2017-07-23

Alla dessa blommor i den vilda rabatten

blommor
Rosa vallmo och rödklint och blåklint. Foto: ©nini.tjader.2017
Vi har en ganska stor, halvcirkelformad, rabatt jag kallar den vilda rabatten. För att den är så vildvuxen. Den är full med blommor av olika slag. Utan planering.

Till att börja med var det en plats under det mirabelle-träd vi hade då. Första våren jag bodde här (våren 2010) strödde jag ut en påse blandade ängsblommor på området med tanken att det skulle se trevligt ut med lite blommor under trädet.

Senare har det tillkommit diverse lökväxter, typ narcisser, påskliljor, pingstliljor och en och annan allium.

vilda-rabatten
Den vilda rabatten i april 2017. Foto: ©nini.tjader.2017
I oktober 2015 togs vårt mirabelleträd ner. Föreningen tyckte det stod för nära huset. Det tyckte inte vi. Det stod där fågelbadet står i bilden ovan. Vi lade till en buske, en bärmispel, bakom (framför?) den vilda rabatten, för att fåglarna skulle ha något att landa i, nu när de inte längre hade trädet.

I våras (2017) grävde jag upp en cirka 15 cm bred fåra runt rabatten, lade i ny jord, och sedan två påsar blandade blomfrön. Tanken var att det skulle se fint ut med lite blandade, färgglada blommor runt rabatten, som annars mest har jätteprästkragar, blåklockor och röllikor.

blomfrö
Två påsar blomfrö. Foto: ©nini.tjader.2017
Föga anade jag att den ursprungliga vilda rabatten i år skulle bli så hög och tät som den blev…

vilda-rabatten
Den vilda rabatten 2017-05-20. Foto: ©nini.tjader.2017
I maj sådde jag fröna från de två påsarna ovan. Då var den vilda rabatten fortfarande hanterligt hög med "lagom" mycket blommor.

vilda-rabatten
Vilda rabatten 2017-06-08. Foto: ©nini.tjader.2017
Sen började det växa ordentligt. I början på juni var det fortfarande hanterligt och inte allt för igenväxt. Alliumen från två år tidigare – då under trädet – dök också plötsligt upp igen.

vilda-rabatten
Den vilda rabatten 2017-07-16. Foto: ©nini.tjader.2017
Och det fortsatte växa… För några dagar sedan såg det ut som på bilden ovan. Högt, tätt och igenvuxet. Jätteprästkragarna har aldrig tidigare år varit så höga och inte heller röllikorna. De högsta blommorna är två olika sorters gullris. De brukar jag ta bort eftersom de sprider sig så enormt, men i år har jag låtit några finnas kvar. Snart är de nästan lika höga som bärmispeln bakom dem.

gustav, blommor
Gustav under blåklockorna. Foto: ©nini.tjader.2017
Katterna älskar den här igenvuxna, vilda rabatten. Antingen för att sova i, eller för att ligga under blommorna och lura på fåglarna (och ta en och annan fågel dessvärre…).

blommor
Den vilda rabatte, 2017-07-22. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu börjar de frösådda, färggranna blommorna slå ut i ytterkanten av den vilda rabatten. Rödklint, blåklint och vallmo med olika färger vet jag vad det är. Och den stora solrosen som är på väg i bilden ovan. Men det finns många blommor jag inte har en aning om vad de heter.

röd-blomma
Enn röd blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här röda blomman exempelvis, vad heter den? Jag känner igen den, men… Den har precis börjat slå ut och kronbladen blir förmodligen en bra bit större när den är fullt utslagen.

blomma
Okänd blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och vad heter den här? Det kommer som en mörkröd kolv som blomma. Känner igen den också, men vad heter den?

blommor
Rosa vallmo, rödklint och blåklint. Foto. ©nini.tjader.2017
Rödklint, blåklint och rosa vallmo vet jag i alla fall att blommorna är på bilden ovan.

vallmo
Vallmo. Foto: ©nini.tjader.2017
Och en stor vallmo som jag ännu inte vet vad det blir av.  Jag HAR sått orientalisk jättevallmo här men inte sett röken av det jag sådde. Är detta en av dem?

blommor
Jätteprästkrage med mera. Foto: ©nini.tjader.2017
De mindre, frösådda blommorna är fina mot de jättestora jätteprästkragarna.

vildarabatten
Vilda rabattens baksida. Foto. ©nini.tjader.2017

Den vilda rabattens baksida, vid hållaren för fågelmat, är mindre vacker och ännu mer igenvuxen. Ingen fågelmat just här just nu med tanke på att katterna gärna lurar under blommorna. Mycket frösått från fågelmaten som jag av och till tar bort.

blommor
Gul, väldoftande blomma. Foto: ©nini.tjader.2017

Vid sidan av den vilda rabatten, bakom den, har en del blommor etablerat sig. De gula ovan brukar jag riva bort, men jag sparar några av dem eftersom de doftar gott.

mini-nejlikor
Mini-nejlikor. Foto: ©nini.tjader.2017
De här mini-nejlikorna ingick förmodligen i den allra första fröpåsen med blandade frön som jag sådde under trädet våren 2010. De dyker upp här, alldeles nära där trädet var, varje år. Och de blir glädjande nog fler och fler för varje år.

blomma
Lila blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här lila blomman (ovan) – någon slags malva? – älskas av humlorna. De flyger dit i skytteltrafik, den ena efter den andra.

gulvit-blomma
Gulvit blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och vad heter den här gulvita, förgrenade och ganska höga blomman? Fin är den även om jag inte vet vad den heter.

blomma
Gul blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här gula ser mer ut som ogräs än någon ädel blomma… Blir ganska hög och förgrenad. Blommar ganska länge. När den blommat ut får den fröskidor, som ärtskidor.

blomma
Blå blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och den här blå (här fotad inomhus eftersom den gick av när en av katterna låg på den), vad heter den? Blå-ljuslila. Fina blommor. Den har kommit upp lite varstans runt den vilda rabatten.

gökärt
Gökärt i maj. Foto: ©nini.tjader.2017
Tidigare under säsongen växer här fullt med gökärt (som grannen envisas med att kalla käringtand, men käringtand är ju gul). De kommer tillbaka vartenda år i flera år nu.

blomma
Ljuslila/rosa blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och den här lilla sötnosen ovan, vad heter den?

Det ska bli intressant att se nästa år hur många av de här blommorna som återkommer och har frösått sig i år. Jag hoppas att i varje fall några av dem gör det. Som den lila blomman nedan exempelvis som humlorna älskar.

blomma
Lila blomma. Foto: ©nini.tjader.2017

1 kommentar:

  1. Oj vilken rabatt! Vad de olika blommorna heter vet jag inte. Själv har jag strött ut lite blandade fröer där det var kalt i rabatten, men de har inte kommit så långt än. Sådde lite sent. Skulle vara roligt om det blev åtminstone hälften av den blomsterprakt som det är i din rabatt.

    SvaraRadera