2017-10-31

Rätstickad halsvärmare

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Att sticka en rätstickad halsvärmare är nog den enklaste form av stickning man kan göra. Naturligtvis kan man komplicera det med mönster, flera färger och andra dekorativa inslag, men man måste inte. En halsvärmare är en kort halsduk. Välj ett garn som inte kliar. I mitt fall är det återanvänt alpackagarn (samma som jag använde i rätstickad mössa nyligen).

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här gjorde jag:

• Lägg upp 35 maskor på stickor nummer 7. Det blir cirka 24 cm i bredd.
• Sticka rätstickning till "lagom" längd. I mitt fall blev det 60 cm.
• Mot slutet, gör knapphål genom att på ett varv maska av 2 maskor med jämna mellanrum över varvet för så många knapphål som du vill ha. På nästa varv lägg upp 2 maskor ovanför de avmaskade maskorna. Sticka ytterligare ett par varv. Maska av.
• På andra änden av halsvärmaren, sy fast lika många knappar som du har knapphål. Klart.

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Man behöver inte särskilt mycket garn till den här. Ta vad du har hemma. Det enda viktiga (som jag ser det) är att garnet inte ska klia mot halsen. Det går bra med syntetgarn också förutsatt att det klarar att tvättas utan att växa till oigenkännlighet (de flesta syntetgarner töjer sig).

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Rätstickning på den ledden är väldigt töjbart och elastiskt så man behöver inte knäppa upp halsvärmaren för att få den på sig. Å andra sidan behöver man inte heller knäppa alla knapparna.

Om du inte vill sticka knapphål, sy bara ihop ändarna på halsvärmaren och sy på knapparna som dekoration ovanpå. Du kan göra den tight eller vid beroende på hur du vill ha den (och kanske på hur mycket garn du har).

Mössan jag gjorde nyligen är i samma garn som halsvärmaren så de går utmärkt att använda tillsammans. Har mer garn, så det blir nog också ett par fingerlösa vantar av det. Fortsättning följer med andra ord…

rätstickat, mössa, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare och mössa. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar