2017-07-31

Man måste bara ha en uteplats…

uteplatsen
Kom in, kom in till min uteplats. Foto: ©nini.tjader.20167
Min uteplats på marknivå är cirka 2 meter x 4 meter stor. Den har en grind ut till trädgården i en av kortändarna, en högre plankvägg i den andra kortväggen och dörr ut på mitten av väggen från vardagsrummet. Ovanför en del av uteplatsen finns golvet till grannens ovanpå balkong. Det ger delvis skydd från regn vid dörren och vid vardagsrumsfönstret. Min uteplats har söder-västerläge med sol från cirka 11:30 till runt 19-tiden. Inget för morgonpigga som vill äta frukost ute i solen, men det passar mig. Jag är inte morgonpigg.

Jag skulle aldrig vilja bo någonstans där det inte finns en uteplats eller en någorlunda stor balkong. Jag är beroende av att kunna gå ut och att sitta ute och läsa och fika. En uteplats måste därför ha relax-hörna, stolar och bord för minst två personer och naturligtvis plats för växter.

uteplatsen
Min uteplatssoffa och utgången till trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Under fönstret till vardagsrummet har jag placerat en liten, svart träsoffa som jag köpte på Ikea första året jag bodde här. Dynan och kuddarna hade Ikea inte förrän året därpå. Soffans rygg har som en hylla där det är möjligt att placera krukväxter. Jag älskar den här soffan (som inte längre säljs av Ikea).

På golvet har jag två svart-vita plastmattor från Indiska. Golvet är annars betongplattor vilket inte är så skönt att gå barfota på. Plastmattorna är behagligare. Och de tål regn och rusk. Jag tar in mattorna över vintern. Soffan står kvar ute, men täckt av en presenning över vintern. Då och då behöver man förbättra färgen på den, men i år gjorde jag ingen reparationsmålning.

uteplatsen
Plantor på ryggen till soffan. Foto: ©nini.tjader.2017
På ryggen till soffan på uteplatsen står just nu från vänster till höger en doftpelargon från en stickling från förra årets doftpelargon, Concolour Lace. Därefter min Ginkgo Biloba som äntligen kommit till liv igen efter att den tappade alla löv över vintern inomhus. Förhoppnings vis behåller den dem ett tag när jag senare flyttar in den inomhus igen.

Därefter kommer två stycken rosmarin. Den vänstra är inne på sin tredje sommar efter två vintrar inomhus, den andra är på sin andra sommar efter en vinter inomhus. Just den senare har nu blommat sedan någon gång i mars till humlornas och binas stora glädje så här års. Jag klipper båda regelbundet eftersom jag använder rosmarin på klyftpotatis i ugn (som jag älskar).

uteplatsen
Uteplatsens hörn mot trädgården. Foto. ©nini.tjader.2017
I hörnet ut mot trädgården har jag en OMAR-hylla från Ikea som jag haft i många år. Suverän hylla. Jag köpte den redan när jag bodde i Vårby Gård och den fick flytta med hit hösten 2009. Den har alltid stått utomhus och den tål det. Jag lagrar blomkrukor och fat i den och ställer krukväxter ovanpå den. Just den här har en hållare för trädgårdsverktyg på ena kortsidan och en liten låda som går att dra ut under översta hyllan.

Utanför hörnet växer en gul kaprifol som har blivit alldeles för stor  och numera hänger över det här hörnet som en sufflett… Ska jag kanske klippa ner den?

På hyllan står just nu en rosa, väldoftande nejlika och två olika sorters oregano – som i år inte blivit så stora som jag hade förväntat mig. De har växt dåligt. Nedanför på en pall står en basilika, som varit riktigt problematisk från dag ett. Köpte den hos Plantagen på trädgårdsmässan i våras. Riktigt dålig kvalitet. Delar av den bara tvärdör rätt som det är. Just nu ser den fin ut på bild… Den står där den står för att få skydd från det blåsiga väder vi haft i sommar.

uteplatsen
Bordet på uteplatsen. Foto. ©nini.tjader.2017
Mittemot dörren ut från vardagsrummet finns ett bord, FALSTER från Ikea (jag ser inte det här lilla bordet i sortimentet längre), och två svarta stolar, VÄSMAN, också från Ikea. Bord och stolar står utomhus hela vintern.. De tål både snö och is och kyla helt perfekt. Det roliga med stolarna är att den ena köpte jag redan när jag bodde i Vårby Gård, den andra när modellen plötsligt återkom i Ikeas sortiment. Man sitter skönt i dem med eller utan dyna (fast man blir randig utan dyna). Och eventuellt regn (och snö) faller rakt igenom sitsarna. Väldigt bra för utestolar.

På bordet varierar blomkrukorna. Just nu står där en "Plättar i luften" – som är sex riktigt små plantor från Plantagen – och ett myrten.träd som jag köpte på trädgårdsmässan i våras. Myrten-trädet blommar fint. Till vintern åker båda in inomhus.

På räcket står bland annat just nu en bordstomat, Florida Petit, från Hornbach. Jag äter dess tomater som godis vartefter de mognar. Där står också en mindre aloe vera som inte riktigt gillar att stå utomhus. Jag har fler krukor än så på räcket.

uteplatsen
Ett hörn av uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2017
I ena hörnet av uteplatsen, mot det högre planket har jag en svart Ikea-stol, Ikea PS Vågö. Har haft den i några år nu. För att den ska vara skön att sitta i behöver man två kuddar, en att sitta på och en för ryggen. Stolen har ett avrinningshål i botten så eventuellt regn rinner av och det är lätt att spola av den. Över vintern förvarar jag den i cykelförrådet tillsammans med grillen och andra utemöbler från trädgården.

Jag förvarar trädgårdsslangen under stolen. Har inget vattenuttag på trädgårdssidan så slangen drar jag in genom vardagsrummet till badrummet när jag behöver vattna. Det är en lång slang. Köpte till 15 meter slang och en slangkoppling i år så nu är den 35 meter lång och når överallt i min del av trädgården, inklusive den gemensamma delen.

Skön, skyddad hörna omgiven av blommor i krukor och blommor som hänger på det högre planket.

uteplatsen
Ett hörn av uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2017
På räcket syns två sorters timjan, en citrontimjan och en vanlig. De började sitt liv i mynta-rabatten på balsidan av uteplatsen, men myntan och pepparmyntan växte lite för mycket så de fick flytta in i varsin kruka istället. Här finns också en parasoll om man skulle behöva det. Mitt stora fikonträd står här, liksom ett antal vita pelargoner både i låda på väggen och i krukor.

uteplatsen
Uteplatsen utifrån. Foto: ©nini.tjader.2017
På räcket till uteplatsen hänger det tre balkonglådor på utsidan. De har i år röda pelargoner. På hörnet av det högre planket finns en rosenbåge där två gamla kaprifoler, en orange och en vanlig rosa-vit, klättrar. I bågen hänger en rund, vit solcellsdriven lampa som lyser som en extra måne när det blir mörkt. Båda de här kaprifolerna började sitt liv på min balkong i Vårby Gård, i kruka, och fick flytta hit hösten 2009 och ner i jorden. De har vuxit mycket sen dess och var hårt nerklippta för två år sedan eftersom de fick någon slags sjukdom.

uteplatsen
Ett hörn av min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2017
Här syns min svarat plaststol (Ikea PS Vågö) utan kuddar. Ovanför den hänger en röd hängpelargon och från planket en vit femtunga. Bredvid stolen finns två stycken Årets Pelargon, och mitt lilla fikonträd (som knappt syns på den här bilden. Under den vita femtungan står mitt olivträd och mot väggen och spaljen en stor kruka med klockranka (blå om den blommar) med luktärtor framför den i samma kruka. Längst fram till höger min stora tomatplanta (uppdragen från frö från en tomatskiva mörk-röd tomat från ICA).

fikonträd, tomater
Fikonträd och tomatplanta. Foto: ©nini.tjader.2017

Här syns mitt lilla fikonträd – som är en avklippt bit från stora trädet som rotat sig jättebra – och den stora tomatplantan. Den senare har sen dess fått höga stödpinnar för att hålla den uppe. Plantan har börjat visa tomater och då blir ju grenarna tunga.

klockranka, luktärtor
Luktärtor och klockranka. Foto. ©nini.tjader.2017
Att ha luktärtor och klockranka i samma kruka var ett misstag. Klockrankan kommer snart inte att synas alls när luktärtorna blir högre och högre. Borde enbart haft klockrankan här och satt luktärtorna någon annanstans.  Trodde faktiskt inte att jag skulle lyckas så bra med luktärtorna… De har precis börjat blomma och sprida sin fantastiska doft till det här hörnet av uteplatsen. Kan inte göra något åt det i år dessvärre. OM jag sätter luktärtor en annan gång så får det bli på ett annat ställe och definitivt inte ihop med klockrankan.

Jag gillar min uteplats. Flyttar runt krukorna då och då när det behövs för att vissa växter blir större med tiden. En del åker ut i trädgården utanför ,uteplatsen när de inte längre får rum där inne. Det fungerar det också.

uteplatsen
Med fötterna på soffan. Foto: ©nini.tjader.2017


2017-07-29

Ett besök hos antroposoferna

sommarblommor
Sommarblommor för självplock. Foto: ©nini.tjader.2017

Igår var grannen och jag på utflykt. Först var vi på Mångfaldens Hus i Turinge. Där köpte jag ett bevattningsklot i glas (blått), tomatmarmelad, hårt bröd med pumpakärnor, skorpor med choklad i och en påse Lapsang Suchong te (vilket jag haft på köpelista ett bra tag nu sen det tog slut hemma – nu slapp jag åka in till stan för att köpa det).

Därefter åkte vi på ett kort besök hos antroposoferna i Järna, eller närmare bestämt till deras handelsträdgård, Nibble Handelsträdgård. Grannen handlade en del grönsaker, jag tittade på växthusen och trädgården och fälten med blommor för självplock. Kollade aldrig vad självplock kostade. Det är häftigt med fält med sommarblommar. Jätte vackert. Jag föredrar blommor där de växer, inte i buketter inomhus. Även odlade blommor är vackrast där de står.

Vi var där precis innan det började regna och åska som värst. Himlen var hotande mörkgrå. Men lite bilder hann jag ta innan det började regna mer.

basilika
Basilika. Foto: ©nini.tjader.2017



tomater
Tomater. Foto. ©nini.tjader.2017

rödbasilika
Röd basilika. Foto. ©nini.tjader.2017

Blomman för dagen. Foto: ©nini.tjader.2017


lilavallmo
En mörklila vallmo. Foto: ©nini.tjader.2017

vädd
En vädd i ovanlig färg. Foto: ©nini.tjader.2017

Lila vallmo med orange tagetes i bakgrunden. Foto. ©nini.tjader.2017


luktärt
Röd luktärt. Foto: ©nini.tjader.2017


aster
Aster. Foto: ©nini,tjader.2017



rödklöver
Ett fält med rödklöver. Foto: ©nini.tjader.2017

Några äpplen hade inte antroposoferna. Det är ju inte äppelsäsong än. De fick jag köpa på ICA i Vårsta på vägen hem.

Sen åkte vi hem och hann precis innanför dörren när himlen öppnade sig och regnet vräkte ner. Välbehövligt efter lång tids torka. Det höll på i ett par timmar och det blev cirka 12 mm. När jag gick ut för att kolla regnmätaren efter att det slutat konstaterade jag att regnet lockat fram mördarsniglarna. Fem (5) stycken fick sätta livet till.

2017-07-26

Kyckling-, grönsaks- och pestosallad


kycklingpestosallad
Kyckling-, grönsaks- och pestosallad. Foto: ©nini.tjader.2017

Eftersom jag nyligen gjorde pesto letade jag efter något passande att äta peston med. Via FaceBook hittade jag då ett recept på en kyckling-, grönsaks- och pestosallad. Det gjorde jag igår och det blev riktigt gott.

Ingredienser för 2 portioner

Jag höftade till det med måtten, men det här behöver du i ingredienser:

• pesto (länk här till mitt pesto-recept)
• en halv, liten rödlök, tunt skivad
• ett stort benfritt kycklingbröst (jag hade majs-kycklingbröst)
• olivolja
• gröna bönor, typ haricots vert (jag använde frysta sugarsnaps som ångkokas portionsvis i micro)
• zucchini i lagom mängd (jag använde en halv ganska stor)
• halverade cocktail-tomater
• salt
• svartpeppar

Gör så här

1. Om du inte har färdig pesto börjar du med att göra peston.

2. Gör salladen. Lägg löken i i en stor skål och lägg i i 2 matskedar pesto och rör om så det blandas. Ställ åt sidan.

3. Torka av kycklingen med hushållspapper. Salta och peppra på båda sidorna. Värm olivolja i en stekpanna tills den blir varm. Lägg i kycklingen och stek den utan att röra på den tills den är brun på undersidan, cirka 6-9 minuter. Vänd den och stek den andra sidan 6-9 minuter. När den är klar, förflytta kycklingen till ett ark med aluminun-folie på en ren skärbräda och stäng till aluminium-folien om den (för att hålla värmen och för att den ska bli klar inuti).

4. Koka upp saltat vatten. Lägg i bönorna och koka dem i cirka 2 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

5. Skölj och skiva zucchinin riktigt tunt antingen med en potatisskalare eller en osthyvel eller en grönsaksskalare (hur ser en sån ut?) antingen i strimlor eller skivor. Jag skalade zucchinin, men det är nog inte nödvändigt.

6. Skär kycklingen i lagom stora kuber och lägg i dem i skålen med lök och pesto. Lägg i bönorna och tomaterna och blanda allt. Lägg till mer pesto om det behövs.

Servera antingen i rumstemperatur eller kyld i kylskåp.
Ursprungsreceptet kommer Kitchn och finns här. Där finns också ett alternativt recept på pesto.

kycklingpestosallad
Kyckling-, grönsaks- och pestosallad. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-07-23

Alla dessa blommor i den vilda rabatten

blommor
Rosa vallmo och rödklint och blåklint. Foto: ©nini.tjader.2017
Vi har en ganska stor, halvcirkelformad, rabatt jag kallar den vilda rabatten. För att den är så vildvuxen. Den är full med blommor av olika slag. Utan planering.

Till att börja med var det en plats under det mirabelle-träd vi hade då. Första våren jag bodde här (våren 2010) strödde jag ut en påse blandade ängsblommor på området med tanken att det skulle se trevligt ut med lite blommor under trädet.

Senare har det tillkommit diverse lökväxter, typ narcisser, påskliljor, pingstliljor och en och annan allium.

vilda-rabatten
Den vilda rabatten i april 2017. Foto: ©nini.tjader.2017
I oktober 2015 togs vårt mirabelleträd ner. Föreningen tyckte det stod för nära huset. Det tyckte inte vi. Det stod där fågelbadet står i bilden ovan. Vi lade till en buske, en bärmispel, bakom (framför?) den vilda rabatten, för att fåglarna skulle ha något att landa i, nu när de inte längre hade trädet.

I våras (2017) grävde jag upp en cirka 15 cm bred fåra runt rabatten, lade i ny jord, och sedan två påsar blandade blomfrön. Tanken var att det skulle se fint ut med lite blandade, färgglada blommor runt rabatten, som annars mest har jätteprästkragar, blåklockor och röllikor.

blomfrö
Två påsar blomfrö. Foto: ©nini.tjader.2017
Föga anade jag att den ursprungliga vilda rabatten i år skulle bli så hög och tät som den blev…

vilda-rabatten
Den vilda rabatten 2017-05-20. Foto: ©nini.tjader.2017
I maj sådde jag fröna från de två påsarna ovan. Då var den vilda rabatten fortfarande hanterligt hög med "lagom" mycket blommor.

vilda-rabatten
Vilda rabatten 2017-06-08. Foto: ©nini.tjader.2017
Sen började det växa ordentligt. I början på juni var det fortfarande hanterligt och inte allt för igenväxt. Alliumen från två år tidigare – då under trädet – dök också plötsligt upp igen.

vilda-rabatten
Den vilda rabatten 2017-07-16. Foto: ©nini.tjader.2017
Och det fortsatte växa… För några dagar sedan såg det ut som på bilden ovan. Högt, tätt och igenvuxet. Jätteprästkragarna har aldrig tidigare år varit så höga och inte heller röllikorna. De högsta blommorna är två olika sorters gullris. De brukar jag ta bort eftersom de sprider sig så enormt, men i år har jag låtit några finnas kvar. Snart är de nästan lika höga som bärmispeln bakom dem.

