2015-10-24

Tantmässa… (Syfestivalen)

syfestivalen
Syfestivalen, Älvsjömässan 2015-10-23 Foto: ©nini.tjader.2015
Igår var jag på "tantmässa", dvs Syfestivalen. En mässa jag aldrig varit på tidigare. Inte för att jag syr eller så (annat än kuddöverdrag och gardiner), men det händer att jag stickar och virkar. Tänkte jag skulle se vad något kallat Syfestivalen gick ut på. Det var väldigt långt mellan gubbarna på den här mässan…

Väldigt mycket folk dag ett, fredag. Och mer och mer folk blev det vartefter tiden gick. "Tanter" i alla åldrar. Alldeles för mycket barnvagnar, rullatorer, käppar, stavar… Och varför man går på mässa med tvillingvagn med två bebisar fattar jag bara inte… Och så dramaten-väskor förståss. Många. För det här är mer en marknad än en mässa som jag upplevde det. Man förväntas HANDLA, inte bara titta.

ullgarn
Ullgarn. Foto: ©nini.tjader.2015
Det fanns bland annat vackra garner lite varstans.

quilting
Lappar för quiltning. Foto: ©nini.tjader.2015
Färdigklippta lappar för quiltning var rikligt förekommande. Plus mönster för quilting med färdiga motiv. Och färdiga set med både lappar och mönster för quiltning.

band
Band. Foto: ©nini.tjader.2015
Visa stånd hade bara band. Massor med band. I alla upptänkliga färger och mönster.

ullgarn
Garner. Foto: ©nini.tjader.2015
Garner som ändrade färg i härvan verkade vara vanligt förekommande. Men de borde haft fler exempel på hur slutresultat blir när man stickar med såna garner. Det är svårt att föreställa sig hur det blir när man bara tittar på garnhärvan eller nystanet.

quilting
Quilting. Foto: ©nini.tjader.2015
Mer quilting.

knappar
Knappar. Foto: ©nini.tjader.2015
Andra hade specialiserat sig på knappar i alla dess färger och mönster och olika former. Knappar behöver jag nästan aldrig köpa. Jag ärvde min mammas knappsamling och har fortsatt lägga till den genom åren.

stickat
Stickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2015
Det här tyckte jag var ett smart sätt att förpacka och sälja sin produkt. En kasse med bild på produkten. I kassen stickor i rätt storlek och garn i rätt mängd. Inklusive stickbeskrivning. Och på bordet exempel på det färdiga alstret. Kan det bli mer överskådligt? Jag gillar den här modellen av halsvärmare. Lätt att göra.

spinning
Spinning pågår. Foto: ©nini.tjader.2015
Överallt i utställningshallen pågick diverse workshops där folk fick lära sig olika tekniker. Ovan lärde de sig att spinna garn.

mössor
Stickning pågår. Foto: ©nini.tjader.2015
Här stickades det flerfärgade mössor och vantar.

ullkudde
Broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2015
Det fanns också stånd som visade upp och sålde färdiga kuddar i ull, med ullbroderi. Traditionella mönster. Och naturligtvis kunde man köpa ett broderikit med allt som behövdes för det.

ullkudde
Broderad kudde. Foto: ©nini.tjader.2015
Väldigt vackra kuddar. Dyra förståss. Det är ju hantverk.

ullkuddar
Broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2015
Förälskade mig i de här kuddarna. Allihop.

ryskaskrin
Ryska skrin. Foto: ©nini.tjader.2015
I ett hörn såldes handmålade ryska skrin… Lite billiga för att vara handmålade kan jag tycka. Jag har ett sånt skrin som jag köpte när vi var i Moskva och sen åkte Transibiriska järnvägen 1985. Det ser betydligt mer handmålat ut än de här.

pallbroderi
Broderad pall. Foto: ©nini.tjader.2015
Det här är mer kuriosa… Billigaste pallen från RUSTA, med hål på sitsen, broderad med färglada garner…

merinoull
Spanska garner. Foto: ©nini.tjader.2015
De här garnerna föll jag för direkt. Spansk merinoull. Köpte två stora härvor i ljust gråbeige färg för 165 kronor härvan. Garnet känns ungefär som ett garn jag köpte i Grekland 1980 och som varit, och fortfarande är, helt suveränt. Cirka 250 gram per härva. Blir troligtvis kuddöverdrag.

ullkudde
Ullkudde med ullbroderi. Foto: ©nini.tjader.2015
Kudden ovan var i svart ull, med ullbroderier. Har för mig att det stod dalaslöjd eller något liknande på båset där de fanns. Modern och vacker och ändå traditionell med kurbitskänsla.

Köpte även 2 kg/2 härvor rundtrasor från Lankava (ett finskt företag). Ska bli kuddöverdarg de också. Mellangrå färg. Återanvänd bomull. 150 kronor härvan. Har länge tänkt köpa just det från Lankava. Fick nys om dem via Facebook.

Naturligtvis fanns det också tyger, mycket barn-trikåer, diverse symaskiner, broderigarner och broderimönster och broderitillbehör, material för pyssel och att skapa smycken… Men inget av det intresserar mig så det hoppade jag över att titta på.

Efter två timmar hade jag fått nog och gick ut i den vackra och soliga höstdagen. Annars brukar jag klara typ tre timmar på en mässa innan jag bara vill därifrån, men inte den här, det blev bara två. Alldeles för mycket folk…

höst, älvsjö
Vacker höst vid Älvsjö station vid mässan. Foto: ©nini.tjader.2015

1 kommentar:

  1. Det låter jobbigt att gå på den mässan. Nu har du sysselsättning i vinter efter din garninköp. Jag sydde mycket förr, men sticka har jag aldrig varit bra på. Fast i vår cafégrupp i bostadsrättsföreningen har vi börjat sticka och skänka till kyrkan som lämnar det till behövande. Jag har åtminstone lyckats åstadkomma en halsduk! Blev inte så tokig så nu fortsätter jag med en till.

    SvaraRadera