2017-01-04

Så blev det vitt igen

snö, uteplatsen
Snö 2017-01-04 Foto: ©nini.tjader.2017
Så blev det vitt igen. Från att igår ha varit barmark, bara lite, lite frostigt här och var på marken, till det här över natten. (Och för en vecka sen var det +10,5 grader varmt ute). Det började snöa vid 17-tiden igår. Det har inte slutat än.

snö, trädgård
Snö 2017-01-04 Foto:©nini.tjader.2017
Hela världen blev vit och snötäckt.

snövägg
Snöig vägg 2017-01-04. Foto. ©nini.tjader.2017
Det har fortsatt snöa hela dagen. Ofta horisontellt.

snövägg
Snöig vägg. ©nini.tjader.2017
Snön har kletat fast sig på vägarna (och på fönstren – de kanske blir rena då?).

fågelmat
Fågelmats-stationen. Foto:©nini.tjader.2016
På fågelmatsstationen satt snön fast både ovanpå mat-behållarna och på deras ena sida. Tog senare bort den när jag var ute och skottade en gång ut till den.

snö, ljusdraperi
Snö 2017-01-04. Foto: ©nini.tjader.2017
Ljusgardinen på uteplatsen fick snö-mössor på ljushållarna.

snö, ljusslinga
Ljusslinga under snön. Foto: ©nini.tjader.2017
När ljusslingan på räcket tändes (den har timer) blev dess belysning lite märklig.

snö, ljusslinga
Ljusslinga under snön. Foto:©nini.tjader.2017
Slingans lampor lyser genom snön.

snö, ljusslinga
Ljus genom snön. Foto:©nini.tjader.2017
Ser nästan ut som om snön brinner.

koltrast
Koltrast i matstationen. Foto:©nini.tjader.2017
Koltrasten hittade tillbaka till matstationen idag. Den hittade en ny fröpinne som jag köpte för rea-pris på Rusta igår. Innehåller jordnötter och solrosfrön.

koltrast
Koltrast i matstationen. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var lite vingligt för koltrasten att sitta där på ringen, särskilt när det blåste. Men den höll sig kvar. Det fanns ju godis där att äta av. Och ingen konkurrens från andra fåglar. Undrar verkligen vart alla andra fåglar tagit vägen? Nötväckan kommer ibland, men var är resten?

koltrast
Koltrast i matstationen. Foto; ©nini.tjader.2017
Koltrasten har suttit där och ätit och ätit och ätit mest hela dagen. Mellan den sista bilden ovan och de tidigare bilderna var jag ut både i trädgården och på framsidan av huset och skottade en massa snö. Koltrasten satt fortfarande där och åt när jag var tillbaka in. Fröpinnen var helt klart godkänd. Den andra maten brydde den sig inte om.

amaryllis
Röd amaryllis "Merry Christmas". Foto: ©nini.tjader.2017
Inomhus är den röda amaryllis nästan slut. Det är en sista blomma på G. Slår väl ut om någon dag eller så. Sen är den slut. Den sista blomman på den vita amaryllisen i vardagsrummet håller också på och vissnar ner. Slut på julen, slut på julblommorna.

De sista hyacinterna (nedan) är också i princip slut. Den rosa till vänster är blomma nummer två från den löken och den vita till höger likaså. Den blå i mitten har inte ens slagit ut än. De första tre vita hyacinterna jag köpte på Plantagen var betydligt bättre, höll länge och blommade fint. De här är från ICA Maxi. Hinner knappt slå ut förrän blomman vissnar ihop. För hårt drivna? Igår hade ICA Maxi utförsäljning på hyacinter. 5 kr styck. Jag köpte inga fler.

De närmsta dagarna tar jag ner allt som har med julen att göra. Märkligt hur snabbt julen känns gammal när man kommit förbi annandagen.

Sen väntar vi bara på ljuset och våren.

hyacinter
Sista hyacinterna. Foto: ©nini.tjader.2017

1 kommentar:

  1. Till och med i Göteborg har vi fått lite snö. Idag har det varit -8, men på söndag skall det visst bli plusgrader och då försvinner väl snön. Jättefina foton! När jag tittat en stund på bilden "Ljus genom snön" känns det som att sitta ovan molnen i ett flygplan och se solen bryta igenom och med jorden långt där nere. Fantasin skenar!

    SvaraRadera