gustav, blommor
Gustav under blåklockorna. Foto: ©nini.tjader.2017
Katterna älskar den här igenvuxna, vilda rabatten. Antingen för att sova i, eller för att ligga under blommorna och lura på fåglarna (och ta en och annan fågel dessvärre…).

blommor
Den vilda rabatte, 2017-07-22. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu börjar de frösådda, färggranna blommorna slå ut i ytterkanten av den vilda rabatten. Rödklint, blåklint och vallmo med olika färger vet jag vad det är. Och den stora solrosen som är på väg i bilden ovan. Men det finns många blommor jag inte har en aning om vad de heter.

röd-blomma
Enn röd blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här röda blomman exempelvis, vad heter den? Jag känner igen den, men… Den har precis börjat slå ut och kronbladen blir förmodligen en bra bit större när den är fullt utslagen.

blomma
Okänd blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och vad heter den här? Det kommer som en mörkröd kolv som blomma. Känner igen den också, men vad heter den?

blommor
Rosa vallmo, rödklint och blåklint. Foto. ©nini.tjader.2017
Rödklint, blåklint och rosa vallmo vet jag i alla fall att blommorna är på bilden ovan.

vallmo
Vallmo. Foto: ©nini.tjader.2017
Och en stor vallmo som jag ännu inte vet vad det blir av.  Jag HAR sått orientalisk jättevallmo här men inte sett röken av det jag sådde. Är detta en av dem?

blommor
Jätteprästkrage med mera. Foto: ©nini.tjader.2017
De mindre, frösådda blommorna är fina mot de jättestora jätteprästkragarna.

vildarabatten
Vilda rabattens baksida. Foto. ©nini.tjader.2017

Den vilda rabattens baksida, vid hållaren för fågelmat, är mindre vacker och ännu mer igenvuxen. Ingen fågelmat just här just nu med tanke på att katterna gärna lurar under blommorna. Mycket frösått från fågelmaten som jag av och till tar bort.

blommor
Gul, väldoftande blomma. Foto: ©nini.tjader.2017

Vid sidan av den vilda rabatten, bakom den, har en del blommor etablerat sig. De gula ovan brukar jag riva bort, men jag sparar några av dem eftersom de doftar gott.

mini-nejlikor
Mini-nejlikor. Foto: ©nini.tjader.2017
De här mini-nejlikorna ingick förmodligen i den allra första fröpåsen med blandade frön som jag sådde under trädet våren 2010. De dyker upp här, alldeles nära där trädet var, varje år. Och de blir glädjande nog fler och fler för varje år.

blomma
Lila blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här lila blomman (ovan) – någon slags malva? – älskas av humlorna. De flyger dit i skytteltrafik, den ena efter den andra.

gulvit-blomma
Gulvit blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och vad heter den här gulvita, förgrenade och ganska höga blomman? Fin är den även om jag inte vet vad den heter.

blomma
Gul blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här gula ser mer ut som ogräs än någon ädel blomma… Blir ganska hög och förgrenad. Blommar ganska länge. När den blommat ut får den fröskidor, som ärtskidor.

blomma
Blå blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och den här blå (här fotad inomhus eftersom den gick av när en av katterna låg på den), vad heter den? Blå-ljuslila. Fina blommor. Den har kommit upp lite varstans runt den vilda rabatten.

gökärt
Gökärt i maj. Foto: ©nini.tjader.2017
Tidigare under säsongen växer här fullt med gökärt (som grannen envisas med att kalla käringtand, men käringtand är ju gul). De kommer tillbaka vartenda år i flera år nu.

blomma
Ljuslila/rosa blomma. Foto: ©nini.tjader.2017
Och den här lilla sötnosen ovan, vad heter den?

Det ska bli intressant att se nästa år hur många av de här blommorna som återkommer och har frösått sig i år. Jag hoppas att i varje fall några av dem gör det. Som den lila blomman nedan exempelvis som humlorna älskar.

blomma
Lila blomma. Foto: ©nini.tjader.2017