2017-07-03

Gräs och spirea

gräsdungen
Gräsdungen 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
I ett hörn av trädgården, närmast parkeringen har vi haft en gräsdunge med högt dekorationsgräs. Det har varit grannens katters (Gustav och Alice) plats för lite skugga och vila och vara ostörda.

gustav, gräsdunge
Gustav i gräsdungen 2016-06. Foto: ©nini.tjader.2016
I år har vi ny trädgårdsentrepenör. Det är lite inkörningsproblem med vad de ska gör och var och hur. Hitintills har grannen och jag lyckats hindra dem att röra gräsdungen när de kommit med sin kantklippare och tittat lystet på gräsdungen. Vi har flera gånger sagt till att den ska de INTE klippa.

I torsdags var vi inte hemma när de kom. Vi var och handlade.

gräsdungen
Vad som blev kvar av gräsdungen 2017-06-26. Foto: ©nini.tjader.2017
Döm om vår förvåning när vi kom hem och upptäckte att de hade mejat ner allt gräs i gräsdungen. Grannen blev milt sagt skitförbannad och upprörd över det. Katterna hade inte längre någon gräsdunge att gömma sig i.

gräsdungen
Inte någon gräsdunge kvar längre 2016-06-26. Foto: ©nini,tjader.2017
Det blev plötsligt väldigt öppet ut mot parkeringen från vår gemensamma trädgårdshörna.

gräsdungen
Gräsdungen 2017-06-26 på eftermiddagen. Foto: ©nini.tjader.2017
Som en första åtgärda avgränsade vi mot det som var gräsdungen med ett provisoriskt lite "stängsel". Sen luckrade vi upp jorden något och lade på färsk jord, gräsfrö och för länge sedan utgånget sommarblomsfrö.

gräs
Nytt gräs i gräsdungen 2017-06-27. Foto: ©nini.tjader.2017
Dagen därpå åkte vi till Zetas och grannen köpte tre nya grästovor med dekorationsgräs. (Dekorationsgräs är dyrt). Sen grävde vi ner dem i det som var gräsdungen. Med tiden blir de större och med tiden kommer även en del av det gamla gräset att komma upp och bli högt igen. Det kommer så småningom att bli en gräsdunge av det igen.

gräs
Nya gräsdungen med temporär växt. 2017-06-27. Foto: ©nini.tjader.2017
För att det inte skulle se så tomt ut satte vi tillfälligt dit min balja med ärtor, persilja och romansallad. Ärtorna är ju ganska höga nu. Men det var bara menat som en tillfällig lösning. Det som skulle dit var en spireabuske som med tiden blivit helt inklämd mellan min plymspirea och vår syrenbusken.

buskar
Buskar i hörnet 2017-06-27. Foto: ©nini.tjader.2017
Ser du spirean? Den är där mellan plymspirean poch syrenen (i förgrunden blommande jättelammöron). Spirean behövde verkligen flyttas.

buskar
Plymspirea, spirea och syren. 2017-07-02. Foto:©nini.tjader.2017
Igår gjorde vi slag i saken och grävde upp spirean. Det gick förhållandevis smärtfritt. Den hade mindre rötter än jag hade trott. Men den har ju stått inklämd här ett antal år och trängts, så det är kanske inte så konstigt.

spirea
Uppgrävd spirea 2017-07-02. Foto: ©nini.tjader.2017
Medan grop grävdes i ena hörnet av före detta gräsdungen fick spirean en hink vatten för rötterna.

spirea
Spirean i vattenhink. Foto: ©nini.tjader.2017
Rotklumpen var lite för stor för hinken (eller hinken var lite för liten) så vi fick vända den flera gånger i vattnet i hinken medan ny grop grävdes.

plymspirea, syren, lammöron
Plymspirea, syren och lammöron, 2017-07-02. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här (ovan) ser det nu ut där spirean tidigare stod. Det ser helt normalt ut och plymspirean och syren har mer plats att breda ut sig på.

grop
Grop grävd för spirean 2017-07-02. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var inte helt enkelt att gräva en grop för spireans nya växtplats. Vår lerjord är när den är torr som cement. Dessutom finns det rätt mycket sten i jorden. Svettigt jobb, men det gick till sist och den nya gropen fylldes med vatten.

spirea
Spireans nya hem 2017-07-02. Foto: ©nini.tjader.2017
Gropen fick ny, fräsch jord och sen satte vi ned spirean i gropen och fyllde på först med ny, fräsch jord, sedan den jord som tidigare grävts upp.  Och så fick den en stadig pinne (ett f.d. kvastskaft) som stöd. Därefter en första ordentlig vattning. Och en vattning till senare mot kvällen när alla rabatterna fick slangbevattning. Gräsmattan vattnar jag inte vilket syns på dess färg.

Dungen kommer med tiden att bli en bra dunge och med spirean där och de nya grästovorna ser det riktigt bra ut tycker jag. Och nåde den trädgårdsarbetare som får för sig att gå in och klippa något här… Nu återstår bara att se till så att spirean överlever på sin nya plats.

gräs, spirea
Den nya gräsdungen med spirea 2017-07-02. Foto: ©nini.tjader.2017
PS. 2017-07-10.
gräsdungen
Gräsdungen 2017-07-07. Foto: ©nini.tjader.2017
Det nya gräset vi sådde har tagit sig bra. Vi har vattnat flitigt och det börjar nu se riktigt grönt ut i gräsdungen. Trots att våra gemensamma slattar av gräsfrö var gammalt. Även en del av det gamla gräset har börjat komma upp igen. Det blir nog bra igen så småningom. Spirean har vi också vattnat flitigt och den ser fortsatt pigg ut så den verkar ha etablerat sig.  Det blir nog bra det här så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar