körde iväg med containerna.

rabatter
Rabatterna längs bullerplanket. Foto: ©nini,tjader.2017
I rabatterna längs bullerplanket blommar det fortfarande på många ställen. Bilden ovan togs i mitten av september då solrosorna fortfarande var kvar och rosenflockeln fortfarande blommade. Då hade jag också börjat mata fåglarna igen efter ett längre uppehåll då vi hade sjuka bofinkar i trädgården vilket riskerade att smitta andra fåglar. Har inte sett till några bofinkar sen dess.

fågelmatning
Fågelmatning. Foto: ©nini.tjader.2017
Under fågelmatningen är det ganska tomt just nu eftersom jag grävde bort alla de stora och höga gula blommorna som skymde sikten och egentligen inte var särskilt vackra. Hur det blir här i vår får vi se. Beror lite på vad som kommer upp och vad som överlevt och vad som frösått sig här.

höstvädd, scabiosa
Höstvädd/scabiosa. Foto: ©nini.tjader.2017
Höstvädden har varit bra i år och löpande fått nya blommor. Den här kom i slutet av september. Just nu finns det en ny knopp som precis håller på och slår ut.

vårlökar
Vårlökar. Foto: ©nini.tjader.2017
I rabatterna längs bullerplanket har jag stoppat ner 35 krokus och 37 allium eftersom det inte fanns särskilt mycket vårblommor i de rabatterna förutom några enstaka snödroppar. Vi får se vad som kommer upp. Vårblommor är viktiga. Det är så trevligt att se dem innan något annat kommer upp på våren.

höstanemon
Dubbel höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2017
De dubbla höstanemonerna blommar vidare och är riktigt bra i år. De har både blivit fler och högre och med fler blomställningar. Det är skönt med blommor som blommar sent på hösten när allt annat börjar vissna ner.

Annars är kärleksörten som mest pampig just nu. Humlorna och bina missade den eftersom den var sen med att blomma i år. De brukar annars vara överallt på blommorna.

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2017
I övrigt har det mesta vissnat ner. Förfallet är snart komplett…

Men när hostan (nedan) lade ner sina gula blad mot marken upptäckte jag att det växer höstanemon under den. Trodde jag grävde bort allt där när jag flyttade den vanliga höstanemonen till en av rabatterna vid bullerplanket. Men icke… en del blev tydligen kvar. De gula hosta-bladen är sen jag tog bilden förpassade till soporna och återvinningen.

hosta
Vissnad hosta. Foto: ©nini.tjader.2017
De riktiga köldnätterna har smugit sig på en och en ett par gånger på sistone och det har varit frost i gräset, men snart blir det frost både dagar och nätter med minusgrader. Sen väntar vi bara på snön.

kryddor
Oregano, stockros, nejlika, oregano, timjan och citrontimjan. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var inte meningen att den här sträckan längst bullerplanket skulle bli rabatt… Det var här jag hade krassen som dog tidigare i år efter ett allvarligt angrepp av diverse småkryp och larver. Men hit har jag flyttat två sorters oregano och två sorters timjan samt en rosa nejlika. Samtliga stod i krukor tidigare men de har en chans att överleva i marken, vilket de inte har i krukorna. Stockrosen närmast planket är det som blir nästa års stockros. Här växte den stora rosa stockrosen i år.

vresrosor
Vresrosor i den bakre delen av trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Och inte grävde vi bort vresrosorna i den bakre delen av trädgården i år heller. Där växer nu en mirabellbuske upp på nytt där ett par träd togs bort hösten 2015 (rotpluggarna fungerade uppenbarligen inte som tänkt). Här växte det också jätteverbena i år… tydligen hällde jag ut jord med frö i förra året där borta…

Grannen bredvid som har fönster ut mot vresrosorna har sin lägenhet ute till försäljning just nu (visning i helgen). Får väl se med nästa boende om de vill ha den här arean åtgärdad eller inte. De når den ju inte annat än om de klättrar ut genom sina fönster…

I odlingsboxen i bakre delen av trädgården frodas fortsatt citronmeliss, dragon, persilja och gräslök. Har skördat och torkat ännu en gång och försöker använda dem så mycket det bara går innan frosten tar dem. Dragonen växer så det knakar… verkar inte spela någon rolll hur mycket man klipper av den. Eller så är det just därför den växer så bra.

Vill inte riktigt skiljas från grönskan, men snart är vintern tyvärr här… Ogillar starkt vinter, kyla och snö. Helst vill jag gå i idé den perioden, som humlorna.

citronmeliss, dragon, persilja
Odöingsboxen i bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017

1 kommentar:

  1. Fantastiskt fin trädgård du har. Roligt att läsa om och se bilder på de olika växterna. Håller med om att det inte vore så dumt att går ide.

    Birgitta

    SvaraRadera