2017-07-12

Aronian är nu flyttad

aronia, daglilja
Aronia och daglilja slåss om utrymmet 2017-07-10. Foto: ©nini.tjader.2017
Min lilla aronia buske blev helt övervuxen av dagliljan som stod bredvid och de konkurrerade svårt om utrymmet i den lilla planteringen. Ju längre tiden gått i sommar, desto större har dagliljan blivit. Det gick inte längre att ha dem tillsammans. Planterade aronia-busken där förra våren eftersom jag tyckte det var så tomt där… Men i år har dagliljan fått för sig att växa och breda ut sig.

aroniabuske
Uppgrävd aronia-buske i hink med vatten, 2017-07-11. Foto: ©nini.tjader.2017
Igår grävde jag upp aronia-busken. Det var lättare än förväntat. När den kom ur jorden såg rotklumpen fortfarande ut så som den gjorde när jag köpte den i månadsskiftet april-maj 2016 och hade kruk-form… Så dess rötter hade definitivt inte brett ut sig. Det fanns nog inte plats för det… Den har trots det blommat fint i år och har gröna bär nu (som blir blåsvarta senare).

gropimarken
Grop för aronia-busken. Foto: ©nini.tjader.2017
Diskuterade placering med grannen och vi kom fram till att bästa nya platsen för aronia-busken var den plats där vår krusbärsbuske stod för två år sedan, framför rosen och till höger om lavendeln.

grop
Grävd grop för aronia-busken, 2017-07-11. Foto: ©nini.tjader.2017
Först tog vi bort två bestånd av höga gullris som växte här (och som kommer tillbaka varje år oavsett vad man gör). De kan närmast betraktas som ogräs… Sen grävde jag. Det visade sig vara lättgrävt eftersom den krusbärsbuske vi hade tidigare stått här.  Den togs bort för två år sedan eftersom den blev helt uppäten av gröna larver. Förutsätter att de gröna larver som eventuellt var kvar i marken nu är borta efter två år och om inte att de ogillar aronia-buskar. Marken var fortfarande lucker under gräset.

Sen fick gropen cirka 10 liter vatten medan busken stod i en hink med vatten. När vattnet i gropen sjunkit undan fick gropen ny näringsrik jord i gropen och därefter åkte aronia-busken ner och fick ny, näringsrik jord runt rotklumpen också. Den gamla jorden fick den överst och det som blev över åkte ner i hålet vid dagliljorna tillsammans med lite ny näringsrik jord.

Sen fick aronia-busken ytterligare cirka 10 liter vatten. Nu ska jag bara vakta den och vattna den tills jag ser att den har etablerat sig .ordentligt.

lavendel, aronia
Lavendel med ny granne, aronia-busken, 2017-07-11. Foto. ©nini.tjader.2017
Jag antar att man ser på bladen om aronia-busken gillar sin nya placering eller inte.

aroniabuske
Aronia-busken på ny plats, 2017-07-11. Foto: ©nini.tjader.2017
Busken har också fått en solcellslampa i framkant, så man ser var den är när det är mörkt (snart börjar det ju bli mörkt om kvällar och nätter igen).

aronia
Aroniabusken och dess kompisar 2017-07-11. Foto: ©nini.tjader.23017
Så här blev det (ovan). Aronia-busken längst till höger framför odlingsboxen med rabarber. Lavendeln till vänster om den är extremt fin i år och blommar överdådigt. Rosen bakom de två har snart blommat klart (den är fäst i ett armeringsnät för stöd). I bakgrunden, bortom odlingsboxen, syns vår vinranka som växer i nästa plantering. Vinrankan har blivit riktigt fin i år.

Och hur blev det för dagliljorna? Jo tack, det ser bra ut. Nu har de eget herravälde över den planteringen och plats att breda ut sig ännu mer. Snart blommar den. Räknade till minst 10 blomanlag på väg upp igår. Blir spännande att se vilka färger (vilken färg?) det blir i år på dagliljorna. Förra årets två blommor var mörkröda.

daglilja
Daglilja "bakifrån", 2017-07-10. Foto: ©nini.tjader.2017
På bilden ovan är aronia-busken fortfarande kvar. Dagliljan har, sedd bakifrån från husväggen, hämtat sig efter den hagelskur som kom i förra veckan och slog sönder många av bladen just på den här sidan då stuprännorna svämmade över och det blev vattenfall rakt ner i dagliljan.

På bilden nedan ser man dagliljan utan aronia-busken, här sedd från trädgårdssidan. Det blev bra det här. Borde kanske flytta de marktäckare som finns under dagliljan… Men det får bli en annan dag. Slutgrävt för den här veckan.

daglilja
Dagliljan 2017-07-11. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar